Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 9 000+ bokälskare att hänga med.
📚 Bokfest (Nyhetsbrev #499)
JULRUSCH. Först – detta är nyhetsbrev nr 499. Snart 500 utskickade nyhetsbrev sedan augusti 2016. Även om vi under 2024 inte varit riktigt lika frekventa som vissa tidigare år så tuggar vi på så att säga.
Det här är tiden på året då man blickar tillbaka och reflekterar. Häromdagen gick jag därför igenom alla året Analysbrev. Det är vårt flaggskepp, vår dyraste produkt som samtidigt är alldeles för billig (det är inte jag utan flera läsare som säger det). Inte minst med tanke på allt läsvärt som finns i alla tidigare utgåvor.
Jag får se om jag hinner göra en sammanfattning av innehållet i de 23 brev som gått ut under året som inleddes i januari med Affärsidéer för Public Domain-böcker 2024 den 3 januari. Det får man kalla en rivstart. Det kom fler Analysbrev under första halvåret, lite glesare nu på hösten.
50 000 ord i Analysbrevet 2024
Totalt är det nästan 50 000 ord av djupdykningar i en rad olika aktuella ämnen, trender och fenomen enbart i 2024 års analysbrev. Inför 2025 är det något jag tänker lägga mer fokus på – fördjupning. Att sprida kunskap om hur bokbranschen fungerar och framför allt vart vi är på väg har varit Boktuggs drivkraft ända sedan bloggen startade 2014. Ja, vi har ju firat 10 år i år.
De senaste dagarna har jag signerat min nya pocketbok Frisparkad i både Ica Maxi-butiker och bokhandlar. Även idag och i helgen blir det bokhandelssigneringar. Faktum är att man där kan ana två motstridiga trender som präglar bokbranschen just nu.
På Ica träffar jag betydligt fler människor som säger att de antingen inte läser böcker längre eller övergått till ljudböcker. Och givetvis de som lånar på biblioteket.
Där fick jag höra talas om en liten Ica-butik som drev vad man kan kalla Piratbibliotek, även kallat kapprumsbibliotek. En kund berättade att hon brukade lämna sina böcker i en hylla och istället ta en ny bok. Ur ett cirkulärt perspektiv är det förstås positivt, men för oss författare innebär det uteblivna intäkter då dessa privata bibliotek inte utgör underlag för biblioteksersättning.
Kapprumsbibliotek inte bara av godo
Det fick mig också att tänka på ett inslag i veckans Förlagspodden där Lasse Winkler presenterade en “enbar positiv” nyhet från Västervik: “Tjust Sparbank köpte barnböcker till kommunens förskolor för 400 000 kronor. Man valde medvetet att gå via den lokala bokhandeln, Hultgrens, framför att använda Adlibris. Med Adlibris hade de fått fler böcker men det var viktigare att stödja den lokala kulturen och den egna bokhandeln.”
Och på många sätt är det förstås det. Det blir ett bra stöd till den lokala bokhandeln och man stimulerar läsning. Men böckerna som köptes in till förskolorna skulle gå till just ett kapprumsbibliotek, privatbibliotek eller om vi ska vara elaka: piratbibliotek.
Som författare blir man enormt kluven till denna företeelse. Framför allt kan jag inte låta bli att förundras över hur författare och förlag okritiskt hyllar kapprumsbibliotek men dissar streamingtjänster. Det finns nämligen en stor skillnad mellan dessa: böcker som streamas ger ersättning till förlag och i slutändan författare – varje gång. Böcker som lånas i kapprumsbibliotek ger bara pengar en gång – då boken köps in.
Inför 2025 är framtidsfrågan hur bokbranschens två världar – den fysiska och den digitala – ska utvecklas. All logik säger att den sistnämnda kommer att fortsätta växa och att även svenskarna kommer att upptäcka eboken. Men samtidigt finns det många som ser pappersboken som en fristad, en lugn oas när de spenderar så mycket tid framför skärmar.
Bruksböcker vs samlarböcker
Men: Kommer den fysiska boken att förbli ett bruksföremål eller förvandlas den oundvikligen till ett samlarobjekt?
Många jag pratat med (både på Ica och i bokhandlar) berättar att de rensat ut böcker hemma och upptäckt att det knappt går att skänka bort dem. I en tid när hållbarhet blir allt viktigare kan man då inte undgå att fundera över ifall människor i samma utsträckning kommer att fortsätta köpa fysiska böcker som bara ska konsumeras, inte sparas.
En risk är förstås att de upptäcker att det finns bokhyllor på förskolor, arbetsplatser och numera även Ica-butiker där de kan lämna sina utlästa böcker och ta en ny. Helt gratis. Ett kretslopp som är bra för klimatet, men inte lika bra för författare och förlag.
Boktugg #500 kommer förmodligen före årsskiftet i någon av de tre mellandagarna. Vi har ett gäng intervjuer med branschprofiler som kommer att publiceras i dagarna också, så håll ögonen öppna på sajten.
Just det, skrev några rader om GPSR där en EU-förordning om produktsäkerhet skapar krav på ökad dokumentation och administration för bokförlagen och återförsäljarna. Och ännu en EU-förkortning att hålla reda på.
Ha nu en riktigt skön jul!
/Sölve & vännerna på Boktugg
Tips. Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare …
… sponsorer (se längst ner)
… swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
… prenumerationer – Mini för 125 kr eller välj ditt pris
* sponsrade presentationer
UTVALDA NYHETER
Registrerade förlagsnamn och kontaktuppgifter tryckta i varje bok. Det är en del av de krav som ställs på bokförlag efter…
Samarbetet med Carina Bergfeldt gav inspiration till att skriva om en huvudkaraktär som inte är polis. Hösten 2026 kommer därför…
Svenska Barnboksakademin vill uppmuntra fler vuxna att läsa barn- och ungdomsböcker. Därför har man sammanställt en läslista med boktips på…
ANALYSBREVET
Kanten på bladen i en bok behöver inte vara vit. Man kan sätta guld eller en annan färg på den. Eller så kan man skapa mönster eller bilder. Spredges (Sprayed…
Analysbrevet kommer 1-2 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Som prenumerant får du dessutom tillgång till hela arkivet med de senaste årens analyser.
UPPSNAPPAT
🔑 DEBUTANTPRIS. Sveriges Författarförbund har nominerat fem debutanter till Katapultpriset för årets bästa skönlitterära debut: Isak Gröndahl, Symptom (Modernista), Agri Ismaïl, Hyper (Albert Bonniers), Johanna Larsson, Bokstavstro (Ellerströms), Mattias Timander, Din vilja sitter i skogen (Weyler) och Nike Åkerberg, Däggdjur (Norstedts). Katapultkvällen, då vinnaren offentliggörs, äger rum i samband med Littfest den 14–16 mars.
🧙♂️ HP-REKORD. JK Rowlings eget förlag Pottermore Publishing (som ger ut och licensierar Harry Potter för eböcker och ljudböcker) rapporterar en rekordomsättning på 48,8 miljoner pund (motsvarande cirka 670 Mkr) för räkenskapsåret som avslutades i mars 2024. Vinsten före skatt ökade med 21 % till 11,4 miljoner pund (157 Mkr). Framgångarna tillskrivs starka samarbeten och stabil försäljning av Harry Potter-titlarm, skriver The Bookseller.
🧯 BRANDBOK. Det är inte bara i juletid med alla levande ljus som det kan behövas en brandfilt (eller flera) i varje hem. Bäst är förstås att skruva upp dem på väggen. Nu finns ett annat alternativ – en coffee table-bok som innehåller en brandfilt. Det är Eldstickan som erbjuder dessa i tre olika färger: beige, röd eller svart. Filten är tillverkad av ett tätt glasfibermaterial som står mot temperaturer upp emot 500 grader. Man kan även hänga upp den på väggen – eller ställa in den i bokhyllan. Kanske är detta en produkt för fysiska bokhandlare att utöka sortimentet med? Eller det kanske redan är någon bokhandlare som tänkt på det?
FLER RUBRIKER
VÅRA SPONSORER
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Tack för att du läste …
… ända hit. Du som är verkligt intresserad av bokbranschen har förstås redan blivit betalande prenumerant?
Analysbrevet – där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen. 1-2 ggr/månad.
Boktugg Mini – en stödprenumeration som ger tillgång till de artiklar vi väljer att kategorisera som premium (ej Analysbrevet).
Förresten, vad tyckte du om nyhetsbrevet?
Du får detta nyhetsbrev för att du någon gång anmält dig som prenumerant via sajten. Boktugg använder Memberful och Mailchimp för att administrera våra prenumeranter.
Om du inte längre vill ha Boktuggs nyhetsbrev blir vi såklart ledsna – men du kan självklart avsluta din prenumeration här.
Avs: Boktugg AB, Box 1018, 251 10 Helsingborg.
Kontakt: support@boktugg.se