De 100 senaste nyheterna
Storytel: Årets mest lyssnade ljudböcker 2024
Storytel släppte idag sina topplistor för 2024. Lars Keplers Sömngångaren blev årets mest lyssnade ljudbok, IJustWantToBeCools Sommarjobbarna årets mest lyssnade barnbok och Jonas Malmsjö årets mest lyssnade uppläsare. Men Storytel lyfter även en annan trend: historiska romaner – framför allt ur kvinnors perspektiv.
Jan Smedh: Den fysiska bokhandeln är en magisk plats som förtjänar mer uppmärksamhet
2024 har varit ett år av tillväxt och inspiration för Jan Smedh och The English Bookshop, med oförglömliga författarbesök, däribland Joyce Carol Oates, och entusiastiska kunder som fortsätter att välja den fysiska bokhandeln. Här berättar han om sina önskningar för 2025 och tipsar om en debutroman som blivit en av årets höjdpunkter.
Egmont Saga satsar på spicy romance-imprintet Lovebooks
Lovebooks by Saga Egmont är namnet på en ny utgivningslinje med fokus på spicy romance och romantasy.
Engelsk romantasy bästsäljande bokpaket
Nobelpristagaren Han Kangs verk är givna paket under många julgranar. Men även historisk feelgood, ekonomisk sakprosa och engelsk romantasy är populära litteraturklappar i år.
Fem nominerade till Katapultpriset 2024
🔑 DEBUTANTPRIS. Sveriges Författarförbund har nominerat fem debutanter till Katapultpriset för årets bästa skönlitterära debut: Isak Gröndahl, Symptom (Modernista), Agri Ismaïl, Hyper (Albert Bonniers), Johanna Larsson, Bokstavstro (Ellerströms), Mattias Timander, Din vilja sitter i skogen (Weyler) och Nike Åkerberg,
SPONSRAT INLÄGG
Pottermore slår rekord med ökad omsättning
🧙♂️ HP-REKORD. JK Rowlings eget förlag Pottermore Publishing (som ger ut och licensierar Harry Potter för eböcker och ljudböcker) rapporterar en rekordomsättning på 48,8 miljoner pund (motsvarande cirka 670 Mkr) för räkenskapsåret som avslutades i mars 2024. Vinsten före skatt ökade med 21 % till 11,4 miljoner pund (157 Mkr).
Brandfilt som coffee-table-book – en livräddare
🧯 BRANDBOK. Det är inte bara i juletid med alla levande ljus som det kan behövas en brandfilt (eller flera) i varje hem. Bäst är förstås att skruva upp dem på väggen. Nu finns ett annat alternativ – en coffee table-bok som innehåller en brandfilt. Det är Eldstickan som erbjuder dessa i tre olika färger: beige,
Samar Yazbek återvänder – vill leva i Damaskus
Syriens framtid står och väger. Samar Yazbek vill återvända för att bygga upp landet – medan fristadspoeten Raafat Hekmat försöker påverka från exilen.
– Alla författare och journalister borde göra sina röster hörda nu, säger han.
GPSR – ny EU-förordning ställer nya krav på förlag och återförsäljare
Registrerade förlagsnamn och kontaktuppgifter tryckta i varje bok. Det är en del av de krav som ställs på bokförlag efter att GPSR, en ny EU-förordning, trädde i kraft den 13 december 2024.
Den 13 december 2024 trädde en ny EU-förordning i kraft och som vanligt blir miljoner företag tagna på sängen och försöker förstå vad som krävs.
Jennifer Wellerup Gyldenkærne debuterar med boken “Farmor reser till himlen”.
Jag heter Jennifer Wellerup Gyldenkærne och är 43 år gammal. Jag har alltid älskat att skriva och har velat bli författare så länge jag kan minnas. Som liten flicka gjorde jag egna tidningar och berättelser och älskade att läsa.
Under tonåren tog jag skrivandet till nya dimensioner i form av noveller och dikter.
SPONSRAT INLÄGG
Marie Sterneborn debuterar med den historiska romanen, Skrädderskan.
Marie Sterneborn heter jag och jag bor i ett litet hus intill sjön Mjörn, strax utanför Alingsås. Jag driver en enskild firma där jag arbetar som borgerlig officiant vid begravningar, namngivningar eller andra ceremonier. Jag trivs med att driva mitt eget, att få vara min egen och att lyssna till och skriva andras berättelser.
Ny spänningsserie av Sofie Sarenbrant på Bokförlaget Forum 2026
Samarbetet med Carina Bergfeldt gav inspiration till att skriva om en huvudkaraktär som inte är polis. Hösten 2026 kommer därför en ny spänningsserie av Sofie Sarenbrant på Bokförlaget Forum. Emma Sköld ska dock leva vidare, lovar hon.
Barnboksakademin lanserar Läslista för vuxna 2024
Svenska Barnboksakademin vill uppmuntra fler vuxna att läsa barn- och ungdomsböcker. Därför har man sammanställt en läslista med boktips på arton böcker utgivna under 2024.
Sarah Jessica Parker i juryn för Booker-priset
När den amerikanska skådespelaren Sarah Jessica Parker, mest känd för sin roll som Carrie i “Sex and the city”, såg att juryn för Bookerpriset läste 170 romaner på sju månader för att välja en pristagare skrev hon på sociala medier “Låt mig pröva!”. Nu får hon chansen att göra det,
Pelicot-memoarer kommer på svenska
“Och jag slutade kalla dig pappa”. Det är titeln på Caroline Darians memoarer, som ges ut på svenska den 13 januari nästa år. Hon är dotter till Dominique Pelicot, som har kallats “monstret från Avignon” och som anses vara en av Frankrikes värsta sexualförbrytare någonsin.
SPONSRAT INLÄGG
Upprop: Sara Lidmans gård förfaller
Sara Lidmans hem i Missenträsk vansköts av Umeå universitet, hävdar tolv undertecknare från Västerbottens litteraturvärld. De vill rusta upp kulturarvet och skapa ett nytt kulturcentrum där.
Författarfonden har fördelat över 25 Mkr i arbetsstipendier
💰 STIPENDIEREGN. Sveriges Författarfond skickade igår ut besked till 1079 upphovspersoner (författare, kulturjournalister och översättare) som ansökt om arbetsstipendier i höstomgången. Tillgängliga medel räckte bara till att 148 ansökningar (13,7 %) kunde bifallas. Totalt fördelades 14,75 Mkr fördelat på femåriga, treåriga och ettåriga arbetsstipendier – varav 5 Mkr från statlig anslagspost och resten från biblioteksersättningen).
1 miljon böcker till AI-träning från Google och Harvard
🗄️ AI-TRÄNING. Harvard University och Google går samman för att släppa ett enormt dataset med en miljon public domain-böcker. Böckerna ska användas för att träna AI-modeller och syftar till att förbättra AI:s förståelse av mänskligt språk och kultur. Bland författarna finns namn som Dickens, Dante, and Shakespeare, skriver TechCrunch.
Ewa Basilewsky debuterar med boken Näktergalen från Kävlinge
Båda mina föräldrar reste i sina arbete och jag tillbringade långa tider hos min mormor Mia. Hon var en berättare som jag aldrig tröttnade att lyssna på. Jag var frågvis, ensambarn och hade mycket tid att läsa och skriva egna historier. Jag visste redan tidigt att jag ville resa, följa i deras fotspår.
Adlibris rear julromaner två veckor före jul
🎄 JULREA. Adventskalendrar brukar sjunka i pris några dagar in i december då handlarna vill bli av med dem. Men nya trenden julromaner har väl inget bäst-före-datum? Adlibris ger just nu upp till 45 % rabatt på utvalda julromaner [affiliatelänk – erbjudandet gäller t.o.m. 15/12 eller så långt lagret räcker].
SPONSRAT INLÄGG
Madeleine Grive får Naglerpriset – “mitt lustfyllda kall”
En “kulturgörare” får årets Naglerpris om 100 000 kronor. Madeleine Grive hyllas för sin förmåga att lyfta fram “unika och unga författarskap från hela världen” och bygga broar med hjälp av litteraturen.
Lotta Olsson lämnar DN – startar bokblogg
📰 SORTI. Lotta Olsson, en av få skribenter i dagspress som regelbundet recenserar deckare, lämnar Dagens Nyheter efter 37 år för att fokusera på en egen bokblogg, där hon recenserar på sina villkor. Hon kommer även att arbeta med Litteraturbanken och Deckarakademin där hon nyligen valdes in.
Storaffären: Bokus köper BTJ för 70 Mkr
En affär som ingen såg komma eller förväntad och logisk? Bokusgruppen meddelar att de köper BTJ Sverige AB och därmed får en ny väg in till skolor och bibliotek.
Topplista november 2024: Pocketböcker
Här är de 100 mest sålda pocketböckerna i november 2024. Ruth Kvarnström-Jones behåller förstaplatsen och fortsätter sälja bäst i Sverige.
Kokboksförfattaren Siri Barje om Nobelmenyn: Progressivt och kaxigt
Kyckling, rotselleri, baljväxter – och kulturgröt – ligger på faten när kungligheter, pristagare och övriga gäster satt sig till bords i Blå hallen.
– Det är progressivt och kaxigt. Jag vill äta det här nu och jag har precis ätit middag, säger matkreatören och kokboksförfattaren Siri Barje.
Niklas Lindkvist debuterar med boken Vem ser jag i spegeln?
Mitt namn är Niklas Lindkvist och debuterar med boken Vem ser jag i spegeln? om den tennisälskande Dante som brottas med sitt utseende. Jag föddes med läpp-, käk- och gomspalt 1976 och fick som barn genomgå ett flertal operationer.
Redan som barn upptäckte jag en väldig kärlek till bollar.
Topplista november 2024: Fackböcker
Här är de 100 mest sålda fackböckerna i november 2024. I topp hittar vi biografier, en ny granskning av bostadsmarknaden och världsrekord.
Topplista november 2024: Skönlitterära böcker
Här är de 100 mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker i november 2024. Här syns en tydlig effekt av Nobelpriset och en svag effekt av Augustpriset.
Topplista november 2024: Barnböcker
Adventskalendrar i Pixiformat är några av storsäljarna på listan över de mest sålda barnböckerna i november men överst kommer en modern klassiker.
Rachel Cusk gästar författarscenen i Stockholm 2025
Bookerpristagare, Goncourtpristagare och en palestinsk poet finns bland gästerna på Internationella författarscenen i Stockholm i vår.
Tjugo år av sann magi på Höganäs Bokhandel & Cappuccino – grattis på födelsedagen
Boktuggs Conny Palmkvist skriver en personlig grattishälsning till sin lokala bokhandel Höganäs Bokhandel & Cappucino som fyller 20 år. Fast bokhandeln på sätt och vis funnits i 150 år. Han berättar om ett av många magiska möten i bokhandeln.
Vad är en bokhandel? För läsarna blir platsen alltid mer än bara en affär man kliver in i,
Egenutgivare stämmer Netflix på 3 miljarder dollar
☄️ DÅLIG STÄMNING. Netflix har stämts av en ännu en författare, Darren Hunter, som hävdar att filmen Don’t Look Up (2021) kopierat handling och teman från hans egenutgivna roman The Million Day Forecast från 2015. Han kräver över 3 miljarder dollar i skadestånd och pekar på flera likheter mellan boken och filmen,
Sprayed edges eller på svenska: mönstrade snittytor sätter guldkant på boken
Kanten på bladen i en bok behöver inte vara vit. Man kan sätta guld eller en annan färg på den. Eller så kan man skapa mönster eller bilder. Spredges (Sprayed edges) får boken att sticka ut i sociala medier, eller mönstrade/färgade snittytor som det heter på svenska.
Kanske har du lagt märke till dem i bokhandeln eller på Instagram och Tiktok –
Han Kang avvisar våldet genom sitt skrivande
Hur kan människan vara så våldsam och samtidigt stå upp mot det överväldigande våldet – det är centrala frågor för Han Kang. Men hennes mest fundamentala grundton är kärleken, berättar hon i sin Nobelföreläsning.
Bästa böckerna 2024 enligt Goodreads läsare
Vinnarna i Goodreads Choice Awards 2024 är utsedda. Många av författarna, som Kristin Hannah, Emily Henry, Sarah J. Maas och Stephen King, är välkända även för svenska läsare – eller kommer att bli det kommande år.
Nobelpristagaren Han Kang: “Chockad av händelserna”
Han Kang tog direkt upp de politiska oroligheterna i Sydkorea vid sin presskonferens i Stockholm.
– Som många andra sydkoreaner har jag chockats av de senaste dagarnas händelser i mitt hemland, säger hon.
44 Mkr till läsfrämjande projekt för barn och unga från Kulturrådet
📘 LÄSSTÖD. Kulturrådet delar ut 44 miljoner kronor till 150 läsfrämjande projekt för barn och unga, inklusive särskilda insatser i områden med socioekonomiska utmaningar. Bland projekten finns EPA-kultur i Färgelanda, läshund i Storuman och uppsökande verksamhet på landsbygden. Totalt har 121 kommuner beviljats medel.
Lava förlag: Språkgranskning sker inte i Lettland
🌍 REPLIK. Efter SVT:s granskning av hybridförlag bemöter Lava förlag på sin hemsida kritiken om användning av alias för medarbetare i Lettland. Förlaget förklarar att projektledare i Riga hanterar administrativa processer, inte redaktionellt arbete som språkgranskning, och att alias används för att undvika diskriminering. Lava beklagar otydlig kommunikation men ifrågasätter SVT:s vinkling.
Helena Engdahl prisas för nytänkande läsprojekt med läshund
🏆 LÄSPRIS. Helena Engdahl, barnbibliotekarie vid Falu stadsbibliotek, har tilldelats MTM:s pris Läsguldet 2024 för sitt läsprojekt med läshunden Love och textlösa böcker. Projektet, känt som “Falumodellen”, skapar trygga läsmiljöer för unga och vuxna i behov av anpassad litteratur. Priset på 25 000 kr går till vidareutveckling av arbetet.
Carido Widergren debuterar med barnboken Vespers äventyr : fisken i sjön
Berättelsen om Vesper och hennes äventyr växte fram under en tid när jag bodde på den skånska landsbygden tillsammans med min fru och våra barn. Det var en period som gav upphov till både inspiration och kreativitet och en möjlighet för mig och min fru att arbeta fram berättelsen om Vespers äventyr.
Översatt litteratur i fokus när Nina Eidem firar internationella framgångar
Förläggaren Nina Eidem på Natur & Kultur har haft ett ovanligt framgångsrikt år. På kort tid har två av hennes författare belönats med stora litterära priser. Sydkoreanska Han Kang tog hem Nobelpriset i litteratur, medan norska Niels Fredrik Dahl vann Nordiska rådets litteraturpris. Ett bevis på vikten av översatt litteratur och berättelser som berör på djupet,
Storytel höjer priset på Family-abonnemang
🎧 STREAMING. Storytel justerar priserna på sina Family-abonnemang, för befintliga kunder i januari eller då ett kampanjpris går ut. Exempelvis ökar priset på Family (3 konton med 100 timmar per konto) från 287 kr till 308 kr. Procentuellt sett höjs priset mest på det största Family-abonnemanget med 6 konton som ökar från 464 till 515 kronor.
Samfundet De Nio delar ut 750 000 kr i prispengar
💰 PRISPENGAR. Samfundet De Nio delar ut totalt 750 000 kronor i priser till följande personer:
Julpriser, 50 000 kr vardera till: Jannete Hentati, Agri Ismail, Sofia Lilly Jönsson, Elin Kvicklund, Johanna Larsson
Julia Ravanis, Mattias Timander.
Särskilt pris, 100 000 kr vardera till: Nils Håkansson, Mats Kempe,
Kokboksförfattarna lagar Nobelmiddagen: Gröt och äpple på menyn
När kungligheter och nobelpristagare sätter sig till bords den 10 december är det svenska basvaror som gäller. Två kokboksförfattare – stjärnkocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke – satsar på råvaror med starka signalvärden.
Joanna Rubin Dranger skriver om dolda judiska liv
“Dolda judiska liv” är boken som Joanna Rubin Dranger kände att hon måste skriva. Med den vill hon ge röst åt dem som inte vågar stå för sin judiska identitet.
– Många människor lever med att ständigt kalkylera kring att det kan bli för farligt, säger hon.
Bokförlaget Lava hittade på svenska namn åt medarbetare i Lettland
Åtminstone tio av bokförlaget Lavas medarbetare har använt falska identiteter gentemot sina författare för att dölja att verksamheten till stor del bedrivs från Lettland, avslöjar SVT Kulturnyheterna.
Bokfabrikens nya universum: Johan Falk – expanderas av Peter Lindmark
Bokfabriken har haft stora framgångar med två andra bokuniversum: Warriors och Storm. Därför är det logiskt att succén med Johan Falk i bokform nu förvandlas till ett universum. Karaktären Frank Wagner får en egen bokserie då Peter Lindmark, manusförfattare till Johan Falk-filmerna, kliver in som författare.
Pristagaren Musa M. Isse: Alla barn ska se sig själva i litteraturen
Musa M. Isse, barnboksförfattare, översättare och läsfrämjare, fick nyligen ta emot ett stipendium på 100 000 kronor från Klas de Vylders stipendiefond för invandrarförfattare. Med sitt arbete vill han ge barn en starkare koppling till litteratur och språk.
Marian Keyes böcker om systrarna Walsh blir tv-serie
Marian Keyes böcker om systrarna Walsh blir tv-serie, skriver BBC. Serien baseras på fem av de sju romaner som hittills utkommit om den irländska familjen.
Sporttouchen vinnare på TikTok Creator Awards 2024 – och bästsäljare
📹 TIKTOK. 24 svenska TikTok-kreatörer var nominerade till TikTok Creator Awards 2024. I kategorin Årets high quality content creator vann Sporttouchen (314,5 K följare) av Tim Rangström och Charles Faro som beskriver sig som “nya lilla Sportspegeln” och levererar content och intervjuer kring all-things-sport. Det är ett nytt sätt att använda journalistik som matchar vår samtid och således når den ut till en yngre och mer dedikerad målgrupp.
Förstautgåva av Ian Flemings Goldfinger säljs i svensk auktion
💰 BOKAUKTION. I en auktion på Stockholms Auktionsverk finns en unik samling som tillhört Bertil Gustafsson (1940–2024). Bland höjdpunkterna finns sällsynta förstaupplagor som Bröderna von Wrights Svenska foglar från 1839 med 178 handkolorerade litograferade planscher (högsta bud just nu 155 000 kr men värderas till uppåt det dubbla) och Svensk ornithologie av Anders Sparrman.
Mest lyssnade ljudböckerna på Bookbeat 2024
Bookbeat tjuvstartar med att sammanfatta lyssningen under 2024. Där konstateras att Lars Keplers nya Sömngångaren blev den mest lyssnade trots att den släpptes 23 september. Bonnierförlagen dominerar topp 10.
Regeringen: Det här ska barnen läsa i skolan – läslistorna klara
Från Astrid Lindgrens klassiker till nutida författare som Nora Khalil och Ann-Helén Laestadius. Nu presenterar Skolverket och Kulturrådet de läslistor som har tagits fram till stöd för lärare med 250 skönlitterära verk
“Hjärnröta” – årets ord på engelska
“Brain rot” har korats till årets ord på engelska av Oxford English Dictionary. En direktöversättning till svenska skulle bli “hjärnröta” eller “tankeröta”.
Svenska Deckarakademin har utsett årets bästa kriminalromaner 2024
Svenska Deckarakademin har utsett vinnarna. Årets bästa kriminalroman: Carl-Johan Vallgren – Din tid kommer, Bästa översatta: David Baldacci – Processen, Debutantpriset: Lena Sundström och Jens Mikkelsen – Fristaden. Spårhunden: Johan Anderblad och Henrik Jonsson.
Sundström och Mikkelsen får Deckarakademins debutpris 2024
Lena Sundström och Jens Mikkelsen får årets Årets debutantpris av Svenska Deckarakademin för kriminalromanen Fristaden.
Spotify for Authors nytt verktyg som utmanar
🎧 LJUDBOKSDATA. Spotify for Authors är namnet på den plattform som Spotify lanserade i veckan och som ska ge förlag och författare (om förlaget ger dem access) tillgång till omfattande statistik kring lyssning på deras ljudböcker. Förutom data om ålder och demografi på lyssnarna finns även verktyg för att marknadsföra dem i form av möjlighet att skicka “gratisexemplar”
6 nya funktioner för ljudböcker på Spotify
Spotify ökar takten både när det gäller nya länder som erbjuds ljudböcker och de nya funktioner som ska förbättra användarupplevelsen. En av sex nyheter är möjligheten att addera bilder till ljudböcker.
Mare Kandre-priset 2024 till författaren Rasmus Daugbjerg
Årets Mare Kandre-pris på 15 000 kr går till den danske författaren Rasmus Daugbjerg. Det är första gången som priset delas ut till en författare från ett annat nordiskt land.
6 av 10 svenskar föredrar böcker skrivna av människor
🤖 AI-ACCEPT. En ny studie från Insight Intelligence visar att 61 procent av svenskar föredrar kultur skapad av människor framför AI, medan var fjärde anser att skaparen spelar mindre roll, skriver SVT. Samtidigt oroar sig hälften för att AI gör det svårare att skilja äkta från falskt innehåll.
Camilla Grebe – om att flytta utomlands och spontandöpa en serie
Camilla Grebe är aktuell med sin sjunde egna deckare kallad Flickorna och Mörkret, vilket också är titeln på serien som boken ingår i. Betyder det att hon sätter punkt? Inte nödvändigtvis, men först tänker hon utforska något helt nytt för henne – en lång dramaturgisk båge.
När vi möts över videolänk återstår ännu ett par veckor innan Flickorna och Mörkret ska ges ut,
The Book Affair satsar på skönlitteratur – rekryterar Cassandra Brunstedt
The Book Affair värvar författaren Cassandra Brunstedt till tjänst som förläggande redaktör. Detta som ett led i förlagets satsning på skönlitteratur.
Röster från ett icke-ryskt Ryssland i bok om och med ryska urfolk
📕 URFOLK. Den 6 december släpps Det icke-ryska Ryssland, en antologi som lyfter röster från Rysslands urfolk. Boken, utgiven av Ariel förlag och Svenska PEN, synliggör kopplingen mellan Rysslands koloniala historia och nutida förtryck. Texterna skildrar språkens betydelse i en tid av hårdare repression. Tidigare i år stämplades över 50 urfolksorganisationer som extremister och den som grips under landets extremismlagar riskerar hårda straff.
Elise Karlsson får Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2025
💰 PRIS. Elise Karlsson tilldelas Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2025 för sitt författarskap som belyser arbetslivets osäkerhet och förlegade maktstrukturer. Hennes Rinkebysvit skildrar miljonprogrammets historia och speglar samhällets förändring, andra boken Sår som aldrig läks släpptes i oktober. Priset är på 125 000 kr och delas ut 23 februari på Ivar Lo-Johanssons födelsedag.
Isabella Hammad: “Alla palestinska kulturuttryck ses som hotfulla”
Isabella Hammad skildrar palestinskt motstånd i en roman om “Hamlet” på Västbanken – en pjäs som förbjöds av den israeliska armén i ett fångläger med palestinier, berättar hon.
– Den sågs som en farlig text.
Från översättare till förläggare: Katharina Nahlbom satsar på tysk litteratur
När ingen ville ge ut den tyska dystopin Höghushopperskan på svenska tog översättaren Katharina Nahlbom saken i egna händer och startade förlaget Ord mot ord som fokuserar på modern tysk litteratur. Nu kan även svenska läsare dyka ner i en skruvad framtidsskildring om karriärhets och övervakning,
AI-driven plattform för egenutgivare tar in 176 Mkr
📚 SNABBUTGIVNING. Den AI-drivna egenutgivarplattformen Spines erbjuder författare en snabbare och kostnadseffektivare väg till utgivning. Genom att automatisera redigering, design och distribution kan processen kortas från traditionella 6–18 månader till 2–3 veckor, skriver TechCrunch. Sedan starten 2021 har Spines publicerat över 1 700 böcker och nyligen säkrat 16 miljoner dollar (motsvarande 176 Mkr) i en Serie A-finansieringsrunda.
Solkatten-stipendium till
🤖 AI-EXPERIMENT. Jacob Lundström på Dagens Nyheter har i ett långt reportage undersökt AI:s roll i barnlitteraturen genom att skapa Familjen Nilsson och den mystiska appen och pseudonymen Lova Ängsryd med hjälp av Chat GPT. Trots att boken är tekniskt korrekt och finns i nätbokhandlar är språket enligt kritiker som DN:s Lotta Olsson tråkigt och livlöst.
BetaReader Shorts – novelldebutanter i pappersformat på prenumeration
Nu lanseras BetaReader Shorts, en ny prenumerationstjänst för fysiska noveller. BetaReader Shorts ska erbjuda exklusiva serier av högkvalitativa noveller direkt hem i brevlådan, enligt grundaren Jonas Frid.
Tysk “dörröppnare” får första Fosse-priset
Den tyske översättaren Hinrich Schmidt-Henkel får det första Jon Fosse-priset för översättare. Priset är Europas största i sitt slag. Priset är på 500 000 norska kronor och ges till en översättare av norsk litteratur till andra språk.
Snittarna mest dramatiska efter Augustgalan 2024 på Dramaten
Augustgalan 2024 är över. Priserna utdelade och jurygrupperna levererade ett par överraskningar. Men mest dramatiskt och spännande blev ändå snittarna på minglet efteråt. Litterär catering fortsätter att vara en utmaning i Stockholm.
Augustpriserna 2024 till Samuelsson, Rück och Bondestam
Tony Samuelsson får Augustpriset i den skönlitterära kategorin för “Kungen av Nostratien”. Därmed slår han förhandsfavoriter som Karolina Ramqvist och Mirja Unge. Christian Rück vann fackbokspriset och Linda Bondestam barnbokspriset.
Augustpriset vs Champions League
Debatten kring Augustpriset påminner lite om diskussionerna kring europeisk klubbfotboll. Hur ska stora och små kunna konkurrera på lika villkor. Och är det ändå inte stjärnorna som folk vill se?
Designern Olle Wranne debuterar med spänningsromanen Doftspår
Jag har länge velat ta en text från idé till färdig bok och debuterade 25:e november med spänningsromanen Doftspår. För mig har det varit en ny upplevelse att arbeta på en arena där jag i princip måste lära från grunden. Jag är industridesigner och är van att arbeta med fysiska produkter.
Kallar till möte om läskrisen: “Jätteallvarligt”
Utbildningsminister Johan Pehrson (L) kallar till sig företrädare för högskolesektorn efter en rad vittnesmål om studenters försämrade läs- och skrivförmåga.
Lisa Förare får Vuxenskolans Lättläst-pris 2024
Lisa Förare får Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2024 för sin roman “Strandflickan”.
Bok av Stieg Larsson förbjuds i Florida
Den svenska författaren Stieg Larssons bästsäljare Män som hatar kvinnor har bannlysts i delar av Florida, rapporterar Expo.
Augustgala i skuggan av fackboksdebatt
Facklitteraturen genomgår en försäljningskris, enligt vissa för att den är för dålig. Och när Augustpriset för “Årets svenska fackbok” delas ut på måndag kanske “fel” bok vinner.
Johan Hilton får Stora journalistpriset för bok om Benny Fredriksson
Johan Hilton får stora journalistpriset för sin bok “Den sista teaterdirektören” i kategorin Årets berättare. Men i fokus hamnade Årets avslöjande – Undercover i trollfabriken på TV4.
Casia Bromberg: “Känns som ett brutalt avslut”
Casia Bromberg får lämna Brombergs förlag, skriver Svensk Bokhandel. “Det känns som ett brutalt avslut”, säger hon i en kommentar till TT.
Mer spel och pyssel när Förlagssystem går samman med Frogs & Dogs
Förlagssystem går samman med Frogs & Dogs. Framöver kommer bokhandlarna framöver att kunna få beställningar av spel och pyssel i samma leverans som böckerna.
Hoi Publishing ökade både omsättningen och förlusten
📉 Delårsrapport. Hoi Publishing ökade omsättningen med 72 % till 18,1 (10,6) Mkr för perioden jan–sept 2024 tack vare förvärven av Ekström & Garay och danska Historia Group. Rörelseresultat landade dock på -7,1 (-1,9) Mkr, påverkat av engångsnedskrivningar och ökade avskrivningar. EBITDA uppgick till -1,6 (0,7) Mkr, och kassaflödet från löpande verksamhet visade ett underskott på -1,1 Mkr.
Hanna Rajs får Svenska Dagbladets litteraturpris 2024
Hanna Rajs är årets mottagare av Svenska Dagbladets litteraturpris. Hon får priset för diktsamlingen Samma, mamma, som har både hyllats och Augustpris-nominerats. Rajs skrev diktsamlingen när hon befann sig i sorg efter sin moders bortgång.
Hanna Rajs slog igenom med debuten Armarna 2018.
Nedskärningar: Casia Bromberg lämnar Brombergs förlag
📉 BESPARINGAR. Casia Bromberg lämnar Brombergs förlag vid årsskiftet, då hennes visstidsanställning inte förlängs på grund av lönsamhetsproblem, skriver Svensk Bokhandel. Förlaget, som ägs av Norstedts sedan fyra år, ska enligt Norstedts fortsätta som imprint, men författarskap fördelas på Norstedts förläggare. Familjen Bromberg uttrycker oro för förlagets framtid.
Percival Everett får National Book Award 2024 – inget pris till Linnea Axelsson
Det blev ingen National Book Award för svenska Linnea Axelsson, priset i kategorin översatt litteratur gick istället till taiwanesiskan Yang Shuang-zi. Mest i fokus var dock Percival Everett som vann det skönlitterära priset för en re-make på Huckleberry Finn.
PublishDrive lanserar omslagsgenerator – med hjälp av AI
📙 AUTOOMSLAG. PublishDrive (som hjälper egenutgivare och förlag med distribution av eböcker, ljudböcker samt POD) har lanserat en AI-driven omslagsbildsgenerator som analyserar manuskript för att skapa skräddarsydda omslag till eböcker. Målet är att spara tid och pengar för författare och förlag. Företaget menar att tjänsten passar bra för att aktivera backlist med nya omslag eller för att visualisera idéer till ett nytt omslag inför kontakt med en mänsklig omslagsformgivare.
Ljudböcker från Audible på Amazon Music Unlimited
🎧 KONTRING. Audible har påverkats av att Spotify numera erbjuder ljudböcker. Nu kontrar Amazon genom att alla abonnenter på Amazon Music Unlimited får en ljudbok från Audibles bibliotek på 1 miljon ljudbokstitlar varje månad. Priset är 9,99 dollar/månad (eller 99 dollar per år) för Prime-medlemmar och 10,99 dollar för övriga.
Tyskland nästa ljudboksmarknad för Spotify?
🎧 EXPANSION. Spotify annonserar just nu efter en tysktalande person till rollen som Associate Manager Audiobooks Partnerships & Licensing med placering i Stockholm eller London. På listan över egenskaper man söker: “Modersmålsnivå i tyska (föredras, men full professionell färdighet i tal, läsning och skrivning är också acceptabelt)”. Ingen vild gissning att bolaget sneglar mot den tyska ljudboksmarknaden.
Linnea Axelsson kan få USA:s finaste bokpris
På onsdag avgörs det om “Ædnan” tilldelas National Book Award – USA:s tyngsta litterära pris.
– Bara att vara nominerad känns väldigt glädjande, säger författaren Linnea Axelsson.
2,6 miljoner egenutgivna titlar i USA 2023
Antalet egenutgivna titlar ökade förra året med 7,2 % till över 2,6 miljoner. Samtidigt minskade antalet traditionellt utgivna titlar till 563 000, enligt statistik från Bowker.
Författaren Klas Östergren får Bernspriset 2024
🏆 PRIS. Bernspriset 2024 går till författaren Klas Östergren för hur han i decennier levandegjort Stockholm, meddelar Svenska PEN. Prissumman är 25 000 kr. Tidigare pristagare är bland andra Per Anders Fogelström, Lennart af Petersens, Lena Andersson, Agneta Pleijel och Jonas Hassen Khemiri.
Stephen King lämnar Twitter/X – tar upp tråden på Threads
🐦 EX-TWITTRARE. Författaren Stephen King lämnar X, tidigare Twitter, på grund av vad han beskriver som en “för giftig” atmosfär. I ett uttalande (14 nov 2024) betonade King sin frustration över plattformens förändringar under Elon Musks ledarskap. Han uppmanar sina följare att istället följa honom på Threads.
Trump hotar stämma Penguin Random House
⚖️ TRUMPHOT. Donald Trump hotar att stämma Penguin Random House och New York Times på 10 miljarder dollar för påstått falska och ärekränkande uttalanden i artiklar och boken Lucky Loser av Russ Buettner (som är grävande reporter på NY Times). Tidningen försvarar sin rapportering och hänvisar rättsliga krav mot boken till förlaget,
Ny bokmässa på Stora Holms Säteri i mars 2025
🌱 VÅRMÄSSA. Talluddens Förlag anordnar Bokmässan på Stora Holms Säteri, i Säve (Göteborg), den 22–23 mars 2025. Evenemanget pågår kl. 11–16 båda dagarna och erbjuder besökarna möjlighet att träffa författare och upptäcka nya böcker. För utställare finns möjlighet att boka bord via förlagets hemsida. Arrangören Nena Olin var med och startade upp Torslanda Bokmässa för fyra år sedan.
Över 70 utställare på Bokmässan i Lund 2024
🎪 BOKMÄSSA. Bokmässan i Lund hålls imorgon 16 november kl. 10–16 i Stadshallen. Över 70 utställare, inklusive skånska bokförlag och medlemmar i Litteraturrundan, presenterar sina verk. Programmet inkluderar scensamtal, barnbokstimme och uppläsningar. Fri entré och ingen förhandsbokning krävs.
1984 och Handmaid’s Tale säljer mer efter Trumps valseger
📣 TRUMPEFFEKT. Efter Donald Trumps seger i presidentvalet 2024 har försäljningen av dystopiska romaner som Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale och George Orwells 1984 ökat markant, rapporterar CNN. Samtidigt toppar Melania Trumps memoarer “Melania” försäljningslistorna.
Nationell skolsatsning på sakprosa
Det läsfrämjande projektet “På riktigt – sakprosa i skolan” utökas från regional till nationell nivå, genom stöd från Natur & Kultur.
Hon vågar peka ut Ukrainas blinda fläckar
Rysslands invasion fick ukrainska Sofia Andruchovytj att vilja foga samman sitt hemlands splittrade historia. I eposet “Amadoka” blottlägger hon några av Ukrainas mörkaste tabun och trauman.
Från järnväg till e-handel – Leif Olsson skildrar bokhandelns förändring
Hur många boklådor har vi haft i Sverige? Hur påverkade järnvägar och prisavregleringar bokhandelns utbredning i landet? Svaren finns i Violen från Flen och andra bokhandelshistorier, den andra delen i Leif Olssons omfattande projekt om den svenska bokhandelns historia som bygger vidare på hans tidigare bok Bokhandelns historia i Stockholm från 2022.
Exmakarna Kallentoft släpper prequel till ny serie exklusivt på Storytel
I maj 2025 släpps första boken i en ny spänningsserie av Mons och Karolina Kallentoft. Men redan 19 november släpps ljudboken Vargen vakar i mörkret – som är en prequel till serien – exklusivt på Storytel.