Recensioner
Boktugg har genom åren recenserat böcker i en mängd olika genrer. Men numera recenserar vi inte skönlitteratur, inga barnböcker.
Skicka därför inga recensionsexemplar som vi inte efterfrågat.
Vad söker vi? Fackböcker som rör bokbranschen. Det kan handla om skrivande och berättarkonsten, eller förlags- och bokhandelshistoria. Även böcker inom försäljning, marknadsföring och entreprenörskap kan vara av intresse. I viss mån biografier om författare eller förläggare.
Skicka ett mejl till tips@boktugg.se och presentera din bok så kanske vi ber om ett recensionsexemplar ifall vi tror att boken är intressant för våra läsare och vi har tid. Det bör också vara nyutkomna böcker.
Äldre recensioner
Här nedan hittar du tidigare recensioner där det alltså förekommer en hel del skönlitteratur. Varför slutade vi recensera romaner? Svaret är rent ekonomiskt. Vi hade inte råd. Även om vi skulle önska att vi kunde recensera hundratals titlar varje år så var vi tvungna att prioritera bort det.
Bokrecension: Skärmhjärnan av Anders Hansen
Är det vi som styr mobiltelefonen, eller är det den som styr oss? Anders Hansen gör en djupdykning i vårt digitala tidevarv och reder ut begreppen – väsentlig läsning för alla som jobbar vid en dator,
Bokrecension: Sorgen bär fjäderdräkt av Max Porter
Om sorgen var ett djur skulle den vara en kråka. Eller kanske inte. I Max Porters nästan formlösa och vackra Sorgen bär fjäderdräkt får läsaren falla fritt.
Bokrecension: En tyst minut av Siegfried Lenz
En sommar, en ung man, förälskelsens bitterljuva ankomst. Och alltings slut. Romanen En tyst minut av Siegfried Lenz är så vacker att det mesta bleknar i jämförelse.
Bokrecension: Shinrin-Yoku – bli friskare & lyckligare med natur- & skogsterapi
Kan en lugn stund i skogen påverka oss som människor, och vad visar forskningen? I Shinrin-Yoku tar Qing Li oss med på en resa som både inspirerar och förklarar varför människans koppling till skogen inte bara är stark,
Bokrecension: Två par systrar av Marilynne Robinson
I sin debut Två par systrar upplöser Marilynne Robinson den gräns som löper mellan liv och död, och smälter samman syskonen Ruth och Lucilles historia med berättelsen om den sjö som slukat både deras mor och morfar.
Bokrecension: Jag kan inte sluta gråta av Anne Liljeroth
En människa som passerat gränsen och plötsligt står inför en värld som lämnat henne bakom sig när utmattningen är ett faktum. Anne Liljeroths bok fångar upp något som egentligen inte går att beskriva: själva essensen av att vara en människa med ett sammanhang,
Bokrecension: Konsten att göra skillnad av Stefan Einhorn
Kan en stor förändring börja med ett litet steg, och vilken sorts värld vill du lämna efter dig till dina barn? Stefan Einhorn reder ut begreppen i en liten,
Bokrecension: Skintown av Ciarán McMenamin
Smuts, kärlek, väpnade konflikter och så mycket droger att polisens knarkhundar börjar yla bara de får syn på boken. Ciarán McMenamins Skintown är som en klart brinnande nödraket,
Bokrecension: Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén
Det blir ett drabbande och vackert samarbete när Hédi Fried och illustratören Stina Wirsén gör en barnbok om hur världen förändras för en ung flicka i skuggan av Förintelsen.
Bokrecension: Vem finns? av Stina Wirsén
Den vackraste sortens litteratur når alla åldrar och monterar ner även de svåraste ämnen – och det är stort att Stina Wirsén gång på gång lyckas skapa en bro som även de små kan korsa för att möta livets svårigheter.
Bokrecension: Dunkel skog av Nicole Krauss
Romanen Dunkel skog är precis som namnet antyder mångfacetterad och till bredden fylld av dimma, men det är en vandring vi gärna går vilse under.
Bokrecension: Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
När Boktugg läser Khemiris Pappaklausulen blir recensenten tårögd av lycka och vill dra igång ett fyrverkeri till romanens ära redan innan han nått sista sidan.
Bokrecension: Vi möts på museet av Anne Youngson
Boktugg läser en brevroman som lyckas förvalta genrens fördelar och samtidigt navigerar snyggt mellan fallgroparna. Vardaglig dramatik, om två vackra människor, som till slut verkar ha fått korn på varandra.
Bokrecension: Mordet på kommendören av Haruki Murakami
Haruki Murakami både går på bekanta stigar och plöjer upp helt nya vägar i romanen Mordet på kommendören. Conny Palmkvist förbluffas över att ännu en Murakami-historia om människans många dimensioner lyckas trollbinda honom genom händelser som tycks stå nästan stilla rakt igenom boken.
Bokrecension: Floden av Markus Lutteman
Det finns en svart värld dit syndare skickas, och den är inte långt ifrån vår. När Markus Lutteman låter en medelålders man möta sina värsta handlingar under resan längs en nattsvart flod tar han ett steg i helt ny riktning och får med sig läsaren.