De 100 senaste nyheterna
Rekordresultat i Storytels Q3-rapport 2024
Besparingspaketen på Storytel ger nu full effekt. Tillväxten saktar in men bolaget ökade sina marginaler och levererade ett rekordresultat. Omsättningen under Q3-2024 ökade till 954 (896) Mkr och vinsten på EBITDA-nivå till 178 (101) Mkr, motsvarande en marginal på 18,7% (11,3%).
– Under tredje kvartalet levererade Storytel Group rekordhöga intäkter,
Internationella författare bojkottar Israel
Fler än 1 000 litterärt verksamma, däribland internationella författare som Sally Rooney, och Nobelpristagare som Abdulrazak Gurnah och Annie Ernaux, deltar i en bojkott mot israeliska kulturinstitutioner, rapporterar tidningen Haaretz.
Replik: Återvunnet papper och råd till förlag för klimatsmart tryck
Frågan om varför inte fler böcker trycks på återvunnet papper har engagerat. Alf Linder på Scandbook menar att det finns utmaningar med återvunnet och lämnar samtidigt fem tips på hur förlag kan trycka mer klimatsmart.
Får stort pris för dragsagostunder
Bland drakar och dragqueens prisas för sitt arbeta med att öka barns läsintresse och motverka utanförskap. Teatergruppen får Grafiska Företagens och Medieföretagens branschpris om 100 000 kronor.
Lukas Moodysson ger ut ny diktsamling
Regissören och författaren Lukas Moodysson ger ut sin första diktsamling på nästan två decennier. Det är hans åttonde i ordningen, med titeln Det var mörkt i mitt huvud men aldrig i mitt hjärta och ges ut i februari 2025.
SPONSRAT INLÄGG
Medlem i kulturkanon-kommittén hoppar av – ”för subjektiv tolkning”
En medlem i kommittén för en svensk kulturkanon, Marlen Eskander, har beslutat att lämna sin post eftersom hon anser att uppdragets tolkning har blivit för subjektiv.
Topplista Q3 jul-sep 2024: Ljudböcker
Här är de 100 mest lyssnade ljudböckerna under tredje kvartalet 2024. Listan toppas av en biografi. Men på topp 10 finns ett par backlisttitlar.
Topplista Q3 jul-sep 2024: Barnböcker
Här är de 100 mest sålda barnböckerna under tredje kvartalet 2024. Musse & Helium är tillbaka på förstaplatsen igen.
Topplista Q3 jul-sep 2024: Facklitteratur
Här är de 100 mest sålda fackböckerna under tredje kvartalet 2024. Mat och må bra var intressen i topp tillsammans med Palmemord och penningtvätt.
Topplista Q3 jul-sep 2024: Skönlitterära böcker
Här är de 100 mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker under tredje kvartalet 2024. Lars Kepler behövde bara en vecka på sig för att sälja mer än andra gjort på tre månader.
SPONSRAT INLÄGG
Halloween och Läslov: Skräm fram barnens läslust
Spökhistorier, fantasy och grafiska serieromaner – här är böckerna som får barnen att läsa på lovet. Skräck- och spänning står extra högt i kurs inför Halloween.
Ljudbböcker stärker minnet hos äldre lyssnare
🎧 LJUDBOKSNYTTA. Enligt WorldHealth kan ljudböcker stärka minnet och minska mentala hälsoutmaningar hos äldre vuxna. Studier visar att regelbunden lyssning på ljudböcker stimulerar minnesfunktioner och social interaktion, vilket kan motverka ensamhet och kognitiv försämring. Ljudboksformatet gör det även lättare för äldre att ta del av litteratur utan att behöva läsa fysiskt –
Tonårspojkar bortglömda av bokbranschen?
👦 BOKBRIST. Tiktok har fått tonårstjejerna att vallfärda till bokhandlarna. Men hur är det med pojkarna? Enligt The Bookseller känner många tonårspojkar att det saknas böcker som riktar sig till dem, särskilt i åldern 13–16 år. Trots framgångar som Skandar and the Unicorn Thief av A.
