Möt Karlin & Schwarz (Spänning #1)

BOKTUGG SPÄNNING

Premiär. En bra spänningsroman måste fånga läsaren redan med första meningen. Sätta stämningen. Du är med om något unikt, du läser nu den allra första utgåvan av nyhetsbrevet Boktugg Spänning, som inte innehåller några nyheter. Eller det är kanske inte sant.

En nyhet är ju något du inte visste tidigare. Förhoppningsvis kommer du att möta författare du inte läst tidigare, kanske inte ens kände till (även om det blir en hel del kända namn). Och framför allt kommer du att få veta saker om dessa författare och deras böcker som du inte visste. Det är då nyheter för dig.

Tanken är inte att dessa inledningsrader ska bli särskilt långa. I fokus för Boktugg Spänning står författarna och intervjuerna med dem. Det här började som en idé tidigt i somras och nu är vi igång.

Det känns … spännande.

Precis som när du hittar en riktigt bra bok så hoppas jag att du vill tipsa dina vänner (som också älskar spänningsromaner) om detta nyhetsbrev och uppmana dem att prenumerera. Ju fler vi blir, desto roligare eftersom det öppnar nya möjligheter för oss.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör Boktugg

PS Skicka dina vänner till
boktugg.se/nyhetsbrevet-spanning-landningssida/


INTERVJUN

Författarduon Åsa Schwarz och Lena Karlin skriver under namnet Karlin & Schwarz. Foto: Elisabeth Ohlsson.

Lena Karlin och Åsa Schwarz – skriver om en udda släkt

Bakom författarduon Karlin & Schwarz döljer sig en rutinerad översättare och en IT-expert. Före den stora AI-hypen skrev de sin första spänningsroman med AI-tema tillsammans. Men den stora succén är nya serien Kusinerna där andra boken släpptes i sommar och nyligen skrev de kontrakt på ytterligare tre böcker.

Både Åsa Schwarz Ahlin och Lena Karlin har befunnit sig i bokbranschen under lång tid. Lena debuterade som barnboksförfattare redan i slutet av 1980-talet.

– Med en bok som hette Bröllopet i Marsipanien, illustrerad av Inger Edelfeldt. Den handlar om en prinsessa som gifter sig med draken istället för med prinsen, säger Lena.

Hon skrev sedan ytterligare två barnböcker.

– Magiska Hjalte och Hjalte och Pegasen (om en pojke som kan trolla, illustrerade av Charlotte Ramel) sedan lade jag ner författandet och jobbade med redaktionellt arbete typ lektörsutlåtanden, redigering och korr under tiden som mina barn var små, säger Lena och fortsätter:

– Började översätta på heltid vid millenieskiftet och så fort jag kunde gå ner lite i arbetstid skrev Åsa och jag vår första bok tillsammans, som vi sagt att vi skulle göra någon gång.

Åsa närmar sig tjugo år som publicerad författare.

– Jag debuterade 2005 med en deckare med inslag av historia och mysticism som hette Och fjättra Lilith i kedjor, efter Adams första hustru som strukits ur Bibeln, säger Åsa.

Hennes fortsatta resa har mestadels hållit sig inom spänningssegmentet.

– Jag har skrivit en rad böcker med inslag av spänning, urbanfantasy och även en hackerthriller som var inspirerad av mitt andra jobb, cybersäkerhet. Det har även blivit en skräcknovell som radioteater i P3 och lite andra beställda uppdrag, säger Åsa.

Lärde känna varandra på Facebook

Det kan vara värt att stanna upp ett ögonblick och prata om just andra uppdrag. För än så länge kan duon inte leva på intäkterna från sina böcker.


🤟 Tack för att du prenumererar …

… det gör oss glada. Vi hoppas att du gillade intervjun. Har du förslag på vilka författare vi ska intervjua framöver så svara på enkäten nedan. Där finns även ett fält där du kan fylla i ett namn på en författare du vill läsa mer om.

Och du får väldigt gärna tipsa dina vänner som gillar spänningsgenren om att bli prenumeranter precis som du. Skicka dem denna länk: