đŸ±â€đŸ‘“ Farliga överdrifter (Nyhetsbrev #484)

Kunskapsberg. Vi har aldrig haft tillgĂ„ng till sĂ„ mycket kunskap som just nu. Samtidigt som vi förmodligen aldrig matats med sĂ„ mycket falsk information. Procentuellt kanske desinformationen var större förr, men det Ă€r likvĂ€l ett problem.

Vi förfasas över politikers överdrifter, inte minst över en viss presidentkandidat i USA vars vicepresidentkandidat till och med erkÀnt att de medvetet ljög för att fÄ uppmÀrksamhet.

Det hÀr sistnÀmnda ska vi vara försiktiga med, Àven i bokbranschen. LÀste en intervju med Karolina Ramqvist i Di Weekend, dÀr hon talar Àrligt om pengarnas betydelse för författare. Befriande. Men ett citat riskerar att, ryckt ur sitt sammanhang, framstÄ som en ren lögn.

”Som författare fĂ„r man inte betalt för ljudböcker. Det Ă€r ett stort problem”, sĂ€ger hon, och berĂ€ttar att hon bĂ„de har ett aktiebolag och enskild firma. 

Vad menar hon? Inte betalt för ljudböcker? Stycket före citatet ger dock en nÄgot mer nyanserad bild:

Hennes inkomstkĂ€llor utöver bokförsĂ€ljningen Ă€r stipendier, gage nĂ€r hon framtrĂ€der och översĂ€ttningarna för utlĂ€ndska utgĂ„vor. Författaren hade önskat att ersĂ€ttningen frĂ„n den digitala försĂ€ljningen var mer substantiell, eftersom en stor del av försĂ€ljningen sker dĂ€r. 

Hon kan vara felciterad, det kanske skulle ha stĂ„tt ”fĂ„r man knappt betalt för ljudböcker”. Men att författare inte fĂ„r betalt för ljudböcker Ă€r lögn pĂ„ samma sĂ€tt som pĂ„stĂ„endet att invandrare i Springfield Ă€ter katter.

SkÀrm vs pÀrm

Ofta uppstÄr problemet nÀr en komplex frÄga förenklas. Debatten kring lÀsning pÄ papper vs skÀrm gÄr lÀtt i samma fÀlla. DÄ fÄr vi en utbildningsminister som tvÀrsÀkert pÄstÄr att det alltid Àr enklare att lÀra sig nÄgot om man lÀser en text pÄ papper Àn pÄ skÀrm.

LÄt mig ta ett, visserligen anekdotiskt, exempel pÄ motsatsen. En elev ska ha prov och har av lÀraren fÄtt ett Ättiotal sidor som ska pluggas in. Till sin hjÀlp fÄr eleven femton frÄgor vars svar finns i texten.

Efter att ha lÀst texten nÄgra gÄnger och svarat pÄ frÄgorna vill eleven gÄ tillbaka och dubbelkolla ett begrepp. Med en pappersbok krÀver detta att skumma igenom texten pÄ nytt för att hitta var det stÄr. Men i arbetslivet finns förstÄs inga pappersmanualer, dÀr skulle man istÀllet ha sökt pÄ ordet i pdf:en och hittat alla förekomster. Tack vare politisk skÀrmskrÀck fÄr eleven lÀgga tio-femton minuter pÄ nÄgot som kunde tagit femton sekunder.

Att pÀrmen med dess papper alltid Àr överlÀgset skÀrmen Àr inte bara en överdrift, det Àr faktiskt en lögn.

DÀremot finns sÄklart andra problem med bÄde smÄ och stora skÀrmar. Som vi vuxna kÀnner igen dÄ webblÀsarens alla öppna flikar blandar mejl och affÀrskritiska webbtjÀnster med sociala medier. Vi behöver lÀra oss disciplin. Inte Àgna en timme Ät Facebook eller försvinna ner i ett kaninhÄl i jakt pÄ information om ett Àmne.

Ofrivillig nedkoppling

I veckan rÄkade jag ut för att min mobil tappade kontakten med internet. Jag kunde varken streama poddar eller ljudböcker. Inte heller lÀsa nyheterna. DÀremot gick det utmÀrkt att öppna de eböcker som jag hade köpt och laddat ner. En pÄminnelse om att det faktiskt inte Àr fel att Àga digitala böcker ibland. Plus att författaren fÄr bÀttre betalt för download Àn streaming.

Denna ofrivilliga offline-period (som bara varade tjugo minuter tills jag startade om mobilen och den fick kontakt med 5G-nÀtet igen) gav mig dessutom en paus frÄn sociala medier.

Kanske det Àr helgtipset? Köp och ladda ner nÄgra bra böcker till mobilen och sÀtt den i flygplanslÀge för att slippa andra lockelser.

För dig som ska till BokmÀssan: AnvÀnd helgen till att packa och sova ut.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


PS. Ett nytt ord vi anvÀnder pÄ Boktugg Àr minibetalvÀgg. Vi har helt enkelt börjat lÄsa en del av vÄra artiklar sÄ att man minst behöver en stödprenumeration, kallad Boktugg Mini för att lÀsa dem. För den som inte har behov av Analysbrevet men ÀndÄ vill betala för journalistiken och allt annat som Boktugg erbjuder. Stort tack till alla er som redan betalat 125 kr för ett Är.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare …
… sponsorer (se Ă€ven nedan)
swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
stödprenumeration (NYHET!) – ett Ă„r för 125 kr


QUIZ

FrÄga: FÀrskt vatten till blommorna av av Valérie Perrin (svensk översÀttning av Sara Gordan) blev en succé. Men vad heter Perrins senaste bok pÄ Svenska?


Trendande böcker


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksÄFör att fÄ veta mer, kontakta oss pÄ sales@boktugg.se


UPPSNAPPAT

💰 STIPENDIUM. Pernilla Carlberg frĂ„n Hedemora Ă€r 2024 Ă„rs mottagare av Bokusstipendiet pĂ„ 50 000 kr. Hon belönas för sitt arbete med den lĂ€sfrĂ€mjande metoden Shared Reading, som skapar gemenskap och ökar lĂ€sglĂ€dje hos unga. Carlberg planerar att utbilda sig till lĂ€sledare och sprida metoden i Hedemora.

đŸ–Œïž LÄTTKONST. Moderna Museet och LL-förlaget slĂ€pper nu en lĂ€ttlĂ€st bok om konst, Varför konst?. Boken presenterar över trettio verk frĂ„n museets samling, med mĂ„l att göra konst mer tillgĂ€nglig för en bredare publik. Författarna Moa Candil och Bengt Fredrikson hoppas att deras lĂ€ttlĂ€sta guide ska inspirera fler att upptĂ€cka konstens vĂ€rld, och avdramatisera dess ofta komplexa framstĂ€llningar.

🏆 PRIS. Den jemenitiska författaren och journalisten Bushra al-Maqtari tilldelas Tucholskypriset 2024 av Svenska PEN. Hon prisas för sitt mod och sitt orubbliga motstĂ„nd mot förtryck, samt för att hon lyft fram civila röster i Jemen, dĂ€r krigets offer annars inte hörs. Hennes bok Vad lĂ€mnade du efter dig? samlar vittnesmĂ„l frĂ„n krigets offer. Priset delas ut den 15 november i Stockholm.

đŸ—łïž VALBEREDNING. Efter EQT:s uttrĂ€de har valberedningen inför Storytel Groups Ă„rsstĂ€mma 2025 har utsetts av de fyra största Ă€garna/Ă€gargrupperna. Rustan Panday (ordförande) representerar en Ă€gargrupp med bland andra Jonas Tellander, Hans-Peter Ostler Ă€r utsedd av Roxette Photo S.A., Alexander Lindholm av Otava Oy och Oscar Severin av Vitruvian Partners. Styrelseordförande HĂ©lĂšne Barnekow ingĂ„r ocksĂ„ i valberedningen.

đŸŽ™ïž AI-RÖSTER. Audible har inlett ett betatest av AI-genererade röstkopior för inlĂ€sare via ACX-plattformen. InlĂ€sare kan skapa högkvalitativa röstkopior och dĂ€rigenom öka sin produktionskapacitet och intĂ€kter. Deltagare behĂ„ller kontrollen över vilka projekt de tar sig an, och de fĂ€rdiga ljudböckerna kommer att mĂ€rkas som AI-narrerade. LĂ€s mer pĂ„ ACX blogg.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 199 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r och betala endast 799 kr första Ă„ret (ord pris 999 kr).

Är ni flera pĂ„ företaget – vĂ€lj prenumeration med flera konton frĂ„n 1599 kr.

Det började med nĂ€tbokhandeln och fortsatte i apparna. SĂ€tt betyg pĂ„ boken 1-5 stjĂ€rnor, ibland separat för boken och inlĂ€saren. HĂ€mndbetyg, kompisbetyg och köpta betyg förekommer. Men det finns ett…


NYA BOKSLÄPP

Hur kan bebisen fĂ„ plats i mammas mage? Kan den göra kullerbyttor? Blir det en lillebror eller lillasyster? Och vart ska bebisen egentligen sova nĂ€r den kommer ut?! Det Ă€r…

Nina Strandberg har arbetat som Sveriges första ordningskonsult i mĂ„nga Ă„r vilket innebar att rensa, röja och skapa ordning bland stökiga förrĂ„d, garagen etc. Kunderna saknade ofta  matlagningsinspiration sĂ„ Nina…

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER

Den irlÀndska författaren Sally Rooney sÀger i en intervju att hon ibland Ängrar att hon inte valde att skriva under pseudonym.

PLATSANNONS: Utvecklande förlagsjobb pÄ bÀsta lÀget i Lund! 

Skolorna förvĂ€ntas införa bemannade skolbibliotek frĂ„n hösten 2025 – men i budgeten syns inga satsningar pĂ„ biblioteken, menar Svensk Biblioteksförening. 

Polisen som blev författare har nyligen fyllt femtio och firar dessutom 10 Ă„r sedan debuten. Anna Karolina har provat pĂ„ att skriva böcker tillsammans med…

Aldrig tidigare har sÄ mÄnga kvinnliga författare nominerats till Bookerpriset. 

Volante hade ett tufft Ă„r 2023 ekonomiskt. Idag kom nyheten att Volante tillsammans med Handelsbankens mediasatsning EFN att producera en antologi med utgivning fyra gĂ„nger…


SHOPPA OCH STÖTTA

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar



DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste 



 Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen har förstĂ„s redan upptĂ€ckt blivit betalande prenumerant

Analysbrevet – dĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen. 1-2 ggr/mĂ„nad.

Boktugg SpĂ€nning – vĂ„rt nyhetsbrev för dig som gillar spĂ€nningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.

Boktugg Mini – en stödprenumeration som ger tillgĂ„ng till de artiklar vi vĂ€ljer att kategorisera som premium vid sidan om Analyser och SpĂ€nning.