De 100 senaste nyheterna

SPONSRAT INLÄGG

Bonnierförlagen startar digitalförlaget Bouq Publishing

Bonnierförlagen startar ett nytt förlag som ska fokusera på ljudböcker. Ironiskt nog med det svåruttalade (?) namnet Bouq Publishing. Samtidigt värvas förläggaren Oskar Törnström från Bokfabriken. Bookbeats ljudboksproduktion placeras också i det nya förlaget.

SPONSRAT INLÄGG

Storförlagen dominerar ljudbokstoppen 2024

Bonnierförlagen och Norstedts förlagsgrupp står tillsammans för 3 av 4 av titlar på 2024 års kvartalstopplistor för ljudböcker. Är det ett resultat av att ägarna pushar egna titlar i de egna apparna – eller att de har lockat de bästa författarna?

När Boktugg publicerade den senaste kvartalstopplistorna (Q4-2024) var topp 100 mest lyssnade ljudböcker en av de mest intressanta.

Oscar Jonsson vinner Stora Fackbokspriset 2024

🏆 BÄSTAFACKBOK. Oscar Jonsson tilldelas Stora Fackbokspriset 2024 för Försvaret av Sverige (Mondial). “Sällan om någonsin har försvarsfrågan behandlats på ett samtidigt lika initierat och tillgängligt sätt”, menar juryn. Priset på 125 000 kronor delas ut den 23 januari av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.

AI-översättningar förändrar den globala spelplanen

AI-översättningar är redan här. Vad händer med de mänskliga översättarna – ska de bara rädda maskinöversatta texter eller blir “översatt av en människa” ett kvalitetsbegrepp? Hur påverkas förlag och författare av att en bok kan översättas till vilket språk som helst på (de som närmar sig) nolltid?

Vi har tidigare skrivit förhållandesvis lite om AI i Analysbrevet bortsett från att vi berört utvecklingen inom talsyntes (2021) och även den klyfta som AI riskerar att skapa (2024).

Storytel låter AI skriva ljudbok: “Inget hot”

Storytel gav en artificiell intelligens i uppdrag att författa en bok – men tvingades lägga månader på att hjälpa den digitala debutanten. Resultatet? Boken gick inte att publicera i sin ursprungliga form.

SPONSRAT INLÄGG

Lynda La Plante i flerboksavtal med Saga Egmont

🕵️‍♀️ AVTAL. Saga Egmont utökar samarbetet med den brittiska författaren Lynda La Plante, känd för TV-serien Prime Suspects men har också sålt 15 miljoner böcker. Egmont har redan gett ut 13 böcker av henna på danska sedan 2018. Nu ska ett dussin titlar släppas på svenska, spanska och nederländska som ljudbok,

Adlibris vann Kammarkollegiets upphandling värd en halv miljard kronor

Adlibris är första leverantör på tre av fyra delområden i Kammarkollegiets upphandling av litteratur för åren 2025-2029. Omsättningen på ramavtalet beräknas till 535 Mkr under avtalstiden men kan omfatta upp till 959 Mkr.

– Adlibris har investerat mycket i kunskap och kapacitet för att klara av att hantera stora volymer av litteratur med eller utan biblioteksutrustning.

Jozef Zapotoka debuterar med självbiografin Du måste glömma!

Jag heter Jozef Zapotoka och är 65 år. I många år har jag tänkt berätta om min uppväxt som kom att präglas av de sexuella övergrepp jag utsattes för av katolska präster i min barndom. En barndom med mycket ensamhet där kyrkan blev min tillflykt på både gott och ont,

Veronica startade bokklubb för att skaffa vänner

👭 BOKVÄNNER. Veronica Sandahl i Karlstad startade en bokklubb för kvinnor i åldern 25 till 40 år för att skaffa nya vänner. Gruppen träffas månadsvis för att diskutera böcker, vilket underlättar samtal och vänskap, särskilt för blyga personer. Bokklubbar och genren “romantasy” blir alltmer populära, enligt bibliotekarie Maria Jansson, rapporterar SVT.

SPONSRAT INLÄGG

Silfvenius och Carrenho i nytt globalt konsultnätverk för bokbranschen

Camilla Silfvenius tar med sig sin erfarenhet från de nordiska marknaderna. Carlo Carrenho sina erfarenheter från den latinamerikanska marknaden. Tillsammans med två andra branschexperter har de grundat Alpine Global Collective som ska erbjuda internationell strategisk rådgivning inom bokbranschen.

Svensk översättare ändrade i bok av Timothy Snyder

Översättaren Margareta Eklöf lade till en passus i en nyutgiven bok av historikern Timothy Snyder. Stycket tillfogades en formulering om hur nazisterna såg på det tyska folket, som inte fanns där från början, något SVT:s Kulturnyheterna rapporterat om, utan att Snyder eller hans förlag informerades om ändringen.

“Babel” firar 20 år – med dubbelt så många program

Litteraturprogrammet “Babel” firar 20-årsjubileum med att fördjupa litteraturbevakningen ytterligare. Från och med 26 januari sänds “Babel” som 15 halvtimmesavsnitt under våren och hösten. I sommar sänds fyra specialavsnitt under namnet “Sommarbabel”.

Problem för brittiska crowdfunding-förlaget Undbound

💰 EKONOMISTRUL. Crowdfunding-förlaget Unbound har ekonomiska problem, med försenade betalningar av royalties till författare och arvoden till frilansare, skriver The Bookseller. Företaget, som startade 2011, har genomgått en omstrukturering och söker nya investeringar för att stabilisera verksamheten. Flera författare berättar att de väntat på utbetalningar av redan rapporterad royalty i över sex månader.

Andreas Lundberg ny förläggare på Bokförlaget Forum

Sista steget i kedjereaktionen på Bonnierförlagen: Andreas Lundberg blir förläggare med inriktning på svensk skönlitteratur på Bokförlaget Forum, där han arbetat i olika roller under de senaste tjugo åren varav de senaste tre som förläggande redaktör.

Mariah Eriksson debuterar med boken Krimfluencers

Jag skulle inte kalla mig själv naiv, när jag klev ut på min aspirant. Jag hade fyllt 30 och redan jobbat några år i liknande yrken. Men det var först när jag började arbeta som polis som jag insåg hur rått samhället kan vara.

Idén till Krimfluencers kom i samband med att gansterrappen blossade upp i Sverige.

Påven Franciskus i självbiografi: Därför tittar jag inte på tv

Påven har inte tittat på tv sedan 1990. Han skäms för en hel del under sin uppväxt. Och efter att ha blivit vald kände han sig som en glassförsäljare. Om det och mycket annat berättar Franciskus om i sin nya bok.
“Hopp” beskrivs som den första självbiografin som någonsin släppts av en sittande påve.

Peter Englund får Delblancpriset 2025

Författaren och akademiledamoten Peter Englund tilldelas 2025 års Delblancpris. Enligt juryns motivering får han priset “för ett historiskt inriktat författarskap av imponerande bredd och djup, med gediget källkritiskt arbete, stilistisk skärpa och ömsint blick lika mycket för de stora utvecklingslinjerna som för de små detaljerna och enskilda livsödena”.

7 trender i bokbranschen 2025

Trendspaningar tenderar att upprepa sig. Förändringar kommer sällan över en natt men smyger sig på i små steg tills de upptäcks på bred front. Här är sju trender som kan komma att prägla bokbranschen 2025.

De här trenderna är utan inbördes ordning. Men ändå numrerade för att underlätta –

Röstningen till Stora bokvalet är öppen

🗳️ TÄVLING. Nu kan Sveriges grundskolebarn rösta fram sina favoritböcker från 2024 i Stora bokvalet, ett läsfrämjande initiativ från Bonniers Familjestiftelse, Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren. Vinnarna (i tre ålderskategorier 6-9, 9-12 och 12-16) utses i april på Litteralund. Röstning sker på www.storabokvalet.se.

Förlagsbyten för Karin Linge Nordh och Teresa Knochenhauer

En liten omorganisation inom Bonnierförlagen blir resultatet då Karin Linge Nordh blir skönlitterär förläggare på Albert Bonniers Förlag samtidigt som hennes roll som publicistisk chef för skönlitteratur på Bazar tas över av Teresa Knochenhauer som därmed lämnar Forum.

Bokinfo höjer avgiften för nya titlar 14 februari 2025

PRISHÖJNING. Bokinfo meddelar sina kunder att de gjort sin årliga översyn av avgifterna för att anpassa dessa till prisutvecklingen. Inte oväntat blir det därför dyrare för förlagen. Idag kostar det 410 kronor. Det nya priset för att registrera böcker är 430 kronor per ISBN och gäller för titlar som läggs in från och med den 14 februari 2025 –

Egmont och Disney förlänger avtal

✒️ NYTT AVTAL. Story House Egmonts och Disneys samarbete har pågått i över 75 år och fortsätter med ett nytt fyraårigt avtal som omfattar barntidningar i 27 europeiska länder, däribland Sverige, och utvalda internationella marknader. Från och med 2025 har Story House Egmont också återtagit positionen som utgivare i Storbritannien för samtliga av Disneys franchisetidningar.

Pocketbook går från läsplattor till konstskärmar

🖼️ SKÄRMTID. Schweiziska Pocketbook har gjort sig kända för behändiga läsplattor men släpper nu en serie betydligt större skärmar i storlekarna 13,3-31,5 tum. InkPoster är högupplösta färgskärmar eInk-teknik men med prislappar mellan 599 och 2399 dollar. Att växla bild tar hela 12 sekunder, men de är alltså inte tänkta till böcker eller video utan ska fungera som digitala posters eller ramas in som konst,

Barnes & Noble-chefen: Amazon har plockat bort de tråkiga böckerna

📚 USA-BOKHANDEL. I ett tv-reportage överraskar Barnes & Nobles VD James Daunt.
– Jag ser faktiskt Amazon som något väldigt positivt för vad det innebär att vara en riktigt bra bokhandlare. Det de har gjort är att ta bort alla tråkiga böcker från våra butiker. Vi brukade ha stora,

Upprop: Skönlitteraturen måste stärkas

Läskrisen hävs inte om skönlitteraturens ställning inte stärks på skolor och lärarutbildningar. Det hävdar ett 70-tal litteraturvetare och lärarutbildare från landets lärosäten i ett upprop.

AI-illustrationer: Hot eller kreativ möjlighet för bokbranschen?

Ett av de mest kontroversiella områdena inom generativ AI när det kommer till bokbranschen handlar om AI-illustrationer. Det blir en direkt konkurrent till dagens (mänskliga) illustratörer samtidigt som det ger förlag och författare helt nya kreativa möjligheter. AI kan leda till fler illustrationer i böcker.

Illustrationer är det område där lobbyverksamheten mot generativ AI är som starkast.

Aspuddens bokhandel går i graven

NEDLÄGGNING. I ett inlägg på sin Facebooksida meddelar Aspuddens bokhandel att man stänger senast i början av mars. “Efter tretton fantastiska år i Aspudden måste vi tyvärr acceptera att förändringarna nu är så stora att vi inte hinner med att driva bokhandeln på det sätt som vi vill.

Karin Lundwall: Den fysiska boken står stark – och vi öppnar en ny butik!

Som vd för SF-Bokhandeln summerar Karin Lundwall ett år präglat av framgång och nya möjligheter. Med en lyckad nyemission och beslutet att öppna en ny butik i Linköping, blickar hon framåt med optimism. Här berättar hon om 2024 års höjdpunkter, förhoppningar för framtiden, och de böcker som fångat både hennes och läsarnas intresse.

Anja Gatu: Litteraturen behöver lyftas i samtalen – överallt

Som ordförande för Författarförbundet har Anja Gatu haft ett år fyllt av kamp för upphovsrätt och litteraturens ställning i en digitaliserad värld. Här summerar hon 2024 och delar sina önskningar för 2025 – från fler samtal om böcker till en rättvisare ersättningsmodell för författare. Och så lyfter hon fram en barnbok som tagit henne och hennes treåring med storm.

Melina Nordstrand: Barnböckerna har fått ett välförtjänt uppsving

Som försäljningschef på Bokförlaget Opal gläds Melina Nordstrand åt ett 2024 där både statsbidrag och ökat mediefokus på barns läsning gett positiva resultat. Men framtiden rymmer både möjligheter och oro – särskilt när det gäller skolbiblioteken. Här lyfter hon fram en ungdomsbok som kombinerar aktuella teman med förmågan att locka nya läsare och delar sina tankar om året som gått och det som kommer.

Päivi Lukkarila vann Finlandia Juniorpriset – ger ut på eget förlag

🏆 PRISAD. Päivi Lukkarila vann årets Finlandiapris för bästa barn- och ungdomsbok med sin Skutsi. Hon har skrivit ett tjugotal barnböcker. 2020 tröttnade hon på de traditionella förlagens tröghet och ger dess ut sina böcker i egen regi – däribland vinnarboken. Lukkarila vill använda en del av prispengarna på 30 000 euro till att ge ut högkvalitativ barn- och ungdomslitteratur genom sitt eget Nokkahiiri förlag.

Dostojevskij en Tiktok-trend

📕 TIKTOKDOS. Fjodor Dostojevskijs klassiker Vita nätter från 1848 får nytt liv tack vare sociala medier som Instagram och TikTok, där unga läsare lyfter boken med moderna perspektiv. Intresset har lett till ökad försäljning och samtal om dess teman, skriver The Guardian.

Christian Bang-Melchior: Barns läsning är nyckeln till en bättre framtid

För Christian Bang-Melchior, grundare och vd för Tukan Förlag, har 2024 varit ett år då barns läsning fått uppmärksamhet, om än inte all den förtjänar. Han lyfter vikten av att tidigt förbereda barn för läsningens utmaningar och framhåller en av förlagets mest betydelsefulla utgivningar hittills.

Mikaela Zabrodsky: Politiken måste ta bokläsandet på större allvar

Som vd för Svenska Förläggareföreningen har Mikaela Zabrodsky sett hur bokmarknaden fortsätter att delas och debatteras. Under 2024 har fokus legat på att stärka den tryckta bokens infrastruktur och möta utmaningar som läskrisen i skolan. Här delar hon sina fem önskningar för 2025, tankar om AI:s påverkan på branschen, och lyfter fram en Augustprisvinnare hon anser vara en modern klassiker.

Nils Tamm: Läsplattan är nyckeln till ett läsfrämjande samhälle

Som vd för Bokon ser Nils Tamm 2024 som ett år då läsplattans popularitet tagit fart och digitala böcker fortsatt att hitta nya läsare. Han lyfter vikten av att omvärdera skärmtid för barn och ungdomar och betonar läsplattans potential för ett läsande samhälle. Dessutom spanar han på den kommande digitala generationens trender och delar två starka boktips från året som gått.

Maren Mogstad: Booktok-romance tog över 2024 – nu väntar nya genrer

Som campaign manager på Bookinfluencers.com har Maren Mogstad sett hur Booktok fortsätter att forma bokbranschen, med svenska förlag som satsar stort på Tiktok-hyllade romanceförfattare. Här delar hon sin förväntan inför 2025, där hon hoppas på ännu fler genrer på Tiktok och ökad internationell framgång för svenska böcker.

Kristina Hård: Novellens comeback och fantastik i fokus för 2025

Som förlagschef på Kraxa Förlag har Kristina Hård haft ett händelserikt år med ett överväldigande gensvar på förlagets novellsatsning och framgångar inom både skräck och framtidsdystopier. Här berättar hon om förlagets planer för 2025, science fiction- och fantasykongressen LunCon, och novellens framväxt som trend. Dessutom tipsar hon om en av årets mest minnesvärda böcker.

Jasmine Darban: Från Booktok till förlagsvärlden med Fenix

Jasmine Darban, en av Sveriges mest inflytelserika Booktok-profiler, har under 2024 tagit steget in i förlagsvärlden genom att lansera imprintet Fenix i samarbete med Bonnier Carlsen. Här delar delar hon sina förväntningar inför Fenix första utgivning, sin önskan att fortsätta inspirera till läsning via sina plattformar och tipsar om årets mest underhållande romantasy-hit.

Theodor Pipping debuterar med boken Lavaströmmen

Jag växte upp i södra Stockholm, och var alltid på jakt efter stora upplevelser som kunde tänja på gränserna för vad som är möjligt. Som vuxen växte en fascination för hjärnans och medvetandets mysterier, vilket ledde mig till en mastersexamen i neurovetenskap. Det är detta jag vill utforska i sitt skrivande;

Storytel: Årets mest lyssnade ljudböcker 2024

Storytel släppte idag sina topplistor för 2024. Lars Keplers Sömngångaren blev årets mest lyssnade ljudbok, IJustWantToBeCools Sommarjobbarna årets mest lyssnade barnbok och Jonas Malmsjö årets mest lyssnade uppläsare. Men Storytel lyfter även en annan trend: historiska romaner – framför allt ur kvinnors perspektiv.

300 extra miljoner till böcker i skolan

Statsbidraget för inköp av böcker i skolan höjs med 300 miljoner kronor nästa år – till 480 miljoner. Regeringen fortsätter därmed satsningen på ökad lästid och minskad skärmtid.

Engelsk romantasy bästsäljande bokpaket

Nobelpristagaren Han Kangs verk är givna paket under många julgranar. Men även historisk feelgood, ekonomisk sakprosa och engelsk romantasy är populära litteraturklappar i år.

Pottermore slår rekord med ökad omsättning

🧙‍♂️ HP-REKORD. JK Rowlings eget förlag Pottermore Publishing (som ger ut och licensierar Harry Potter för eböcker och ljudböcker) rapporterar en rekordomsättning på 48,8 miljoner pund (motsvarande cirka 670 Mkr) för räkenskapsåret som avslutades i mars 2024. Vinsten före skatt ökade med 21 % till 11,4 miljoner pund (157 Mkr).

Brandfilt som coffee-table-book – en livräddare

🧯 BRANDBOK. Det är inte bara i juletid med alla levande ljus som det kan behövas en brandfilt (eller flera) i varje hem. Bäst är förstås att skruva upp dem på väggen. Nu finns ett annat alternativ – en coffee table-bok som innehåller en brandfilt. Det är Eldstickan som erbjuder dessa i tre olika färger: beige,

Samar Yazbek återvänder – vill leva i Damaskus

Syriens framtid står och väger. Samar Yazbek vill återvända för att bygga upp landet – medan fristadspoeten Raafat Hekmat försöker påverka från exilen.
– Alla författare och journalister borde göra sina röster hörda nu, säger han.

GPSR – ny EU-förordning ställer nya krav på förlag och återförsäljare

Registrerade förlagsnamn och kontaktuppgifter tryckta i varje bok. Det är en del av de krav som ställs på bokförlag efter att GPSR, en ny EU-förordning, trädde i kraft den 13 december 2024.

Den 13 december 2024 trädde en ny EU-förordning i kraft och som vanligt blir miljoner företag tagna på sängen och försöker förstå vad som krävs.

Marie Sterneborn debuterar med den historiska romanen, Skrädderskan.

Marie Sterneborn heter jag och jag bor i ett litet hus intill sjön Mjörn, strax utanför Alingsås. Jag driver en enskild firma där jag arbetar som borgerlig officiant vid begravningar, namngivningar eller andra ceremonier. Jag trivs med att driva mitt eget, att få vara min egen och att lyssna till och skriva andras berättelser.

Sarah Jessica Parker i juryn för Booker-priset

När den amerikanska skådespelaren Sarah Jessica Parker, mest känd för sin roll som Carrie i “Sex and the city”, såg att juryn för Bookerpriset läste 170 romaner på sju månader för att välja en pristagare skrev hon på sociala medier “Låt mig pröva!”. Nu får hon chansen att göra det,

Pelicot-memoarer kommer på svenska

“Och jag slutade kalla dig pappa”. Det är titeln på Caroline Darians memoarer, som ges ut på svenska den 13 januari nästa år. Hon är dotter till Dominique Pelicot, som har kallats “monstret från Avignon” och som anses vara en av Frankrikes värsta sexualförbrytare någonsin.

Upprop: Sara Lidmans gård förfaller

Sara Lidmans hem i Missenträsk vansköts av Umeå universitet, hävdar tolv undertecknare från Västerbottens litteraturvärld. De vill rusta upp kulturarvet och skapa ett nytt kulturcentrum där.

Författarfonden har fördelat över 25 Mkr i arbetsstipendier

💰 STIPENDIEREGN. Sveriges Författarfond skickade igår ut besked till 1079 upphovspersoner (författare, kulturjournalister och översättare) som ansökt om arbetsstipendier i höstomgången. Tillgängliga medel räckte bara till att 148 ansökningar (13,7 %) kunde bifallas. Totalt fördelades 14,75 Mkr fördelat på femåriga, treåriga och ettåriga arbetsstipendier – varav 5 Mkr från statlig anslagspost och resten från biblioteksersättningen).

1 miljon böcker till AI-träning från Google och Harvard

🗄️ AI-TRÄNING. Harvard University och Google går samman för att släppa ett enormt dataset med en miljon public domain-böcker. Böckerna ska användas för att träna AI-modeller och syftar till att förbättra AI:s förståelse av mänskligt språk och kultur. Bland författarna finns namn som Dickens, Dante, and Shakespeare, skriver TechCrunch.

Ewa Basilewsky debuterar med boken Näktergalen från Kävlinge

Båda mina föräldrar reste i sina arbete och jag tillbringade långa tider hos min mormor Mia. Hon var en berättare som jag aldrig tröttnade att lyssna på. Jag var frågvis, ensambarn och hade mycket tid att läsa och skriva egna historier. Jag visste redan tidigt att jag ville resa, följa i deras fotspår.

Lotta Olsson lämnar DN – startar bokblogg

📰 SORTI. Lotta Olsson, en av få skribenter i dagspress som regelbundet recenserar deckare, lämnar Dagens Nyheter efter 37 år för att fokusera på en egen bokblogg, där hon recenserar på sina villkor. Hon kommer även att arbeta med Litteraturbanken och Deckarakademin där hon nyligen valdes in.

Kokboksförfattaren Siri Barje om Nobelmenyn: Progressivt och kaxigt

Kyckling, rotselleri, baljväxter – och kulturgröt – ligger på faten när kungligheter, pristagare och övriga gäster satt sig till bords i Blå hallen.
– Det är progressivt och kaxigt. Jag vill äta det här nu och jag har precis ätit middag, säger matkreatören och kokboksförfattaren Siri Barje.

Niklas Lindkvist debuterar med boken Vem ser jag i spegeln?

Mitt namn är Niklas Lindkvist och debuterar med boken Vem ser jag i spegeln? om den tennisälskande Dante som brottas med sitt utseende. Jag föddes med läpp-, käk- och gomspalt 1976 och fick som barn genomgå ett flertal operationer.

Redan som barn upptäckte jag en väldig kärlek till bollar.

Topplista november 2024: Barnböcker

Adventskalendrar i Pixiformat är några av storsäljarna på listan över de mest sålda barnböckerna i november men överst kommer en modern klassiker.