De 100 senaste nyheterna
Unga läsråd bildas i Jokkmokk, Årjäng och Sandviken
📚 LÄSKRAFT. Sveriges läsambassadör Agnes Török startar tre unga läsråd för att främja läsning och psykisk hälsa bortom storstäderna, skriver Kulturrådet i ett pressmeddelande. Fokus blir livelitteratur, berättartraditioner och nördkultur. Läsråden leds av ungdomsförfattaren Moa Backe Åstot, poeten och rapparen Nour Badra samt litteraturforskaren Jakob Olsson.
Bok och granskning av hybridförlag vann guldspadar 2024
När årets Guldspadar till bästa undersökande journalistik delades ut så vann Marja Grill i Bokkategorin samtidigt som reportageserien “Författardrömmar” av Joachim Voss Sundell och Rebecca Lundberg fick pris i Etermedia nyhetskategorin.
Dubbla priser till Idus förlag på Litteralund
📚 PRISREGN. Två böcker från Idus Förlag, Ivy vs Ivy, av Johan Persson, och Resan till Utopia, av Erik och Mikaela Wennstam, vann priser under Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur Litteralund förra veckan.
– För oss på förlaget var det riktigt festligt förra veckan.
Ny plats för utvalda små litterära förlag på Bokmässan
📚 TRÄDGÅRDSFEST. Bokmässan lanserar Den stora trädgården, ett nytt område i B-hallen för små litterära förlag och nischad litteratur, enligt ett pressmeddelande. Scen, bokhandel och kafé ska ge mindre aktörer större synlighet. Satsningen möjliggörs tack vare stöd från Västra Götalandsregionen. På 300 kvm ryms cirka tio – femton montrar för mindre förlag och tidskrifter.
Holly Jackson en av författaren på återuppståndna Legenda
📚 NOSTALGI & NYSTART. Holly Jacksons vuxendebut Inte död riktigt än blir en av de första böckerna på återuppståndna förlaget Legenda, skriver Natur & Kultur i ett pressmeddelande. Legenda satsar på en blandning av ny översatt skönlitteratur och moderna klassiker. Jackson har tidigare skrivit bästsäljaren En duktig flickas handbok i mord (Modernista) riktad till unga vuxna,
SPONSRAT INLÄGG
Nya Suneböcker läses in av Victor från IJustWantToBeCool
🎙️ INLÄSARTÄVLING. Victor Beer från humorgruppen IJustWantToBeCool vikarierar som uppläsare av Anders Jacobssons och Sören Olssons kommande Sune-böcker, enligt ett pressmeddelande. Han vann uppdraget i en intern tävling med brorsan Emil på Youtube, där deras kollega Joel Adolphson var enväldig domare. På söndagen släpptes Sune och Jesus syrra på Storytel och Victor läsa ytterligare tre Sune-titlar i år.
Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa död – “en stor förnyare”
Peruanske författaren och Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa har avlidit 89 år gammal, uppger hans familj.
– Han kommer alltid att ses som en av den latinamerikanska prosans stora förnyare, säger Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts.
Anders de la Motte söker ständigt nya utmaningar inom deckargenren
Anders de la Motte älskar utmaningar, är rädd för att ha tråkigt och har med sig ett analytiskt processtänkande från åren i näringslivet. Han har som få andra har utforskat deckargenrens bredd och potential, något som på femton år resulterat i lika många romaner i sex serier av vitt skilda slag,
Meta censurerar Bokmässans barbröstade logga
Meta har begränsat Bokmässans Facebooksida – eftersom dess logga med en barbröstad sjöjungfru klassas som “olämpligt innehåll”, skriver DN.
Svensk ungdomsfantasy såld till Nederländerna
🌍 BOKEXPORT. Storify Literary Agency säljer de nederländska rättigheterna för Den vilsna världen av Cecilia Johansson till Dutch Venture Publishing. Boken, en ungdomsfantasy, ges ut i Nederländerna 2026, skriver Storify i ett pressmeddelande.
SPONSRAT INLÄGG
Omröstningen till Storytel Awards har öppnat – Rösta fram årets bästa ljudböcker
Detta är ett sponsrat utskick från Boktugg i samarbete med Storytel.
Galasäsongen är officiellt igång! Nu pågår omröstningen i Storytel Awards – Stora ljudbokspriset, där det gångna årets bästa ljudboksupplevelser ska utses.
Vinnarna koras den 19 mars på Cirkus i Stockholm under en storslagen galakväll ledd av regissören,
Karolina Ramqvist får Sveriges Radios romanpris 2025
Karolina Ramqvist får Sveriges Radios romanpris för Den första boken – romanen hon egentligen ville skriva när hon debuterade.
– Det jag inte kunde då var att upprätta den här världen.
Intryck från Bokbranschdagen 2025
Igår samlades ett par hundra personer, främst bokhandlare och förlagsfolk, på Bokbranschdagen 2025 i Stockholm. Det blev en del intressanta samtal på scen och kanske ännu mer intressanta samtal i minglet före, i fikapausen och efter. Boktugg var på plats och har lite reflektioner.
Att arrangera en branschdag är lite av ett självmordsuppdrag.
Åke Johansson debuterar med barnboken “Pojken som satte färg på världen”.
Mitt namn är Åke Johansson, jag är uppvuxen i Stockholm och bosatt i Vallentuna. Till yrket är jag berggrundsgeolog med doktorsexamen från Stockholm Universitet. Sedan 1984 har jag varit anställd som forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, där jag bestämt åldern på mineral och bergarter och sysslat med den svenska berggrundens bildning och utveckling.
Carmita Hägneryd debuterar med sin barnbok Greta rödbeta och mormor går på skattjakt
Jag är idag i huvudsak konstnär men har också en lång karriär inom psykologi och hälsa. Som verksam terapeut, behandlare, hälsocoach och homeopat ser jag alltid hela människan i strävan efter god hälsa när jag hjälper både barn och vuxna.
I min första serie barnböcker faller det sig därför helt naturligt att det gömmer sig flera små tips på hur man som barn,
Författaren Carl-Göran Ekerwald är död
Författaren och kulturpersonligheten Carl-Göran Ekerwald har avlidit, uppger hans familj för DN.
SPONSRAT INLÄGG
Natur & Kultur ökade vinsten till 71 Mkr 2024 – satsar mer på ideella verksamheten
Förlagsverksamheten i Natur & Kultur levererade återigen ett starkt år. Rörelseresultatet (före resultatandelar till personalen) 2024 blev hela 71 (53) miljoner kronor 2024 och omsättningen steg till 458 (428) Mkr. Det näst starkaste resultatet någonsin för stiftelsen, bara slaget av rekordåret 2022. Därmed kan stiftelsen sätta av 41 (30) Mkr till den ideella verksamheten 2025.
Kerstin Lundberg Hahn blir första Frölundas Författare
📚 HEMMAFÖRFATTARE. Frölunda bibliotek lanserar hedersuppdraget Frölundas Författare, skriver biblioteket i ett pressmeddelande. Först ut är barn- och ungdomsboksförfattaren Kerstin Lundberg Hahn (aktuell med Rum att hyra). Under året väntar workshops, samtal och skrivresidens i bibliotekets nya textstudio. Efter en tids renovering öppnar Frölunda Kulturhus och Frölunda bibliotek igen lördag den 26 april.
Jävla karlar blir teater med Shanti Roney
🎭 TEATERPREMIÄR. Andrev Waldens prisade och bästsäljande roman Jävla karlar blir teater, skriver Scalateatern i ett pressmeddelande. Shanti Roney spelar alla roller och Eva Dahlman står för manus och regi. Föreställningen får urpremiär på Scalateatern i januari 2026, biljetterna släpps idag.
Slangbellan 2024 till Johan Persson för Ivy vs Ivy
🏆 DEBUTANTHYLLNING. Johan Persson vinner Bults debutantpris Slangbellan till 2024 års bästa barn- och ungdomsbok för Ivy vs Ivy (Idus Förlag), skriver Författarförbundet. Även Bjarke Stenbæk Kristensen (Ålens nyckel, Rabén & Sjögren) och Astrid Mohlin (Fake,
Thomas Pynchon ger ut första romanen på tolv år
Den hemlighetsfulla och ofta Nobelpristippade författaren Thomas Pynchon ger ut en ny roman, uppger hans förlag Penguin Random House.
SPONSRAT INLÄGG
Jenny Rogneby till Bookmark med ny kriminalserie
📚 FÖRLAGSBYTE. Jenny Rogneby släpper i november första delen i nya serien Förhörsledarna på Bookmark, rapporterar förlaget. De märkta barnen blir en personlig kriminalroman där polisens förhörsarbete står i centrum. Rogneby har tidigare gett ut fem böcker i serien Leona på Wahlström &
Bookbeat ökade 16 procent första kvartalet – siktar mot 1,6 miljarder 2025
🎧 LJUDVÄXT. BookBeats intäkter växte med 16 procent första kvartalet 2025 jämfört med 2024, drivet av fler betalande användare. Inflödet av nya provanvändare var högre än någonsin i BookBeat, även på den mogna svenska marknaden. Målet för 2025 är en tvåsiffrig tillväxt på samtliga kärnmarknader och att passera 1,6 miljarder kronor i intäkter – med ökad lönsamhet.
Solvej Balle ett steg närmare Bookerpriset
Listan har kapats ned till sex nominerade. Kvar bland de böcker som har chans att vinna det prestigefyllda internationella Bookerpriset finns Solvej Balles “Om uträkning av omfång”.
Tät utgivning av ny hockey romance-serie
🏒 PUCKLOVERS. Idag släpps Jakten av Elle Kennedy, första delen i nya hockey romance-serien Briar U – en spin-off på populära Off Campus-serien som sålt i snart 100 000 exemplar bara i Sverige. Del 2 kommer redan i juni, bok 3 i september och bok 4 i november.
Här är böckerna barnen själva vill prisa
När barnen själva får välja vinner katten Tage, en resa till Utopia – och Rihab Garcis “Vi kommer ändå bara bli becknare”. Här är de tre böcker som prisas i det Stora bokvalet.
Pippi översatt till 80:e språket
Astrid Lindgrens älskade berättelse om Pippi Långstrump har översatts till ett 80:e språk – och finns nu även på nigeriansk pidgin.
Här är den mest förbjudna boken i USA 2024
George M Johnsons All boys aren’t blue toppar listan över de mest förbjudna böckerna i USA i fjol. Det är föreningen American Library Associations (ALA) som har listat de böcker som anses vara de mest kritiserade och kontroversiella och därmed var “mest utmanande” för amerikanska bibliotek och skolor att hantera under 2024.
Lotta Olsson får barn- och ungdomspris av Svenska Akademien
🌟 BARNBOKSSTJÄRNA. Lotta Olsson får Svenska Akademiens barn- och ungdomspris 2025 på 150 000 kronor. Hon prisas för sitt mångsidiga författarskap för både små och stora läsare, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande. För sin senaste bok, Kroppen (2024), mottog hon Expressens pris Heffaklumpen.
Danska författarförbundet varnar för Hoi Publishing i Danmark
Danmarks författarförbund avråder sina medlemmar från att ingå avtal med den svenska hybridförlagskoncernen Hoi Publishings danska bolag. Som skäl anförs att Hoi har likviditetsproblem och att 33 danska författare i nuläget har ekonomiska krav mot koncernen, skriver SVT:s “Kulturnyheterna”.
Dan Brown kommer till Bokmässan i höst
Den amerikanske författaren Dan Brown gästar Bokmässan i Göteborg i höst. Det blir Browns första framträdande i Sverige.
NaNoWriMo stänger efter 20 år
✍️ SLUTSKRIVET. Efter två decennier lägger NaNoWriMo (National Novel Writing Month)– tävlingen där miljontals försökt skriva en roman på 50 000 ord under november månad – ner, rapporterar The Guardian. Organisationen hänvisar till minskade donationer och ökade kostnader som skäl.
Amazon lanserar Recaps: AI-summeringar för bokserier
📚 SERIESNABBKOLL. Amazon lanserar funktionen Recaps på Kindle – AI-genererade summeringar som hjälper läsare minnas handling och karaktärer innan de plockar upp nästa bok i en serie, rapporterar TechCrunch. Funktionen varnar för spoilers och testas i USA. En del läsare är skeptiska till hur pålitliga sammanfattningarna blir.
Pippi Långstrump återupplivas i Barnradion
Pippi Långstrump fyller 80 och firas i Barnradion med en ny version av Astrid Lindgrens klassiska inläsningar. Nu varvas Astrids originalröst med tre barn som gör Pippi, Tommy och Annikas roller.
Naval Academy rensar ut böcker om Förintelsen och Ku Klux Klan
391 böcker om Förintelsen, feminism, medborgerliga rättigheter och rasism har gallrats ut från amerikanska marinens militärhögskola Naval Academys bibliotek i Maryland.
Rekord för Leipzigmässan och lit.COLOGNE
📚 LÄSFEST. Leipzig Book Fair (inklusive Manga-Comic-Con) slog rekord med 269 000 besökare 2025 – fler än Frankfurtmässan ifjol. Samtidigt nådde litteraturfestivalen lit.COLOGNE (som firade 25 år) nya höjder med 118 000 besökare och över 150 utsålda evenemang. Båda evenemangen speglar en stark efterfrågan på live-litteraturevenemang, rapporterar TNPS.
Whip Media söker steampunkförfattare till ny antologi
⚙️ KUGGHJUL & KÄRLEK. I höst firar Whip Media 10-årsjubileet av Steampunk-sagor med den nya antologin Steampunk Romantique. 25 noveller med tema steampunk och romantik ska väljas ut. Projektet bygger på hybridutgivning där författarna delar på kostnader och intäkter. Deadline för bidrag är 1 maj,
Gamla Stans bokhandel lanserar litterär salong
📖 NYA MÖTEN. Gamla Stans bokhandel i Stockholm satsar på nya format för litteratursamtal. Med konceptet Bok!!salong vill man skapa längre, interaktiva möten mellan läsare och författare. Premiär blir det 25 april med Jonna Bornemark, meddelar Bokförlaget Volante som driver bokhandeln.
– En gång var det revolutionärt att gå på salong i Gamla Stan – nu är det dags igen!
Boktugg ökade vinsten och minskade omsättningen 2024
📈 BOKSLUT. Nu är 2024 års bokslut för Boktugg AB offentligt. Vi ökade vinsten till 158 (72) tkr trots att omsättningen sjönk till 839 (914) tkr. Den förbättrade marginalen var resultatet av bland annat eliminerade lokalkostnader (vi lämnade kontorshotellet) samt sänkte vissa IT-kostnader genom byte av leverantör. “För att Boktugg ska vara långsiktigt hållbart med vettiga resurser behöver vi tredubbla omsättningen till runt 2,5 Mkr”,
Svenska författare anklagar Meta för stöld av piratkopierade böcker till AI-träning
Svenska författare vill att kulturministern agerar sedan det blivit känt att Facebookägaren Meta använt upphovsrättsskyddade verk för att träna bolagets AI-modeller.
Julia Ravanis får Gerard Bonniers Essäpris 2025
📚 PRISAD. Julia Ravanis får årets Gerard Bonniers Essäpris för Emmys teorem (Natur & Kultur), en bok om matematikern Emmy Noether som enligt juryn förenar vetenskap och humaniora med kristallklar prosa. Priset är på 100 000 kr, meddelar Albert Bonniers Förlag i ett pressmeddelande.
Kvinnliga spökskrivare i UK tjänar hälften – men i USA kan de få miljonbelopp
✍️ DOLD BRANSCH. Kvinnliga spökskrivare i Storbritannien får i snitt 13 800 pund per bok – hälften av sina manliga kollegor, enligt en ny undersökning från The Ghostwriters Agency. I USA är situationen den omvända: kvinnor får mest, ofta över 100 000 pund (cirka 1,3 miljoner kronor) per bok.
KB ska utarbeta tjänst för digital bokutlåning
Regeringen ger Kungliga biblioteket i uppdrag att ta fram en gemensam standard för utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken. Under en längre tid har folkbiblioteken rapporterat om problematik kopplat till utlån av digitala böcker. Därför ska Kungliga biblioteket nu ta fram gemensamma krav för en tjänst som gäller sådan utlåning.
PRH-titlar tillbaka när Bookbeat erbjuder styckköp i appen
Bookbeat har fått tillbaka engelska titlar från Penguin Random House. Men bara för styckköp. Funktionen som utvecklades för den norska marknaden har nu smugits in även i andra länder – däribland Sverige. Succé? Nja.
– Volymen är väldigt låg när du tvingar användare till ett köpbeslut, säger Niclas Sandin,
Fyra unga vinnare får noveller utgivna i unik samling
✍️ SKRIVGLÄDJE. Över 2 200 högstadieelever deltog i Akademibokhandelns och Novellix skrivtävling. Nu ges de fyra vinnarnovellerna ut i samlingen Frihet. ”Så många kloka och duktiga ungdomar det finns”, säger jurymedlem Mårten Melin. Tävlingen återkommer i höst, enligt ett pressmeddelande.
Sofi Oksanen tilldelas Bjørnsonpriset 2025
🏆 PRISAD. Den finländsk-estniska författaren Sofi Oksanen får årets Bjørnsonpris för sitt litterära mod och sitt starka engagemang för yttrandefrihet och kvinnors villkor i krig och fred. ”Mitt arbete hade inte varit möjligt utan de som försvarat yttrandefriheten med livet som insats”, säger hon i ett pressmeddelande.
Gleerups köper Konvergentas läromedel
📘 FÖRVÄRV. Gleerups breddar sitt utbud i naturvetenskapliga ämnen genom att köpa Konvergentas läromedel, inklusive den populära formelsamlingen Formler & tabeller i fysik, matematik & kemi. Den är en av Sveriges mest sålda och släpptes i ny utgåva av Gleerups 1 april – samma dag som överlåtelsen trädde i kraft.
Lag om skolbibliotek möts av larm – 2 000 bibliotekarier saknas
📚 BEMANNINGSBRIST. Från 1 juli krävs utbildad bibliotekarie på varje skola – men enligt facket Dik saknas över 2 000. SKR befarar att lagen blir svår att följa. Skolminister Lotta Edholm (L) hoppas lagen ska locka fler unga till yrket, rapporterar SVT Värmland.
Nobelpristagare beskyller Meta för bokstöld
Flera framstående brittiska författare kräver att den brittiska regeringen ska hålla Meta ansvarigt för att ha stulit deras texter med syftet att träna AI.
– Jag är en deckarförfattare, jag känner igen en stöld när jag ser den, säger Val McDermid.
Marion Brunet fick Almapriset 2025 – och sitt livs uppvaknande
Den franska författaren Marion Brunet får årets Almapris. I sina romaner skildrar hon ungdomars revolt mot ett korrupt samhälle.
– Det är människor i marginalen som intresserar mig, säger hon.
Klackenbergs i konkurs – en butik räddad
📉 SLUTKAPITEL. ”Det kunde ha varit ett roligare avslut”, säger Dag Klackenberg till Svensk Bokhandel. Efter två år utan köpare, höjda hyror och svag försäljning ansöker Klackenbergs Böcker & Papper om konkurs. Idag driver man sju butiker – men Vällingby undantas och drivs vidare av Madeleine Klackenberg.
Niclas Sjöqvist debuterar med boken RC-Boomen i Sverige
Vad gör man om ens största intressen är radiostyrda bilar och nostalgi? I mitt fall blev svaret: skriver boken RC-boomen i Sverige. Som barn av det glada 80-talet har jag spenderat en stor del av mitt vuxna liv med att leva i det förgångna. Inte på ett sorgligt vis, utan snarare som en form av rekreation.
Fysisk bokrea får konkurrens – ljudbokstjänster lanserar BokstREAm
Bokrean är en institution. En årlig bokfest med kampanjpriser på böcker. Den har också fått kritik för att dumpa priset på nya böcker. Ljudbokstjänsterna har sneglat nyfiket men nu kan Boktugg avslöja att de tänker lansera en egen bokrea under namnet #bokstREAm.
YA och Lilla spöket Laban i Bookmark förlags nysatsning
Förra året stod barn- och ungdomsböcker för 12 procent av Bookmarks omsättning. I år blir det mer när förlaget tar över Lilla spöket Laban och Roald Dahls utgivning. Dessutom blir det en satsning på YA-segmentet genom två svenska titlar och ett stort globalt släpp. Dessutom har ägarförhållandena förändrats i bolaget som växte 10 procent 2024.
Ny studie: E-handel klimatsmartare än butik – i alla fall för böcker
📦 BOKFRAKT. En ny vägledning från ett Vinnova-projekt där Adlibris medverkat visar att e-handel ofta ger lägre klimatpåverkan än butiksköp – bland annat för böcker och elektronik. Undantaget är mode, där returgraden är hög online. Resultaten kan hjälpa bokhandeln att optimera logistik och minska utsläpp, enligt Adlibris pressmeddelande.
Tio år med Olséni & Hansen – succéduon bakom mysdeckarna
De träffades på gymmet som två utbrända frilansare. I dag är Christina Olséni och Micke Hansen en av Sveriges mest produktiva författarduor – kända för sina humoristiska pusseldeckare med pensionärer, trädgårdstävlingar och mord i skånska idyller.
Christina Olséni och Micke Hansen är författarduon som närmast blivit synonyma med humoristiska mysdeckare i skånsk miljö.
James Patterson och MrBeast skriver thriller – budkrig på gång
💥 KÄNDISSAMARBETE. James Patterson teamar upp med Youtube-stjärnan MrBeast (Jimmy Donaldson) i en actionladdad thriller som just nu orsakar budkrig, enligt Deadline. Rättigheterna till romanen – plus en medföljande fackbok – sägs locka bud på över tio miljoner dollar. Patterson har tidigare samarbetat med kändisar,
WH Smith säljer bokhandelskedjan – blir TGJones
🏷️ NAMNSKIFTE. Efter 250 år lämnar WH Smith de brittiska stadskärnorna. Kedjans 480 butiker säljs till Modella Capital för 76 miljoner pund och byter namn till TGJones, enligt ett pressmeddelande. WH Smith satsar nu helt på butiker i reselägen – med över 1 200 butiker globalt, bland annat på Arlanda – som står för 85 % av koncernens vinst.
Frida Edman lämnar Bokmässan – blir vd för Göteborgs Stadsteater
🎭 SCENVÄXLING. Efter åtta år som chef för Bokmässan i Göteborg blir Frida Edman ny vd för Göteborgs Stadsteater, enligt ett pressmeddelande. Hon tillträder i augusti, sex veckor innan Bokmässan 2025 – som nu har fem månader på sig att hitta en efterträdare. Edman blev tillförordnad mässgeneral redan 2017.
Sanna Samuelsson vinner Sveriges Radios Novellpris 2025
🎧 KOHAGEKONST. Novellen Köldhålet av Sanna Samuelsson har röstats fram av P1:s lyssnare till vinnare av Sveriges Radios Novellpris 2025, enligt ett pressmeddelande. I Malin Vispes tolkning gestaltas en tonårskris i en blommande kohage. Novellen sänds i P1 i kväll 19.35 – och finns även i Sveriges Radio Play.
Dagbok för alla mina fans passerar 300 miljoner sålda exemplar
📚 VÄRLDSFENOMEN. Böckerna i Jeff Kinneys serie Dagbok för alla mina fans har sålt i över 300 miljoner exemplar globalt, enligt ett pressmeddelande från Bonnier Carlsen. Med humor och hög igenkänning har serien blivit en favorit bland barn – även i Sverige, där över 2,5 miljoner exemplar sålts.
Gravjord i bok av Iron Maiden-stjärna
En lyxutgåva – med mycket speciella inslag – av “The Mandrake project: Year one”, signerad Iron Maidens frontman Bruce Dickinson, kommer ut i augusti, skriver NME.
Zibetska priset 2025 till Andreas Önnerfors
🧠 IDÉPRISAD. Svenska Akademien tilldelar 2025 års Zibetska pris till idéhistorikern Andreas Önnerfors. Han prisas för sin mångsidiga vetenskapliga gärning, senast med boken Konspirationsteorier. Priset är på 70 000 kronor. Det meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande.
Bonnier växte i Norge – trots förlust och personalneddragningar
📈 TILLVÄXTSMÄLL. Trots personalneddragningar ökade Bonnier Norsk Forlag omsättningen med 3 procent till 172 miljoner NOK under 2024, rapporterar Bok365. Förlaget tog marknadsandelar i fysisk bokförsäljning, men året slutade med 12,8 miljoner i förlust. Vd:n Alexander Even Henriksen är ändå optimistisk.
Lina Areklew instiftar stipendium för unga skribenter i Örnsköldsvik
🧑💻 UNGASKRIVARE. Med femte boken i Ulvöserien på gång instiftar Lina Areklew ett stipendium för skrivande gymnasieelever i Örnsköldsvik, där hon själv gick på Nolaskolan. Tävlingen riktas till Nola och Park – vinnaren presenteras på Mittlitt i höst.
– Det hade varit något jag tyckt varit spännande att få delta i när jag gick på gymnasiet och drömde om att få skriva,
Författaren Paul Lynch varnar för fascistisk terrorstat: “Enorm oro”
I “Profetens sång” ger Bookerprisbelönade Paul Lynch en isande bild av hur snabbt en liberal demokrati kan monteras ned – och hur svårt det kan vara att agera.
– Förnekelse är ett naturligt svar på att världen faller samman runt en.
Axel Liffner-stipendiet 2024 till Kristoffer Leandoer
💰 STIPENDIAT. Kristoffer Leandoer tilldelas Axel Liffner-stipendiet 2024, med motiveringen att han “skriver med smittande entusiasm som öppnar sinnet”. Leandoer är kritiker i SvD och får 30 000 kr av Aftonbladets kulturredaktion, som årligen utser pristagaren. Det framgår i ett pressmeddelande.
Sveriges minsta bibliotek plundrat på alla böcker
📚 BOKPLUNDRING. Branteviks lilla bibliotek, skapat av författaren Bertil Torekull, har blivit tömt på alla sina böcker. Torekull är upprörd och kallar händelsen hänsynslös. Biblioteket invigdes 2014 av Björn Ranelid. Det rapporterar Ystads Allehanda.
Rushdie ger ut ny bok med korta berättelser hösten 2025
I höst ger Salman Rushdie ut sitt första skönlitterära verk sedan mordförsöket 2022. The eleventh hour är en samling kortare berättelser och beskrivs av Rushdies bokförlag som “fem sammanflätade berättelser som utforskar eviga mysterier och livets elfte timme”. Den kommer ges ut den 4 november.
Jonsson och Lundberg kan få Nordiska rådets barn- och ungdomspris 2025
Serieromanen “Stinas jojk” av Mats Jonsson och bilderboken “Ingen utom jag” av Sara Lundberg tävlar för Sverige om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2025.
Christian Ottosson debuterar med diktsamlingen ”Vi föds mer än vi dör”
Jag är uppvuxen i Småland, närmare bestämt i Vrigstad och i Huskvarna. Numera bor jag i Huddinge där jag bland annat har jobbat som politiker under många år. I skrivande stund har jag precis fått förtroendet att leda juryn för Karin Boyes litterära pris.
Poesin har länge haft en plats i mitt liv.
Aktieägarna får 1 kr i present av 20-årsjubilerande Storytel
💸 JUBILEUMSGÅVA. Styrelsen i Storytel Group föreslår en engångsutdelning om 1,00 SEK per aktie inför stämman 6 maj. Detta med bakgrund av att bolaget firar 20-årsjubileum samt har en god finansiell ställning med en positiv nettoskuld. Totalt blir det 77,2 Mkr i utdelning, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Lars Hallin debuterar med boken Jake, Elwood och jag
I juni 1979 störtade Charlie ut i livet mot en oskriven framtid. Ett knappt halvsekel senare har han hunnit med mycket, men också funderat på vad han kunde blivit om han gjort andra val. Följ med på en resa över hav och land i båt, bil, buss och på motorcykel.
Serieroman gav Tommy Sundvall Aftonbladets litteraturpris 2024
💰 KULTURPRIS. För första gången går Aftonbladets litteraturpris till en serieroman. Årets pristagare är Tommy Sundvall för Folkbokförd i rännstenen (Ordfront förlag) – en svart, arbetarlitterär satir om gig-ekonomin. Priset är på 50 000 kr och har delats ut sedan 1957. Sundvall debuterade 2022 med På äventyr i senkapitalismen.
Neneh Cherry ett steg närmare stort bokpris
Artisten Neneh Cherry är ett steg närmare att få det stora bokpriset Women’s prize for nonfiction. Hon är nominerad på den korta listan för sin självbiografi Tusen trådar.
Författarna skriver följetonger – och drar in miljoner på Patreon
Det finns en parallell värld till den traditionella bokbranschen. Inte de nya ljudbokstjänsterna utan en flora av långa följetonger som publiceras direkt på webben i textform. Affärsmodellen är freemium där de författare som tjänar mest drar in flera miljoner per år – direkt från läsarna via Patreon.
Det här är en uppföljning på ett Analysbrev som jag skrev redan i april 2020 med rubriken Patreon –
Nu är det officiellt – Fredrik Backman till Norstedts
Den 28 augusti 2025 kommer Fredrik Backmans nya roman Mina vänner ut på Norstedts förlag. Därmed bekräftas nyheten som Förlagspodden var först att avslöja. I ett pressmeddelande avslöjar författaren själv att han övervägt att pensionera sig från skrivandet. Den stora frågan är förstås ifall Storytel kan locka Backman att skriva en Original?
Pardalita tilldelas 2025 års Peter Pan-pris
🏆 PRISAD. Joana Estrelas grafiska ungdomsroman Pardalita, i svensk översättning av Ulla M. Gabrielsson och utgiven av Berghs, får 2025 års Peter Pan-pris, skriver Ibby i ett pressmeddelande. Boken hyllas för sin tillgänglighet, poetiska ton och bredd i teman som identitet, klimat och kärlek.
Burman, Pedersen och Sörlin får Axel Hirschs pris 2025
💰 LITTPRIS. Anders Burman (aktuell med Den sista idealisten. Viktor Rydberg och hans tid), Daniel Pedersen (Natt och aska. Förintelsens litteraturer) och Sverker Sörlin (Snö. En historia) tilldelas Axel Hirschs pris 2025 av Svenska Akademien,
Suzanne Collins nya bok säljer snabbare än Rebecca Yarros?
Rebecca Yarros skapade hysteri med Onyx Storm. Nu försöker Suzanne Collins överträffa hennes siffror med femte boken i Hungerspelen-serien: Sunrise on the Reaping (släpptes på svenska med samma titel och utgivningsdag, 18 mars 2025). Yarros ligger dock lite före, både i Sverige och UK.
Aleksijevitj: “Putin – en Stalin för vår tid”
Den ryska fascismen har rest sig, hävdar Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj – som tycker att Europa saknar idéer för hur man ska möta världsordningen.
– Jag vet själv inte om jag förmår formulera mig om de nya tiderna. Men jag försöker, säger hon.
Allt fler författare hotas på grund av sin identitet
🌎 FÖRFÖLJELSE. Hot, hat och våld mot författare ökar globalt – särskilt mot dem som utmanar normer kring kön, etnicitet och sexualitet. Det visar PEN Internationals nya rapport “Identity on Trial”, som även lyfter bokförbud och censur som växande hot mot yttrandefriheten. Svenska PEN understryker allvaret och lyfter Dawit Isaak och Gui Minhai som fortsatt hålls fängslade utan kontakt med omvärlden.
Niclas Sandin, Bookbeat: Marknaden större än vi vågade hoppas
När Bookbeat lanserades för nio år sedan var bedömningen att den totala svenska ljudboksmarknaden kunde bli uppåt 400 000 hushåll. 2017 gissade man på en halv miljon. Facit idag är det dubbla. “Uppenbarligen underskattade jag totalen rätt grovt”, säger Niclas Sandin, VD för Bookbeat.
Ljudboksrevolutionen sammanfaller med Boktuggs livscykel (vi lanserade 2014) men även med Bookbeats (som lanserades 2016).
Misstänkt AI-översättning i Finland gjord av människa
🙊 AI-FÄLLAN. Det var bara en tidsfråga innan det skulle hända – en halvbra översättning stämplas som AI-översättning. Förlagspodden tar i dagens avsnitt upp den finska översättningen av boken The Serpent and the Wings of Night av Carissa Broadbent. Det kom kritik mot konstiga formuleringar och när det visade sig att Nuanxed gjort översättningen åt Storytel kom debatten att handla om hur dåligt det blir med AI,
Josefin Wibrink vill satsa på mer utbildning för NOFF-medlemmar
Josefin Wibrink, förlagschef på Texicon Förlag och nyvald ordförande för NOFF ser branschkunskaper som en av föreningens viktigaste uppgifter. Hon hoppas kunna öka antalet webbinarier och kurser.
Hur känns det att vinna pris på Storytel Awards?
Vad är väl egentligen en ljudboksgala? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar! För alla som undrar hur det är att ta emot pris på Storytel Awards 2025 var har Boktugg en insiderapport från chefredaktören Sölve Dahlgren.
Danmark uppdaterar litteraturkanon
Danmark uppdaterar landets litteraturkanon för att jämna ut könsfördelningen på listan, skriver Politiken. Danmarks litteraturkanon infördes 2005 och fick redan då kritik för att det bara fanns en kvinna, Karen Blixen, med bland de 14 författarna.
Mari Jungstedt byter Bonniers mot Storytel i mångmiljonaffär
På fredagen släppte Storytel transferbomben: Mari Jungstedt byter Albert Bonniers förlag mot Norstedts i ett avtal som omfattar en ny spänningsserie, flera Storytel Originals och dessutom backlisten. Hela affären kostar någonstans mellan 10 och 50 Mkr, enligt källor i branschen.
Torsdag 13 mars 2025: Albert Bonniers förlag skickar ut sina Juni-nyheter.
Camilla Läckberg: Nu har jag sålt över 40 miljoner böcker
📚 BÄSTSÄLJARE. Camilla Läckberg avslöjar på Instagram att hon nått en ny nivå. “Har nu alltså passerat 40 miljoner sålda böcker! Jag är ju tävlingsmänniska och gillar listor. Så med detta är jag nu på väg förbi Henning Mankell och de två enda svenska författarna som sålt mer är nu Astrid Lindgren och Stieg Larsson.
Hoi startar nytt poesiförlag – Lyrikhuset lanseras på Världspoesidagen
POESIFÖRLAG. Inför Världspoesidagen den 21 mars lanserar Ekström & Garay, en del av Hoi Publishing, det nya poesiförlaget Lyrikhuset. Imprintet ska samla och lyfta samtida lyrik med ett tydligare fokus. Först ut blir vinnaren i förlagets poesitävling, vars diktsamling ges ut hösten 2025.
Mari Jungstedt byter till Norstedts – ny spänningsserie på gång
🏝️ FÖRLAGSBYTE. Efter nästan 25 år på Albert Bonniers förlag går deckardrottningen Mari Jungstedt till Norstedts, där hon 2026 lanserar en helt ny kriminalserie i ny miljö. I avtalet ingår även backlist och flera kommande Storytel Originals. Flytten markerar ett nytt kapitel i Jungstedts framgångsrika författarskap, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
Gisèle Pelicot skriver memoarer: “Mina egna ord”
Det franska brottsoffret Gisèle Pelicot kommer att publicera sina memoarer nästa år, meddelar det brittiska förlaget Bodley Head. Boken ges ut samtidigt på 20 olika språk i januari 2026.
Borås Tidnings debutantpris 2025 till Ali Alonzo
Ali Alonzo får Borås Tidnings debutantpris 2025. Han prisas för sina “oförutsägbara” dikter i boken Jag tänker bli äcklig.
“För oförutsägbara dikter som rör sig uppmärksamt i spänningsfältet av osäkrat allvar”. Så lyder juryns motivering till Alonzos pris som delades ut i Borås på torsdagskvällen.
Första boken i Volantes serie med EFN släpps i april
📗 BOOKAZIN. Volante lanserar bokserien Sikt i samarbete med EFN Bok. Första numret släpps 10 april och innehåller texter av bland andra Yuval Noah Harari, Emma Holten och Henrik Berggren. Serien utkommer kvartalsvis och syftar till att lyfta facklitteratur på hög internationell nivå i lättillgängligt format,
Historiska skildringar och romantasy prisades på Storytel Awards 2025
🏆 SEGERLJUD. Vid Storytel Awards 2025 vann Katarina Wennstams Död mans kvinna (spänning) och Ruth Kvarnström-Jones Väninnorna på Nordiska Kompaniet (feelgood), båda inlästa av Katarina Ewerlöf. Rebecca Yarros Fourth Wing (roman) lästes in av Siham Shurafa. Pestblommor (ungdom) av Mats Strandberg är inläst av Ana Gil de Melo Nascimento,
Therese Bohman får tidningen Vi:s litteraturpris 2024
Therese Bohman får tidningen Vi:s litteraturpris för romanen Sanningsberget. Juryn kallar den för “en suggestiv bladvändare”.
Ela Polkowska får Stora fotobokspriset 2025
En sliten och kaotisk värld “vid samhällets utkanter” står i centrum för årets bästa svenska fotobok. Ela Polkowska får Svenska fotobokspriset för debutboken “Splinter”.
Boktuggs Sölve Dahlgren får Synskadades Stiftelses Hederspris på Storytel Awards
🏆 HEDERSPRIS. Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren får Synskadades Stiftelses Hederspris vid Storytel Awards 2025 – Stora ljudbokspriset som äger rum imorgon 19 mars. Juryns motivering:
“Sölve har sedan han startade den oberoende nyhetssajten Boktugg 2014 noga följt ljudbokens utveckling, både som utgivningsform och som konstform. I Boktugg rapporterar han löpande om ljudbokens utveckling och spridning.
Rysk journalist wallraffar i svensk villaidyll
De renoverar de dyraste villorna men bor illegalt i misär. I De livegnas land skildrar Liza Alexandrova-Zorina immigranterna som bygger Sverige.
– Det är en sådan kontrast. Jag tyckte det var värt att berätta om.
Samtal om svensk poesi vid lansering av Poesiåret 2024
📕POESIRELEASE. På internationella poesidagen den 24 mars lanseras Poesiåret 2024 med ett poddsamtal på Internationella biblioteket i Stockholm. Författaren Hanna Johansson och poeten Jonathan Brott diskuterar svensk poesi med redaktör Edith Söderström. Årsantologin, utgiven av Örnen och Kråkan, samlar kritik och essäer om fjolårets poesiutgivning, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
Tommy Bildström debuterar med boken Hjälteresan
Jag heter Tommy Bildström och bor i Obbola, där jag delar mitt liv med min sambo, våra hundar och katt. Jag är en flerfaldigt prisbelönt bibliotekarie med ett djupt intresse för läsning och kultur. Något som ibland sticker ut är mitt intresse för tv-spelskultur och berättande. Mitt skrivande inspireras av allt från peka-och-klicka-äventyr till lokala sagor och den samiska föreställningsvärlden.