Spotify lanserar ljudböcker i Frankrike, Belgien och Nederländerna
🎧 LJUDBOKSKAMP. Spotify lanserar ljudböcker i Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Premium-prenumeranter får nu 12 timmars fri lyssning per månad och kan välja bland över 200 000 titlar, inklusive lokala författare. Användare kan även köpa titlar individuellt eller utöka sin lyssningstid (10 timmar för 9,99 euro, alltså betydligt högre pris än de svenska ljudbokstjänsterna).
Hoi Publishing kräver investerare på pengar
💸 OBETALD. Hoi Publishing har ännu inte fått den avtalade investeringen på 3 MSEK från SwissNordic Venture Capital AG som skulle ha betalats in 30 september. Bolaget har nu riktat krav på betalning och överväger legala åtgärder. Samtidigt förhandlar Hoi med andra investerare för att säkra finansiering, med fokus på att driva projekt genom dotterbolaget Eleven Stories,
SPONSRAT INLÄGG
Anna Hallberg får Madeleine Gustafsson-priset 2024
💰 KRITIKPRIS. Anna Hallberg tilldelas Madeleine Gustafsson-priset av Sveriges Författarförbund för sin insiktsfulla och ärliga litteraturkritik. I juryns motivering lyfts hennes unika förmåga att möta litterära verk med närvaro och nyfikenhet. Hallberg, som även är poet, debuterade 2001 och släppte nyligen diktsamlingen Yra, vakna! (2023).
–
Åsa Källén-Lindh debuterar med romanen Dottern.
För ett antal år sedan började en tanke att ansätta mig. Du ska skriva en bok, viskade den i mitt öra. Jag skrattade. Skulle jag skriva en bok, jag som varken hade en historia att berätta eller närde någon hemlig dröm om att bli författare.
Efter en tid gav jag dock efter och började på en skrivarkurs.
Replik: Inte alltid så enkelt att använda återvunnet papper
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong. Det här är ett citat jag ofta använder, det tål att återanvändas. Att använda återvunnet papper är inte så enkelt som det kan låta. I barnböcker kan det rentav vara både olämpligt och farligt,
Oskar Källner förverkligar dröm – bokserien Imperiets Arvingar blir datorspel
Författaren Oskar Källner har fått ett nytt jobb. Han leder nu ett team som skapar en fortsättning på hans och Karl Johnssons sju böcker långa rymdsaga Imperiets Arvingar. I form av ett datorspel.
– Både jag och Karl Johnsson, som ju är illustratör och medskapare av den här serien,
”Lille prinsen” går på auktion
Ett maskinskrivet originalmanus till barnboksklassikern och storsäljaren ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupery ska säljas på auktion i Abu Dhabi.
SPONSRAT INLÄGG
Bokusgruppen Q3-2024: Ökade kostnader och nöjdare kunder
Bokusgruppens rapport för tredje kvartalet visade ökad omsättning till 453 (416) Mkr men minskad vinst till 17,5 (23,5) Mkr på EBIT-nivå. Halva omsättningsökningen berodde på förvärvade bokhandlar.
Myten om att stor förstaupplaga är bättre än en liten
I debatten om hybridförlagen har det dykt upp ett argument som bygger på att man måste trycka en så stor upplaga att det är möjligt att tjäna pengar. Det är numera en myt och vi ska strax förklara varför.
Niels Fredrik Dahl får Nordiska rådets litteraturpris 2024
Den norske författaren Niels Fredrik Dahl får Nordiska rådets litteraturpris för romanen ”Fars rygg”, enligt norska kritiker en höjdpunkt i hans författarskap.
– Det är en stor ära, säger han.
498 titlar slogs om 18 nomineringar i Augustpriset 2024
🗿 ANMÄLDA. På måndagen den 21 oktober presenterades alla de nominerade till Augustpriset 2024. Genast uppstod debatt om Bonnierdominansen. Enligt Förläggareföreningen har sammanlagt har 498 titlar skickats in till juryerna för bedömning. 167 titlar i den den skönlitterära klassen, 182 titlar i fackboksklassen och 149 i klassen för barn-och ungdomslitteratur.
Författarförbundet varnar för kritiserade Lava förlag
Författarförbundet ifrågasätter bokförlaget Lavas arbetsmetoder och utfärdar nu en varning till författare att skriva kontrakt med förlaget.
3 affärsmodeller för rättvisemärkta ljudböcker
Författarförbundet har en vision om en rättvisemärkt ljudboksapp som ska ge författare bättre ersättning. Men hur ska affärsmodellen bakom fungera? Analysbrevet lyfter fram fram tre vägar till en rättvisemärkta ljudböcker. Och ytterligare två bonusalternativ.
Under Författarförbundets presentation på Bokmässan var det många som skakade på huvudet eller skruvade obekvämt på sig.
Augustpriset 2024: Ramqvist och Unge nominerade för första gången
Debutanten Agri Ismaïl kan få Augustpriset för sin roman ”Hyper” samtidigt som väletablerade Karolina Ramqvist och Mirja Unge båda är nominerade för första gången.
Augustpriset 2024: Här är alla de nominerade
De 18 nominerade böckerna som kan vinna Augustpriset 2024 är en mix av nya och rutinerade författare. Bonnierförlagen dominerar nomineringarna men det finns även några småförlag.
Ida Linde får Eyvind Johnsonpriset 2024
PRISAD. Ida Linde tilldelas Eyvind Johnsonpriset 2024 för sin roman När man sparkar på en hund. Priset, med en prissumma på 70 000 kronor, delas ut den 9 november i Boden. Juryn prisar Linde för hennes insiktsfulla porträtt av människor i utkanten och förnyelse av hemvändarromanen inom den norrländska berättartraditionen.
Skräcknovell av Bram Stoker upptäckt efter 130 år
En skräcknovell av den irländske författaren Bram Stoker har upptäckts i arkiven på National Library i Dublin, skriver RTÉ. Novellen heter ”Gibbet hill” och publicerades ursprungligen i en dagstidning lagom till jul 1890.
Samfundet De Nio fördelar 800 tkr i priser
💰 PRISREGN: Samfundet De Nio har vid sitt höstsammanträde delat ut priser till författare och översättare. Lotten von Kræmers pris 2024 på 200 000 kronor tilldelades Eva Ekselius och Simon Sorgenfrei, medan Sverker Sörlin mottog Inge Jonssons pris på 200 000 kronor. Fyra översättarpriser på 100 000 kronor vardera gick till Jan Erik Bornlid,
Siri Hustvedt skriver bok om Paul Auster
Den amerikanska författaren Siri Hustvedt skriver en bok om sin man, författaren Paul Auster. Bara några dagar efter hans begravning den 3 maj började hon skriva, berättar hon i en intervju gjord av tyska Zeit Online.
Aftonbladet plussar på betyg till bokrecensioner
📕 BETYGSHETS. Aftonbladet Kultur börjar nu sätta plusbetyg på sina recensioner av litteratur, konst och teater. Syftet är att ge läsarna tydligare vägledning och bättre synlighet i det digitala bruset. Med sin sexgradiga skala hoppas de också locka fler yngre läsare, inspirerade av norska NRK:s framgångar. Kritiken förblir djupgående,
Svenska Designpriset 2024 till Musikförläggarnas jubileumsbok
🏆 DESIGNPRIS. Poesik, formgiven av Wenderfalck för Musikförläggarna, vann Guld i bokkategorin på Svenska Designpriset-galan som hölls på Moderna museet i Stockholm. Boken, en hyllning till svenska låtskrivare, lyfter fram låttexter som poesi genom minimalistisk design. Silver gick till Forsman & Bodenfors för The Heart Surgeon’s Cookbook.
Amazon följer färgskärmstrenden med Kindle Colorsoft
🎨 EBOKSFÄRG. Amazon lanserar Kindle Colorsoft, den första Kindle med färgskärm som kostar 280 dollar med leverans den 30 oktober. E-läsaren använder E INK Kaleido 3-teknik och erbjuder 4 000 färger, utan att kompromissa med batteritid eller skärpa, skriver Good EReader. Colorsoft gör det möjligt att se bokomslag och bilder i färg,
Mikael Niemi får Aniarapriset 2024
💰PRIS. Mikael Niemi tilldelas Aniarapriset 2024 för sin roman Sten i siden. Priset, som instiftades 1974, ges till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av 50 000 kronor samt ett konstverk. Juryn lyfter fram Niemis förmåga att skildra kampen för rättvisa i en blodig tid,
Debatt: När ska bokbranschen ta sig an klimatfrågan på allvar?
Varför trycks böcker inte konsekvent på återvunnet papper istället för att skövla skog till nytt papper? Den frågan ställer sig Marie Tomicic på Olika Förlag tillsammans med Robert Sabelström och Adam Wallin i en debattartikel.
Nio år sedan Gui Minhai frihetsberövades
Idag den 17 oktober är det nio år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. Förläggareföreningen uppmanar bokbranschen att uppmärksamma Minhai som sitter fängslad i Kina, utan chans till en rättvis rättegång.
Prova Min nya bok med 50 % rabatt
🎟️ ERBJUDANDE: Boktugg introducerar ett nytt native-format skräddarsytt för nya böcker: Min nya bok. Vi tar endast ut en administrativ avgift på 275 kr (inkl moms) för att hantera det inskickade materialet. Under en kort period lämnar vi därför rabatt på 50 % för författare och/eller förlag som vill skicka in.
Han Kangs böcker säljs i rekordfart hemma i Sydkorea
På den knappa vecka som gått sedan författaren Han Kang vann Nobelpriset i litteratur har drygt en miljon exemplar av hennes böcker sålts i hemlandet Sydkorea, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Små förlag kan teckna direktavtal med Storytel – men får lägre ersättning
Den goda nyheten är att fler mindre förlag kan teckna avtal direkt med Storytel. Den dåliga nyheten är att dessa nya förlag får nöja sig med 40 procent av revenue share-royaltyn istället för standardnivån 50 %. Dessutom kan förlag med större kataloger få motsvarande 60-70 procent.
Det började med att ett mindre förlag hörde av sig och undrade varför Boktugg skrivit att Storytels standardavtal har gett 50 procent (till förlaget) på revenue share-royaltyn (vars nivå i kr/h dessutom ändras varje kvartal).
Skrev bok om sonen som drogs in i gängkrig: Vår sorg är skamfylld
Sonen Alfred beskrevs som en ”projektledare” för våldsbrott. Nu sitter han fängslad för inblandning i mord och sprängningar. I boken Älskade jävla unge vill Pernilla Pernsjö beskriva vägen dit, och hur allt gick fel trots familjens ansträngningar.
Emma Stenström skrev årets HR-bok 2024
🧑🤝🧑 HR-PRIS: Emma Stenström, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, har tilldelats utmärkelsen Årets HR-bok av Sveriges HR-förening för sin bok Bubbelhoppa – En metod för att förstå andra (Volante). Boken presenterar en strukturerad metod för att öka förståelsen för andra och bygga broar mellan olika ”bubblor”.
Ny app erbjuder dagliga sagostunder – A story a day
En ny berättelse varje dag, det är vad nylanserade A story a day erbjuder. Appen ska ge barn och deras familjer en sagostund fylld av magi, varje dag. Berättelserna varierar i ton och tema, från humoristiska äventyr till existentiella reflektioner, och riktar sig till barn mellan sex och tio år.
Nobelpristagaren Han Kang: ”Trodde det var en busringning”
Han Kang trodde att samtalet från Svenska Akademien var en busringning. Det säger Nobelpristagaren i litteratur i sin första intervju sedan tillkännagivandet av priset.
– Jag firade med min son, med kamomillte, säger hon till SVT.
Navalnyj i ny bok: Kommer att dö i fängelse
Aleksej Navalnyj, som var den ryske presidenten Vladimir Putins främste politiska motståndare före sin död tidigare i år, var övertygad om att han skulle dö i fångenskap. Det framgår av hans kommande memoarer, som The New Yorker publicerat ett utdrag ur.
Topplista september 2024: Pocketböcker
Här är de 100 mest sålda pocketböckerna i september 2024. Jojo Moyes går direkt in på förstaplatsen men Colleen Hoover har flest titlar på listan.
Topplista september 2024: Fackböcker
Här är de 100 mest sålda fackböckerna i september 2024. I topp hittar vi böcker om Palmemordet, AIK och hur man kombinerar mat och vin.
Topplista september 2024: Barnböcker
Martin Widmarks Rymdmysteriet toppar listan över de mest sålda barnböckerna i september 2024. Högt upp hamnar även en amerikansk bästsäljare.
”Paret Beskow är 1900-talets historia”
De var dåtidens power-par som tillsammans ville förändra världen. I en ny bok berättar Annika Persson om Elsa och Natanael Beskow. Men biografin skildrar inte bara kärleksparet – utan även ett Sverige på framväxt.
Carlskrona Läsesällskaps unika boksamling räddas av kommunen?
📚 BOKSKATT. Karlskrona kommun överväger att köpa Nordenskjöldska gården för att rädda Carlskrona Läsesällskaps unika boksamling, enligt SVT. Biblioteket, med 9 000 böcker, tvingades tidigare flytta men politikerna vill nu undersöka möjligheten att flytta tillbaka det. Bland böckerna finns verk som är upp till 300 år gamla.
Albert Bonniers ger ut Stoltenbergs bok om Nato
📓 TIOÅRSBOK. Albert Bonniers Förlag ger ut Jens Stoltenbergs bok om Nato hösten 2025, där han beskriver sina tio år som generalsekreterare för Nato. Boken, som redan sålts till nio länder, fokuserar på kriget i Ukraina, Natos arbete i Afghanistan och samarbetet med Donald Trump. Stoltenberg skildrar en dramatisk period i världspolitiken och Natos stärkta roll i en allt farligare värld.
Topplista september 2024: Skönlitterära böcker
Här är de 100 mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker i september 2024.
Sydkorea jublar över Han Kangs Nobelpris
Sydkorea tar emot Han Kangs Nobelpris i litteratur som en välkommen överraskning, med stolthet och glädjespäckade känslor.
Elin Anna Labba får Olof Högbergplaketten 2024
🏆 PRIS. Författaren Elin Anna Labba får Olof Högbergplaketten för Norrbotten 2024 för att ”hon i levande berättelser från Sápmi lyfter fram den okända historien om övergrepp mot människor och natur, som skett i vårt land, men som är ett dolt kapitel i historien. Med ett näst intill poetiskt språk har Elin Anna Labba berättat dessa historier som samtidigt beskriver en ilska över utsatthet och vanmakt som drabbat befolkningen i Sápmi”,
Han Kang firar Nobelpriset med te i stillhet
Sydkoreanska Nobelpristagaren Han Kang fick beskedet att hon tilldelats årets Nobelpris i litteratur när hon precis ätit middag med sin son.
Jennie Nilsson debuterar med Under huden blöder jag
När jag fick diagnosen Emotionellt instabilt personlighetssyndrom så gick jag till biblioteket. Jag ville hitta en bok skriven av någon med samma diagnos, någon som jag kunde spegla mig i. Istället fick jag tag i en bok där det stod något i stil med att man bör fundera både en och två gånger innan man inleder en relation med någon som har EIPS.
Han Kangs förlag Natur & Kultur firar med champagne
Stämningen är på topp på Nobelpristagaren Han Kangs förlag Natur & Kultur i Stockholm där det skålas i champagne.
Översättaren Anders Karlsson: Blir säkert fyrverkerier i Sydkorea
Det kommer att firas stort i Sydkorea med anledning av Han Kangs Nobelpris i litteratur, tror Anders Karlsson som har översatt hennes böcker till svenska.
Han Kang: Det är inte etiskt att bli helad
Internationellt är Han Kang den sydkoreanska temasatsningens mest uppburna namn. ”Den vita boken” är samtidigt det mest personliga som hon har skrivit, berättade hon när TT träffade henne på Bokmässan i Göteborg 2019.
Nobelpriset 2024 till Han Kang – ”Berör livet och döden på ett unikt sätt”
Ett tillgängligt författarskap, som samtidigt utforskar allvarliga och stora frågor på ett nytt sätt. Så beskrivs årets Nobelpristagare i litteratur Han Kang.
– En traditionell romanförfattare, som samtidigt berättar om sitt lands trauman, säger författaren och kritikern Jens Liljestrand, som förhandstippade Kang som pristagare.
Astrid Lindgrens Värld toppar varumärken för nöjesattraktioner
🎭 SAGOPARK. Astrid Lindgrens Värld har utsetts till Sveriges starkaste varumärke inom nöjesattraktioner enligt Evimetrix Swedish Brand Award. Undersökningen baseras på Nöjd Kund Index och varumärkeskännedom bland 4 500 svenska konsumenter. Topplaceringen är ett erkännande av parkens starka relation till sina besökare, skriver man i ett pressmeddelande.
Ladbrokes stoppar spel på Nobelfavoriten Alexis Wright
Det går inte längre att spela hos internationella vadslagningsjätten Ladbrokes på att Alexis Wright får årets Nobelpris i litteratur.
Kan Can få 2024 års Nobelpris?
Är det den kinesiska författaren Can Xues tur i år? En kvinna som inte är från Europa eller USA ligger antagligen bra till. Så går spekulationerna inför årets Nobelpris i litteratur.
Poeten Faysa Idle får nytt pris
Författaren Faysa Idle får det nyinstiftade priset ”Årets röst för flickor” av Plan International Sverige, i samarbete med Veckorevyn. I motiveringen framhåller juryn att hon satt sin egen säkerhet på spel ”för att ge en röst åt flickor i Sveriges förorter”.
Bruno K Öijer: Det skrivs för lite kärleksdikter
Efter sin kritikerhyllade diktsamling, den första på tio år, är det självklart för Bruno K Öijer att ge sig ut på turné.
– Jag ser fram emot att möta min publik igen.
Boktjuv stal dansk författares romanmanus
Den danska författaren Dorthe Nors har fått sitt manuskript till en kommande roman stulet av en boktjuv på internet.
Fackbok toppar läslistan bland Sveriges kriminella
Brott, makt och raggningstips lockar till läsning på svenska fängelser. Det visar ny statistik från fängelsebiblioteken på Hall och Kumla.
Två nya förläggare till WAPI – från Bokfabriken och Storytel
WAPI har rekryterat två nya förläggare: Håkan Ygge Peterson från Bokfabriken och Terese Rule från Storytel.
Linnea Axelsson nominerad till National Book Award i USA
Den svenska författaren och poeten Linnea Axelsson har chans att vinna National Book Award ett av USA:s mest prestigefulla litterära priser.
Unibet slutar med spel på Nobelpristagaren
Unibet slutar med vadslagning om Nobelpriset i litteratur, uppger ”Kulturnytt” i Sveriges Radio. Riskerna anses vara för stora att någon läcker namnet i förväg.
Almapristagaren Tamerinstitutet vägrar ge röst åt hatet
Ett år efter krigsutbrottet ger palestinska Tamer ut en första ungdomsbok om kriget. Läsfrämjarinstitutet lyfter fram vittnesmål från Gaza.
– Vi behöver folkets röster, vi publicerar dem nu, säger Renad Qubbaj.
Fyrboksavtal i fyra länder för Lovisa Wistrand
Författaren Lovisa Wistrands bokserie Drakviskaren har sålts till ett amerikanskt förlag som ska ge ut de fyra böckerna i fyra länder.
Duvan Bok och kontor i Piteå går i konkurs
📉 KONKURS. Piteå-bokhandeln Duvan Bok och kontor har gått i konkurs. Det har har i grunden varit en missionsbokhandel och bedrivit handel med böcker, papper och kontorsmaterial men försäljningen av religiös litteratur till Svenska Kyrkan har minskat på senare år, enligt Piteåtidningen. Omsättningen för 2023 landade på 3,9 Mkr och för tredje året i rad blev det en förlust,
Storytel-dokumentären Kassettbandet nominerad till Guldörat 2024
🎙️ NOMINERAD. Storytel-dokumentären ”Kassettbandet” har nominerats till Radioakademins Guldörat i kategorin Årets dokumentär. Serien, producerad av Filt, följer Kalle Danielssons jakt på mysteriet bakom en gammal telefonsvarare och släpptes exklusivt på Storytel i april 2024. Vinnarna avslöjas den 22 oktober. Andra nominerade med koppling till bokbranschen är bland andra Barnradions dramatisering av Mio,
7 galna idéer till Bokmässan 2025 för att förnya mässgolvet
Bokmässan har fyllt 40 vilket brukar innebära en ålderskris. Till nästa år måste man förnya sig. Efter att ha gått runt på mässan i fyra dagar, har Boktuggs chefredaktör sju halvbakade idéer som kan testas nästa år. Från ambulerande montrar till författarbingo och sportbilar.
Man får aldrig så många bra idéer till hur man skulle kunna göra i en monter som när man går runt på Bokmässan.
93 661 besök på Bokmässan 2024 – bästa siffran sedan 2016
Bokmässan 2024 blev en publikfest. Totalsiffran på 93 661 besök (inte personer) under fyra dagar var den bästa siffran sedan 2016 – alltså före demonstrationsåret och pandemiåren.
Bokmässan 2024: ”Styrkebesked för litteraturen”
Publiken flockades till årets bokmässa, köerna ringlade sig långa och bokförsäljningen överträffade många förlags förväntningar.
– Här råder ingen läskris direkt, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.
Joyce Carol Oates prisad av Bokmässan: Utsökt
Den amerikanska författaren Joyce Carol Oates har tagit emot Sjöjungfrun, Bokmässan i Göteborgs nyinstiftade litteraturpris.
Poeten Adaam på Bokmässan: Ska bli mer folkkär
En av årets unga poeter på Bokmässan i Göteborg är rapparen Adaam, som känner att han måste ta ett större ansvar för sin raplyrik.
– Jag har fattat att jag har påverkan på folks tänkande, säger han.
Fotbollsstjärnor – när barnboksförlag kopierar
SOCCERCOPYCATS. Rabén & Sjögren har precis släppt Fotbollsstjärnor : så blev vi bäst i världen av Johan Simonsson. Tukan har gett ut en hel serie om kända fotbollsspelare under namnet Fotbollsstjärnor med titlar som Saka äger. Men när Egmont släppte Fotbollsstjärnor 2025 förra veckan var det den årliga boken i en serie som funnits åtminstone sedan 1997.
Förlag pratar om rekordförsäljning på Bokmässan 2024
HÖGTRYCK. Om det var Riksbankens räntesäkning i tisdags som fick besökarna på Bokmässan 2024 att tänka ”äntligen kan jag lägga mer pengar på böcker än bolån” eller något annat låter vi vara osagt. Men flera förlag berättar för Boktugg att försäljningen under torsdagen och fredagen var bättre än förra året och för vissa även all-time-high.
Litauen blir Bokmässans hedersgäst 2028
Bokmässan i Göteborg har valt Litauen som hedersgäst på 2028 års upplaga av mässan, skriver Dagens Nyheter. Fram tills dess ska Litauen arbeta för att bygga relationer och skapa samarbeten med svenska förlag, litterära organisationer och översättare.
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén får priset Årets Bok 2024
ÅRETS BOK. Lisa Ridzéns debutroman Tranorna flyger söderut har röstats fram som Årets Bok 2024 av läsarna i Bonniers Bokklubbars årliga tävling. Priset delades ut på Bokmässan i Göteborg, där Ridzén också mottog en statyett designad av Torstensson Art & Design. På andra och tredje plats kom Käraste Lena av Ninni Schulman och Jävla Karlar av Andrev Walden.
Brenda Navarro blottar spansk rasism
Ilska men också ett sökande efter en trygg plats fick Brenda Navarro att välja skönlitteraturen för att blotta den spanska rasismen gentemot latinamerikanska gästarbetare. I Spanien hyllas hon som en ny latinamerikansk författarstjärna.
Linnea Jämtner debuterar med spänningsromanen Makt
Jag ville skriva om vad som händer när vi tappar kontrollen över våra egna liv, och hur makt – eller bristen på makt – kan påverka oss. Du kan styra över mycket i ditt liv, men det finns saker du står helt maktlös inför.
Jag heter Linnea Jämtner,
Personalbrist fördröjer bemannade skolbibliotek
Inte heller skolministern tror att alla skolbibliotek blir bemannade med utbildade bibliotekarier från den 1 juli nästa år. Det säger hon på ett seminarium under Bokmässan i Göteborg.
Mattias Viklund debuterar med boken ”Men stjärnorna lyser vidare”
Jag var nog 15–16 när jag för första gången hörde talas om min pappas farfar. Att han var okänd och att det inte fanns några som helst spår av honom. I den åldern finns det annat som är mer intressant, så jag ryckte nog mest på axlarna och gick vidare med mitt liv.
Sammy Jeridi skriver flerboksavtal med Storytel och Norstedts
Deckarförfattaren Sammy Jeridi har haft stora framgångar med sin Ghetto-serie på Bokfabriken. Men nu är det officiellt att han ska skriva en ljudboksserie på tre böcker för Storytel Original – och ytterligare en ny serie på Norstedts.
Bokhandlareföreningen vill se etableringsstöd för nya bokhandlar
Bokhandlareföreningen har tagit fram fem förslag som ska bidra till att säkra den fysiska bokhandelns framtid när konkurrensen från digitala böcker ökar. Bland annat vill man se etableringsstöd för nya bokhandlare och få kommuner att direktupphandla från den lokala bokhandeln.
Madeleine Olsson debuterar med Kakor, tårtor och bröd
Uppväxt i restaurangmiljö har mat och dryck alltid varit aktuellt och närvarande i mitt liv. Jag tycker det är riktigt roligt att utmana mig själv, att utvecklas och hitta på nya intressanta projekt. Genom åren har jag studerat med bredd, geologi, biologi, lärare, språk, sommelier men i kök och bageri är jag självlärd.
Ava Tahmasebi debuterar med barnboken ”Lykke slår ut en tand”
Jag heter Ava Tahmasebi och debuterar som författare. Likt många andra, har jag länge drömt om att bli författare. I stället valde jag att bli tandläkare och jobbar nu mestadels med barn och unga patienter. Under mina år som mammaledig, fanns det tid över till att skriva. Nattuggla som jag är,
Bredd och lyhördhet driver Tukan förlag till framgång
Tukan förlag har sedan starten för 16 år sedan navigerat en föränderlig bokbransch med lyhördhet för såväl konsumenter som återförsäljare. Grundare och vd Christian Bang-Melchior fokuserar på förlagets styrkor och vidareutvecklar dem. Men i början var det stark motvind för förlaget.
Christian Bang-Melchior startade Tukan förlag under våren 2008.
De nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2024
Vilken duo (författare och översättare) kommer att få Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2024 och får dela på 150 000 kr i prispengar? Nu har fem titlar nominerats.
Snart dags för LitterArt Gästabud 2024 i Nyköping
BOKFEST. LitterArt Gästabud arrangeras i Nyköping för tolfte året, den 10-12 oktober. Evenemanget bjuder på tre dagar av litteratur, konst och musik med författare som Anita Goldman, Inger Edelfeldt och Patrik Lundberg. Utställningar, poesikvällar och en barnboksmässa finns också på schemat. Totalt erbjuds 30 programpunkter och de flesta aktiviteter är gratis.
Efter 40 år: Bokmässan lyfter samisk litteratur
För första gången har Bokmässan samisk litteratur som tema. Bland författarna märks Fredrik Prost, som vägrar låta översätta sin bok till andra språk än de samiska.
– Jag skulle önska att det fanns ännu fler som han, säger kollegan Elin Anna Labba.
1,6 bok om året på samiska
Samtidigt som litteratur om det samiska efterfrågas på majoritetsspråken krymper de samiska språken ihop. Det konstaterar den svenska Augustpristagaren Elin Anna Labba. Själv skriver hon på svenska med nordsamiska inslag.
Författare, journalister och forskare i upprop mot hot
En lång rad svenska författare, journalister och forskare kräver att riksdag och regering tar sitt ansvar för samtalsklimatet. Många av dem har i jobbet utsatts för både hat och hot.
Arundhati Roy skriver självbiografi
Arundhati Roy skriver sin självbiografi, skriver The Guardian. I boken, som har den engelska titeln ”Mother Mary comes to me” kommer den indiska författaren att reflektera över sitt liv och sin komplexa relation till sin mamma.
7 misstag som egenutgivare gör
Vill du bli en framgångsrik egenutgivare? Då ska du undvika misstag som att ge ut andra författares böcker eller växla mellan genrer – och att sälja din succébok till ett traditionellt förlag.
Alla egenutgivare gör misstag, framför allt på den första boken. Sedan gör de nya misstag längre fram.