Ansiktslyftning. Har du märkt någon skillnad på sajten? I veckan adderade vi inloggning för prenumeranter när Insider-artiklarna flyttade in. Men vi gjorde även om i mallarna så att våra sponsorer får en tydligare placering. Det finns plats för fler loggor, host host. Vi kommer att fortsätta justera sakta men säkert i höst för att hitta vår väg framåt.
Lyssnade på podcasten Novel Marketing där de tog upp nackdelarna med det som i USA kallats Rapid Release som innebär att författare ger ut minst en bok i kvartalet, ibland en i månaden.
Nackdelen menade podcast-värden är att författare bränner ut sig i det höga tempot och plötsligt överger sin serie mitt i. Vilket i sin tur gör läsare besvikna. Framför allt i fantastikserier som bygger på långa berättelser och det egentligen inte är slut förrän i sista boken. Det är dock inte bara indieförfattare som fastnar i fällan att inte lyckas slutföra en serie utan även traditionella som George RR Martin (som dock knappast kan beskyllas för rapid release).
Här i Sverige är det inte eböcker utan ljudboksserier som drivit på behovet av produktiva författare. Det i kombination med låga ersättningar per bok. Vi har tidigare skrivit om fenomenet i Kvantitetslitteratur och produktiva författare.
Så alternativet till att springa fort är att springa som en sköldpadda. I lite lugnt och behagligt tempo ger man ut en bok om året och väljer dessutom gärna ett fast utgivningsdatum. Samma dag varje år så att läsarna kan skriva in det i kalendern.
Vänta, det här låter ju som hur deckarförfattare på traditionella förlag har jobbat hela tiden. Det finns en fördel med det. Men i podcasten (som främst vänder sig till indieförfattare) säger han att när man väl börjar skriva på heltid är det inget som hindrar att man ökar på sin utgivningstakt.
För läsarna, de vill gärna ha en ny bok varje månad eller åtminstone var tredje.
Samtidigt finns det författare som tycker att en bok om året låter betydligt snabbare än en sköldpadda.
På tal om produktivitet och prokrastinering så har vi en intervju med Nora Roberts om hur man lyckas skriva flera böcker om året. Hon borde veta efter att ha skrivit över 240 böcker.
/Sölve Dahlgren chefredaktör och bara periodvis en produktiv författare
SUPPORTERS
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev. Bli sponsor du också. För att få veta mer, kontakta oss på sales@boktugg.se
ANALYSBREVET De andra biblioteken. Idag tänkte vi titta lite på bibliotek. Men inte de där som debatteras dagligen i tidningarna för att de är för få utan de andra som…
ANALYSBREVET De andra biblioteken. Idag tänkte vi titta lite på bibliotek. Men inte de där som debatteras dagligen i tidningarna för att de är för få utan de andra som…
Du har väl inte missat vårt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Skaffa en prenumeration så får du alltid senaste utgåvan direkt i inboxen – och dessutom tillgång till hela arkivet. Första månaden för 39 kr, därefter 99 kr/mån. Eller välj helår för lägre pris. Vi har även ett alternativ för fattiga författare.
🔞 Barnförbjudet. ”Verk förbjudet för barn under 18 år”, lyder varningstexten på franska Amazon för boken Bien trop petit (Alldeles för liten) av Manu Causse, rapporterar Publishing Perspectives. Boken trycktes i 2500 exemplar varav 500 sålts. Nu ska förlaget (som kritiserar Inrikesministeriets ”dumhet och hyckleri”) dra tillbaka boken och ge ut den på nytt som vuxenbok. Samtidigt protesterar även franska förläggarförbundet mot tillämpningen av en 75 år gammal lag.
📈Tillväxt. Bokmarkanden i Spanien växte för tionde året i rad, för 2022 med 5,5 procent till 2,7 miljoner euro, rapporterar Publishing Perspectives. Det släpptes 83 000 tittlar, varav 26 000 digitala. Den digitala försäljningen utgör endast 5,1 procent av marknaden, en siffra som legat still de senaste åren.
🛑 Bokförbjudare. En koalition bestående av bokhandlare i Texas, nationella bokhandlare, författare och förläggare har lämnat in stämning i den amerikanska federala domstolen för Western District of Texas, Austin Division. De utmanar en ny Texaslag (träder i kraft 1 sepember 2023) som kräver att bokhandlare, förlag och andra leverantörer ska gradera böcker med sexuellt innehåll som säljs till skolbibliotek, skriver ABA i ett pressmeddelande. Betygssättningen ska göras enligt vaga etiketter som dikteras av delstaten utan rättslig prövning.
🎧 Ägarbyte. Private equity-bolaget KKR säljer ljudboksförlaget RBmedia till investmentbolaget HIG Capital, enligt Wall Street Journal. Prislappen uppges vara över 1 miljard dollar (dubbelt så mycket som KKR köpte RBmedia för 2018) och affären förväntas slutföras innan årets slut. RBmedia har haft fem år med dubbelsiffrig intäktstillväxt och en katalog med över 66 000 titlar. Alla anställda på RBmedia ska efter försäljningen en kontant utbetalning baserad på deras tid på företaget, där långvariga anställda kan tjäna upp till dubbelt så mycket som sin årslön. KKR anses vara en av de ledande kandidaterna att förvärva Simon & Schuster. KKR sålde 2021 Audiobooks.com till Storytel för ”bara” drygt en miljard kronor.
📱 InstaMoney. I januari 2022 fick kreatörer i USA möjlighet att erbjuda sina följare att betala (via månadsprenumeration från 0,99 upp till 99,99 dollar) för exklusiva inlägg i form av reels, videos, stories mm. En betalvägg helt enkelt. Nu går Instagram vidare och rullar ut funktionen i Australien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tysklan, Italien, Japan, Mexiko, Spanien och UK, skriver TechCrunch. När får svenska instagrammare chansen? Funktionen är förresten endast tillgänglig för dem som har över 10 000 följare – och är över 18 år.
TEXTANNONSER
NOFF är branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. Gå med idag och få tillgång till webinarier, utbildningar och förmånliga rabatter på förlagsrelaterade tjänster. Bli medlem idag!
Tack vare järnhård disciplin och totalt fokus på skrivandet får hyperproduktiva författaren Nora Roberts ur sig fyra romaner, bara i år. Ordet ”prokrastinering” fnyser hon åt. Det är svårt att…
”Booktok”-febern har drabbat även Sverige. Nu blir de svenska profilerna allt fler, och under hashtaggen tipsar de om favoritböcker och uppmuntrar till läsning. TT har träffat två av de största…
Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola, har skrivit en bok om Jan Guillous författarskap, enligt ett pressmeddelande. Boken, som heter Riksfilistern, släpps i augusti och ska belysa…
Nystartade Adamsson Löfgren bokförlag satsar stort. Schyssta arbetsvillkor och öppenhet är A och O för grundarna Lukas Adamsson och Sofia Löfgren som nu öppnar en ambitiös manustävling med utlovat förskott…