🐐 Syndabockar (Nyhetsbrev #483)

Syndabocken. Delar av bokbranschen befinner sig i kris. Det har alltid funnits företag som gĂ„tt bĂ€ttre och andra sĂ€mre. Kanske Ă€r det en större förĂ€ndring pĂ„ gĂ„ng just nu.

Fackboken Àr i kris. Inte alla fackböcker dÄ, men vissa typer av facklitteratur sÀljer inte lika mycket som den brukade göra. Vad beror det pÄ?

Somliga gör en ytlig analys och landar i att det finns en tydlig syndabock: Det Àr ljudbokens fel. Den har tagit alla hÀngivna fokuserade fackbokslÀsare och förvandlat dem till nonchalanta slentrianlyssnande konsumenter av underhÄllningslitteratur i hörlurar.

Det Àr förstÄs inte sant. Visst, nÄgra av fackbokslÀsarna kanske Àven lyssnar pÄ deckare och feelgood via ljudboksstreaming. Men dÄ istÀllet för att köpa de böckerna inbundna eller i pocket.

Efterlysning: FackbokslÀsare

SÄ vart har fackbokslÀsarna tagit vÀgen? En ledtrÄd kan vara konkurrerande media. Det Àr inte sÄ att det rÄder brist pÄ initierade webbaserade kÀllor till kunskap i allehanda Àmnen. Bloggar (ibland rent av skrivna av författare) och nyhetsbrev. Ofta gratis.

LÀgg till det streamingtjÀnster för video dÀr du kan konsumera tusentals timmar dokumentÀrer bÄde hos betaltjÀnster och gratis pÄ Youtube. Samt givetvis podcasts dÀr utbudet Àr enormt stort och oftast gratis.

Konkurrensen och förvÀntningarna har ökat. En medelmÄttig bok rÀcker inte för att stÄ ut i bruset av ovan nÀmnda mediakanaler. Den behöver vara bÀttre Àn sÄ. Och precis som det varit historiskt Àr det ytterst fÄ fackboksförfattare som kan leva pÄ bokintÀkter oavsett antal sÄlda böcker. Det krÀvs intÀkter frÄn förelÀsningar, coaching, konsultande eller andra produkter. Eller en anstÀllning, exempelvis som forskare, journalist eller lÀrare.

LĂ€ra av andras misstag

Skolans kris Ă€r ironiskt nog liknande. Det har pĂ„pekats i decennier men fĂ„ inom skolans vĂ€ggar – och Ă€n mindre skolpolitikerna – vill ta det till sig.

De försvarar sig ibland med att lÀrande ska vara lite trÄkigt. Eleverna hÄller inte med, speciellt inte dÄ de konsumerar innehÄll i vÀrldsklass frÄn passionerade kreatörer pÄ fritiden? Varav en del faktiskt Àr lÀrande.

Om skolan erbjuder blekt, trĂ€igt och oengagerat material sĂ„ förlorar de kampen om uppmĂ€rksamhet. Nu generaliserar jag, det finns bra lĂ€romedelsböcker ocksĂ„. Men tyvĂ€rr Ă€ven en del rent undermĂ„ligt, har jag sjĂ€lv tvingats konstatera. För att inte tala om en del hemgjorda alster producerade av enskilda lĂ€rare. I vĂ€rsta fall som scannade ”stenciler” inlagda i skoldatorns plattform.

Kan bokbranschen lÀra av skolans svÄrigheter att anpassa sig till en ny tid? Kanske. Framför allt kan man lÀra sig av misstaget att identififera fel syndabockar. Skolans problem Àr inte skÀrmar. Det Àr att man inte lyckas trollbinda eleverna pÄ samma sÀtt som förr i vÀrlden. Det var förstÄs mycket enklare att göra för femtio-sextio Är sedan, före internet och obegrÀnsat utbud av video. Det gÄr att lyckas Àven idag, men inte med samma metoder.

Fel syndabock för bokbranschen Àr streamingtjÀnsterna. Vi behöver lyfta blicken och fundera över hur man paketerar det kvalitetsinnehÄll som förlagen trots allt ger ut. Och hur man nÄr konsumenterna 2024 pÄ en radikalt annorlunda marknad i förhÄllande till 1974 och Àven sÄ sent som 2014.

Mini-betalvÀgg

I mÄndags skickade jag ut ett mejl dÀr jag frÄgade vad Boktugg var vÀrt för dig. Stort tack för alla positiva och uppmuntrande tillrop. NÄgra efterlyste en vanlig stödprenumeration för att slippa komma ihÄg att swisha (Àven om mÄnga föredrar det framför kort). För den som vill ge 10-20 kr/mÄnad.

DĂ€rför introducerar vi nu Boktugg Mini – en ren stödprenumeration som dock kommer att ge tillgĂ„ng till vissa premium-artiklar. Ja, vi kommer att lĂ„sa vissa egna intervjuer och reportage som ligger utanför Analysbrevet och Boktugg SpĂ€nning. Även vi behöver utvecklas för att hĂ€nga med.

PĂ„ tal om fackböcker intervjuar vi Pedro Pettersson, vd pĂ„ Kartförlaget, vars vĂ€gatlasar legat högt upp pĂ„ topplistorna i sommar. Trots Google Maps och andra appar. Även jordglober sĂ€ljer Ă€n idag, och dĂ€r sker det lite innovation.

Ha nu en fantastisk helg. Om tvĂ„ veckor Ă€r vi halvvĂ€gs in i BokmĂ€ssan …

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare …
… sponsorer (se Ă€ven nedan)
swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
stödprenumerationer (NYHET!) – ett Ă„r för 125 kr


QUIZ

FrÄga: Bokfabriken startade 2012. Men vilken var egentligen den allra första boken de gav ut och anledningen till att förlaget startade?
Facit: Klicka hÀr för att se svaret >>


Boktuggs boksök


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksÄFrÄgor? Kontakta oss pÄ sales@boktugg.se för mer information.


UPPSNAPPAT

📉 DANMARKSÄVENTYR. Hoi Publishing Danmark ombildar Hoi Forlag ApS till ett större aktiebolag under namnet Hoi Publishing A/S, samtidigt som övriga enheter fusioneras eller avvecklas. Historia Group ApS integreras i det nya bolaget medan Superlux ApS (som förvĂ€rvades för 1,5 Ă„r sedan) avvecklas pĂ„ grund av för svag ekonomi. MĂ„let Ă€r att stĂ€rka förlaget och förenkla administrationen, enligt VD Mia Rasmussen. Enligt den senaste kvartalsrapporten omsatte Hoi:s danska verksamhet 3,7 (2,5) Mkr under första halvĂ„ret.

🏆 NOVELLVINNARE. Daniel Goldmann har vunnit Stora novelltĂ€vlingen 2024, arrangerad av Ekström & Garay i samarbete med Hoi Publishing, med sin novell Resten av resan. Han belönas med 35 000 kr. Juryn hyllar hans berĂ€ttelse för dess balans mellan humor och allvar. TvĂ„a blev Maximilian Nakev von Mentzer och trea Karin ModĂ©en. Totalt mottogs 472 bidrag och de tio frĂ€msta kommer att ges ut som ebok.

đŸšïž BOKHANDELSTÄTT. Den lilla byn Hobart, New York (3 timmars bilresa frĂ„n Manhattan) har inte mindre Ă€n sju bokhandlar med sina 400 invĂ„nare. En bokhandel Ă€r nischad pĂ„ spĂ€nning, en annan pĂ„ barnböcker och en tredje pĂ„ reseböcker, skriver CBS News. En lokal entreprenör köpte 2005 flera byggnader i vad som höll pĂ„ att bli en spökstad och förvandlade dem till bokhandlar och antikvariat. Man marknadsför sig idag som Hobart Book Village och lockar bĂ„de lĂ€sare och författare till byn, inte minst i samband med Hobart Festival of Women Writers. Byns satsning Ă€r inspirerad av irlĂ€ndska Hay-on-Wye i Wales.

PRISAD. Elin Lindell tilldelas Nils Holgersson-plaketten 2024 för sin bok VÀrldens sÀmsta syster. Priset, instiftat 1950, ges till föregÄende Ärs bÀsta barn- eller ungdomsbok och inkluderar 25 000 kronor samt ett konstverk av A. Olas. Tidigare pristagare inkluderar Tove Jansson och Ulf Stark. Elin Lindell Àr bÄde illustratör och författare och har tidigare arbetat som journalist pÄ Kamratposten.

đŸ“± UNLIMITED: Amazons prenumerationstjĂ€nst Kindle Unlimited, med obegrĂ€nsad lĂ€sning av eböcker för en fast mĂ„nadskostnad, firar 10 Ă„r. Det gör man bland annat genom att under begrĂ€nsad tid ge tillgĂ„ng till nĂ„gra heta titlar som annars inte finns dĂ€r. Bland dessa: A Man Called Ove av Fredrik Backman. Sedan start har Amazon betalat ut över 3 miljarder dollar i royalties till egenutgivna författare pĂ„ KU och ytterligare en halv miljard till traditionella förlag vars författare som JK Rowling (som dock slĂ€pper eböcker via egna förlaget Pottermore), Margaret Atwood och Colleen Hoover Ă€r bland de mest lyssnade genom tiderna pĂ„ KU. (Good E-reader och TNPS)

📩 EHANDELSVARSEL. Sveriges största nĂ€tbokhandel, Adlibris, lade i förra veckan ett varsel om möjlig arbetsbrist som omfattar 130 tjĂ€nster pĂ„ företagets logistikavdelning – totalt sett jobbar det 238 personer pĂ„ anlĂ€ggningen, skriver Sala Allehanda. Förhandlingar med facket har inletts.
Adlibris har tidigare meddelat att de investerar stort i automatisering av sitt lager. Förra Äret omsatte Adlibris 1832 (1958) Mkr samtidigt som rörelseresultatet minskade till 10,4 (24,4) Mkr. Antalet anstÀllda har pÄ fem Är minskat frÄn 597 till 355 personer, enligt bokslutet. Nu kan de alltsÄ bli Ànnu fÀrre.

📙 SÅGNING. Donald Trump har slĂ€ppt en ny fotobok som sĂ€ljs till det facila priset av 99 dollar (motsvarande drygt 1000 kr). Recensionen i Washington Post Ă€r ett lustmord pĂ„ boken. ”Det finns förmodligen inte mer Ă€n ett par hundra ord totalt i detta glansiga propagandaverk, men om Save America kan sĂ€gas ha en handling, Ă€r det den episka kampen mellan Trumps önskan att upphöja sig sjĂ€lv och hans instinkt att förnedra sina fiender”, skriver recensenten bland annat. En recension som kĂ€nns som ett avsnitt av Last Week Tonight.

PRISTAGARE. Elisabet ReslegÄrd, grundare av LÀsrörelsen, har tilldelats Ingvar Lundbergpriset pÄ 150 000 kronor av Natur & Kultur. Priset erkÀnner hennes lÄngvariga insatser för att frÀmja lÀslust och sprida kunskap om lÀs- och skrivsvÄrigheter hos barn och unga. ReslegÄrd har sedan starten av LÀsrörelsen 2000 drivit flera initiativ, sÄsom LÀslov och Read Hour, som bidragit till att stÀrka barns lÀsning i Sverige. Priset delas ut pÄ BokmÀssan i Göteborg den 26 september.

🧛 NYSKRÄCK. Makaber heter en ny, ideellt driven, tidskrift med fokus pĂ„ skĂ€ck och fantastisk som startats av författarna Hillevi och William. Planen Ă€r fyra nummer per Ă„r, första numret trycks i december 2024. ”Vi startade Makaber för att vi ville skapa en plats för svenska förtfattare att publicera sina korta verk i ett fint format med möjlighet att nĂ„ en engagerad publik. Det Ă€r en plats för skrĂ€ck och fantastik och thriller och ja, allt det dĂ€r spĂ€nnande och makabra”, skriver de pĂ„ Facebook.
Plattformen för tidningen Àr dock en Patreonsida. Utöver noveller utlovas flash fiction, lyrik, kÄserier och recensioner.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. 
Prova ett kvartal för 199 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r och betala endast 799 kr första Ă„ret (ord pris 999 kr).

Är ni flera pĂ„ företaget – vĂ€lj prenumeration med flera konton frĂ„n 1599 kr.

Det började med nÀtbokhandeln och fortsatte i apparna. SÀtt betyg pÄ boken 1-5 stjÀrnor, ibland separat för boken och inlÀsaren. HÀmndbetyg, kompisbetyg och köpta betyg förekommer. 


NYA BOKSLÄPP

Nina Strandberg har arbetat som Sveriges första ordningskonsult i mÄnga Är vilket innebar att rensa, röja och skapa ordning bland stökiga förrÄd, garagen etc. 

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER

I en tid med digitala kartverktyg och gps har Kartförlaget behÄllit en stark position med sina traditionella kartor. 

Bokfabriken summerar ett rekordÄr pÄ flera sÀtt. 

Tillsammans skrev de boken En underbar resa. Men Sven-Göran Eriksson hann aldrig se boken i tryck. 

Under 2000-talet har handeln med antikvariska böcker förÀndrats i grunden. 

Ett slÀktmörker skildrat med ett lÀttsinnigare sprÄk. Sara Stridsbergs nya roman skiljer sig frÄn de tidigare och ÀndÄ inte.

I mjölkkylen, pĂ„ elskĂ„p och lyktstolpar. I Ă„tta Ă„r tejpade Linnea Swedenmark i hemlighet upp poesilappar signerade ”diktektiven”.


SHOPPA OCH STÖTTA

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


EVENEMANGSGUIDEN


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste 



 Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen har förstĂ„s redan upptĂ€ckt blivit betalande prenumerant

Analysbrevet. DÀr gÄr vi pÄ djupet kring strategi, trender och fenomen. 1-2 ggr/mÄnad.

Boktugg SpÀnning, vÄrt nyhetsbrev för dig som gillar spÀnningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.

Boktugg Mini – en stödprenumeration som ger tillgĂ„ng till de artiklar vi vĂ€ljer att kategorisera som premium vid sidan om Analyser och SpĂ€nning.