Möt Mattias Edvardsson (Spänning #2)

BOKTUGG SPÄNNING

Uppföljaren. Ett svårt vägval när du skriver en serie spänningsromaner är hur hårt de ska hänga ihop. Traditionellt har exempelvis kriminalromaner ofta varit fristående med gemensamt persongalleri och det spelar ingen roll vilken ordning du läser dem i. Men i takt med streamingtjänsternas tillväxt har det blivit vanligare att låta berättelsen fortsätta från bok till bok och rentav avsluta varje bok med en cliffhanger.

Detta är alltså andra utgåvan av nyhetsbrevet Boktugg Spänning, som inte har fokus på nyheter. De kan dessutom läsas i precis vilken ordning som helst, varje brev är fristående kan man säga.

Denna gång möter vi en författare som precis startat en ny serie efter att ha skrivit fyra fristående böcker i en hyllad spänningsserie varav en bok dessutom blivit en tv-serie på Netflix.

Möt Mattias Edvardsson.

Själv har jag nyligen ”upptäckt” en ny spänningsförfattare. Nämligen Anthony Horowitz vars bok Ordet är mord är ny på svenska (släpptes i juli) men på engelska är serien Hawthorne & Horowitz inne på bok 5.

Jag älskade den. Kanske för att jag är författare själv och det unika är att författaren är en karaktär i boken och läsaren får följa hans inre dialoger om hur han ska beskriva det som händer. Dessutom är den andra huvudkaraktären, Hawthorne, inte alltid den mest sympatiska personen.

Har du önskemål eller förslag på vilka författare vi ska intervjua framöver så tveka inte att skicka ett mejl till tips@boktugg.se och berätta. Även om vi redan har en lista med ett femtiotal spännande namn så kan vi ju ha missat någon uppenbar ledtråd?

/Sölve Dahlgren
chefredaktör Boktugg

PS Skicka alla dina spänningsälskande vänner till
boktugg.se/nyhetsbrevet-spanning-landningssida/


INTERVJUN

Författaren Mattias Edvardsson. Foto: Gabriel Liljevall.

Mattias Edvardsson – startar nya serien Brottsplats Söderslätt

Författaren Mattias Edvardsson slog igenom internationellt med En helt vanlig familj som såldes till ett trettiotal länder och filmatiserades av Netflix. Nu skriver han på heltid och släpper en ny serie som är mer polisdeckare – men ändå inte.

Som så många andra författare beskriver Mattias Edvardsson det som att han skrivit i hela sitt liv. Redan när han gick på gymnasiet skickade han in sitt första romanmanus till förlag.

– Lyckligtvis blev det refuserat. Sedan fortsatte jag att skriva och hade väl sammanställt minst fem manus som alla blev refuserade när jag 2018 fick napp hos det lilla förlaget Parabellum Nord, säger Mattias Edvardsson och fortsätter:

– Det manuset hade ”fallit på målsnöret” hos Forum och jag insåg att det hade något, varför jag beslöt mig för att skicka det till alla småförlag som jag kunde hitta. Parabellum Nord antog manuset efter bara någon vecka och lade ner ett enormt arbete på att förädla det och försöka få ut det på marknaden.

Läraren som blev barnboksförfattare

Dit drömmar färdas för att dö kom ut 2012 och följdes av Där framtidens fötter vandrar 2014. Men samma år kom även ungdomsboken Stå ut! på Opal och året därpå April, April för unga vuxna. 

Hur halkade du in på barn- och ungdomsböcker?
– Jag jobbade som gymnasielärare i svenska och läste väldigt många ungdomsböcker, så det föll sig ganska naturligt att jag ville skriva för tonåringar. Jag inspirerades en hel del av John Green. När jag sedan fick egna barn och läste en massa för dem blev jag sugen på att testa att skriva bilderböcker för barn. I våras skrev jag faktiskt en spänningsbok för slukaråldern som släpps på Opal nästa år, säger Mattias.

Men anledningen till att Boktugg Spänning intervjuar Mattias Edvardsson är att han skrivit en rad bästsäljande kriminalromaner som inte är traditionella deckare. Dessa är utgivna på Forum – som en gång refuserade honom.

 Jag hade haft kontakt med den legendariska förläggaren Karin Linge Nord som refuserade min debut efter omskrivningar och diskussioner. Parabellum Nord hade gjort ett jättejobb med mina två första romaner, men det är inte enkelt för en okänd författare på ett miniförlag att nå ut och få en större läskrets, säger Mattias Edvardsson. 

Genombrottet som spänningsförfattare

Därför kändes det som ett naturligt steg för honom att försöka bli utgiven på ett större förlag. 

– Och då var Karin och Forum mitt förstahandsval. De antog det som skulle bli En nästan sann historia i januari 2016. Den innehöll en del spänningsinslag men var fortfarande mer en roman än en spänningsroman. 2018 kom En helt vanlig familj som jag skulle kategorisera som psykologisk spänning, säger Mattias.   

Det var också En helt vanlig familj som öppnade nya dörrar för hans författarskap. Fram till nu hade han fortsatt jobba som lärare och skrivit böcker på kvällar, helger och lov. Nu kunde han plötsligt skriva på heltid.

– Det förändrades mer eller mindre över en natt när min agent Astri Ahlander sålde En helt vanlig familj till USA och ett trettiotal andra länder för åttasiffriga belopp. Jag hade aldrig haft som målsättning att sluta jobba som lärare, utan trivdes ganska bra med att undervisa på halvtid och skriva på halvtid, säger Mattias och fortsätter:


Några nya spänningstitlar i augusti

Skyggdjur av Ulrika Rolfsdotter. En midsommarfest i Ådalen slutar i tragedi när en strippklubb brinner ner och en död kropp hittas. Tredje boken i Annie Ljung-serien.

Nådastolen av M.W. Craven. Kriminalinspektör Washington Poe ställs inför en rad brutala mord kopplade till ett religiöst samfund och en mörk familjetragedi.

Vargens unge av Johanna Holmström. En mystisk pojke dyker upp i Seijas trädgård och vägrar tala, vilket sätter kriminalkommissarie Minna på spåret av ett mörkt mysterium.

Ynglingamorden av Anders Fager & Michaela Carlberg. Privatdetektiv Lars Quist utreder utpressning inom en förmögen järnvägsfamilj 1892 och dras in i Stockholms dolda gayscen och en farlig härva av mörka hemligheter.

Fostrad av Malin Sanglert. Inger blir fascinerad av en övergiven granngård och dras oförutsett in i en familjehistoria fylld av hemligheter när bondens dotter plötsligt dyker upp.

Skuggvarg av Frida Skybäck. När en kvinnlig student försvinner från en fest på ett techbolag i Lund, kopplas fallet till ett olöst mord sju år tidigare och mörka hemligheter på universitetet.


🤟 Tack för att du prenumererar …

… det gör oss glada. Vi hoppas att du gillade intervjun. Har du förslag på vilka författare vi ska intervjua framöver så svara på enkäten nedan. Där finns även ett fält där du kan fylla i ett namn på en författare du vill läsa mer om.

Och du får väldigt gärna tipsa dina vänner som gillar spänningsgenren om att bli prenumeranter precis som du. Skicka dem denna länk: