Möt Anna Karolina (Spänning #3)

Logotype Boktugg Spänning

BOKTUGG SPÄNNING

Egen logga. Som du ser ovan (om du inte råkar ha blockerat bilder i ditt mejlprogram), så har Boktugg Spänning nu fått en egen logga. Vi får väl se om vi tar fram någon kul merchandise med den framöver.

Däremot har utgivningsschemat varit lite ryckigt så här i början. En del intervjuer har tagit längre tid att få till än planerat. Men nu har vi ett helt gäng på gång så förhoppningsvis kommer du att få det här brevet mer regelbundet varannan vecka framöver. Plus några bonusbrev för att ta igen förlorad mark.

Denna gång möter vi en jubilerande författare (tio år sedan debuten) som sa upp sig från Polisen för att skriva om fiktiva kriminalfall på heltid.

Dessutom listar vi några nya spänningsromaner som nyligen släppts eller ges ut inom kort. En del riktigt välkända namn och några mindre kända som är värda att upptäcka.

Nästa vecka är det Bokmässan i Göteborg och Boktugg kommer att vara på plats för att bland annat bevaka Crimetime. Kanske ses vi där?

/Sölve Dahlgren
redaktör


INTERVJUN

Författaren Anna Karolina firar 10 år som författare 2024. Foto: Petra Granholm.

Anna Karolina – firar 10 år som författare

Polisen som blev författare har nyligen fyllt femtio och firar dessutom 10 år sedan debuten. Anna Karolina har provat på att skriva böcker tillsammans med en bästsäljande författare men satsar nu på sina två egna deckarserier. Hon berättar även vilken deckare det var som fick henne att börja skriva själv.

– Nu har det gått nio år sedan jag slutade jobba som polis men jag försöker hålla mig uppdaterad och prenumererar fortfarande på Polistidningen. Men ibland blir jag tvungen att kolla upp med någon gammal kollega när jag blir osäker på ”heter det så här” eller ”gör man fortfarande så här”. Det är ju mycket som förändrats, tekniska hjälpmedel. Som att polisen kan göra en slagning på ett registreringsnummer direkt i mobilen utan att behöva gå via ledningscentralen, säger Anna Karolina.

Det har alltså gått tio år sedan hon debuterade 2014 med deckaren Stöld av babian (på Norstedts). Den nominerades till årets deckardebut på Crimetime Awards och gick till final i Stora ljudbokspriset. Året därpå tog hon tjänstledigt i sex månader för att skriva sin tredje bok.

– Jag drog till Thailand och skrev. Jag kände att jag ville satsa på skrivandet. Jag har alltid trivts som polis men det här drog mer och det är roligare att lämna när det känns bra. Nu har det gått så lång tid, men i början var det svårt att förstå att jag inte var polis längre, säger Anna Karolina.

Sa upp sig från polisjobbet för att bli författare

Att säga upp sig för att skriva på heltid är inget enkelt beslut – det finns inga garantier för att kommande böcker ska sälja eller att man ska kunna försörja sig på royalties även om man lyckats få in en fot på ett stort förlag.

– Jag tog beslutet ihop med min man. Jag hade inte klarat det själv ekonomiskt då. Jag har hela tiden velat ge ut en bok om året, det ansågs vara ett högt tempo då. Nu finns det ju de som skriver två eller fler böcker, men då oftast tillsammans med någon.

Det har hon för övrigt själv provat på. Efter tre böcker på Norstedts i Amanda Paller-serien så skrev hon den fristående spänningsromanen Sjusiffrigt. Därifrån kom också frågan ifall hon ville ta över efter Markus Lutteman och skriva vidare på Zack-serien tillsammans med Mons Kallentoft.

– Jag hade läst deras böcker och kände till persongalleriet. Jag kände direkt att det var min stil och tackade ja, säger Anna Karolina.

Det blev två böcker i serien tillsammans med Mons, utgivna 2018 och 2019, innan hon avslutade samarbetet för att istället satsa på sina egna serier.

– Fördelarna med att skriva ihop med någon är förstås att du har någon att bolla med hela tiden, någon som kan storyn. Det är otroligt många beslut när man skriver en roman. Då är det bra med ett bollplank och ni kan spinna vidare på varandras idéer. Vi tyckte oftast väldigt lika om storyn så det var inget problem, säger Anna Karolina.

Baksidan av att skriva ihop med någon annan är förstås att man är två som ska dela på royaltyn och att man behöver anpassa sig till varandras scheman under skrivprocessen.

Från Stockholmsförlag till Malmöförlag

Efter Bookmark blev det förlagsbyte till Bokfabriken. Något som kändes lite som att komma hem för henne eftersom hon bor i …


AKTUELLA SPÄNNINGSTITLAR

Det kommer mängder av spänningsromaner just nu. Här är ett litet urval från denna vecka – utan någon inbördes rangordning – och alla från olika förlag:

Ingen lek under ytan av Christina Gustavson och Simon Ventus (Förlaget M). I den andra delen av Brottsplats Österbotten hittas en gymnasieelev drunknad vid Bodvattnet. Med övergivna tält och politiska intriger vävs en komplex härva av mörka familjehemligheter, skandaler och våldsbrott. Polisteamet, ledda av Marcus Tapper, står inför en brutal utredning fylld av svek och oärlighet.

I vinet ingen sanning av Andreas Grube (Southside Stories). Första delen i Vin & Noir-serien där vinjournalisten Grube skriver om vinjournalisten Ramona Charles. Hon avslöjar en mörk hemlighet som hotar hela branschen. När den huvudmisstänkte dyker upp död i hennes lägenhet, tvingas hon tillsammans med sitt ex kämpa mot mäktiga fiender och undvika mördaren.

Natten vi förlorade honom av Laura Dave (Bookmark). När hotellmagnaten Liam Noone dör under mystiska omständigheter, dras dottern Nora motvilligt in i utredningen. Tillsammans med sin halvbror gräver hon fram hemligheter som kan förändra deras liv. Romanen utforskar familjerelationer, lojalitet och maktens korrumperande inverkan.

Röd av Joel Hirsch (Bookstrap Publishing). Emelie kastas in i ett farligt Sverige, splittrat av kriser och styrt av en brutal regim. När hon flyr en vägspärr börjar hennes kamp mot övermakten. Joel Hirschs första thriller är en aktuell och nervkittlande berättelse om motstånd och överlevnad.

Avgrunden viskar av Mikael Ressem och Carola Ressem (Lind & Co). Pensionerade kriminalkommissarien Birger Andréasson ser en seriemördare i publiken under en poliskongress i Malaga. När en kvinna mördas samma kväll inleder han privata efterforskningar och inser snart att han själv är måltavlan i ett dödligt spel. Tredje boken i serien.

Ljusporten av Orest Lastow (Hoi). En äldre kvinnas mystiska död och en bisarr upptäckt av en kristallkaraff fylld med mänskliga tänder väcker gamla hemligheter till liv. När poliskommissarie Hjalmar Ingemarsson undersöker fallet vävs märkliga ljusfenomen och tidigare brott ihop, vilket leder till en oförutsägbar och kuslig utredning. Första boken i en ny serie sci fi-deckare.

Novisen av Hélène Gullberg (Bazar). I den andra delen av författarens Majja Skog-serie dras den antikbesatta experten in i ett nytt mordfall när en präst hittas död med en kinesisk drakbrosch i bröstet. Majjas kunskaper om Storkyrkans antika skatter kan vara nyckeln till att lösa mordet.

Sömngångaren av Lars Kepler (Albert Bonniers). I den tionde boken om Joona Linna ställs kriminalkommissarien inför ett brutalt mord på en campingplats. En ung man hittas sovande bredvid en styckad kropp, men påstår sig inte minnas något. Joona kopplar in hypnos för att avslöja sanningen och stoppa en aktiv seriemördare.

Lokattens klor av Karin Smirnoff (Polaris). I den åttonde delen av Millennium-serien ställs Mikael Blomkvist inför mörka krafter i norra Sverige, där greenwashing, kriminalitet och mord flätas samman. Samtidigt jagas Lisbeth Salander av undre världen, medan hennes brorsdotter svävar i livsfara. Spänningen tätnar när deras vägar korsas.

Skallben av Johan Brännström (Ordfront). I femte boken om Mikaela Sköld vaknar hon ur koma med mystiska minnen och läckta patientjournaler på Darknet. När sadisten Hurtcoreking återvänder för hämnd, tvingas Mikaela fly och konfrontera sitt förflutna i en intensiv psykologisk mardröm.

Högdjuret av Marcus Dunberg (Norstedts). I denna psykologiskt laddade berättelse möts olika generationer i en kamp om makt och hämnd. Nittonårige Daniel söker rättvisa för sin fängslade mamma och börjar gräva i finansmannen Gunnar Grentz förflutna. Hemligheter från 1980-talets Stockholm visar sig vara nyckeln till hans mål. Fristående uppföljare till debuten.

Ares av Håkan Kjellin (Lava). En fritidsbåt sprängs utanför Hudiksvall, och Jerry Dunnes oväntade fynd på havsbotten drar till sig en nynazistisk grupp med mörka planer. Samtidigt försöker Maya Johansen återuppbygga sitt liv, men gamla hot gör sig påminda. Trådarna sträcker sig tillbaka till nazismens rötter. Uppföljare till debuten Nemesis.

Dödens lustgård av Karolina Schützer (Louise Bäckelin förlag). Filosofistudenten Liam och den pensionerade journalisten Greta Sparre startar Filosofiska klubben, men dras snabbt in i ett mystiskt dödsfall under en fest i Uppsala. I takt med att de nystar upp lögner och filosofiska dilemman inser de att även deras egna liv är i fara. Pusseldeckare av författaren till storsäljaren Under stjärnorna i Paris.


🤟 Tack för att du prenumererar …

… det gör oss glada. Vi hoppas att du gillade intervjun. Har du förslag på vilka författare vi ska intervjua framöver så svara på enkäten nedan. Där finns även ett fält där du kan fylla i ett namn på en författare du vill läsa mer om.

Och du får väldigt gärna tipsa dina vänner som gillar spänningsgenren om att bli prenumeranter precis som du. Skicka dem denna länk: