đŸŽȘ Efter mĂ€ssan (Nyhetsbrev #485)

BoksmĂ€lla. BokmĂ€ssan i Göteborg Ă€r en mental urladdning för alla inblandade. Det Ă€r inte ovanligt att förlagsfolk och författare kommer hem med förkylningar eller andra sjukdomar. Eller sĂ„ Ă€r man bara helt slut mentalt efter flera dygn med hög ljudvolym (sorlet pĂ„ mĂ€ssgolvet Ă€r öronbedövande) och oĂ€ndligt mĂ„nga samtal med lĂ€sare och kollegor.

MĂ€ssan Ă€r oftast övervĂ€ldigande stor. Trots att monterytorna minskat pĂ„ senare Ă„r och ersatts av fler scener pĂ„ mĂ€ssgolvet (bland annat Ljudboksscenen var ny och uppskattad) och allmĂ€nytor (mĂ„nga vĂ€lbehövliga sittplatser) sĂ„ finns det hur mycket som helst att se pĂ„ mĂ€ssan som vanlig besökare. Du hinner aldrig lyssna till alla intressanta samtal som erbjuds pĂ„ scener överallt – samtidigt. 3592 programpunkter under fyra dagar.

I Är Àgnade jag mer tid Àn nÄgonsin Ät att bara gÄ runt och prata med folk. Obsverera. Fundera. Och jag har förlikat mig med insikten att jag alltid kommer att missa 99 procent av alla scensamtal.

Det bestÄende intrycket var trots allt positivt. UtstÀllarna var nöjda med god försÀljning och mycket folk. Besökssiffran Àr alltid lite osÀker eftersom den mÀter antalet besök och inte antalet unika besökare (personer).

Vi ska Àven vara medvetna om att flera förlag valde bort mÀssan och av dem som stÀller ut sÄ gÄr de allra flesta back. Det Àr en marknadsföringskostnad och en personalaktivitet. Men det Àr ytterst fÄ som sÀljer böcker för sÄ mycket att det tÀcker kostnader för monter, resor, personal och arbetstid före och efter mÀssan. Men mÄnga tycker att det Àr Ärets höjdpunkt och det Àr dÀrför de fortsÀtter delta.

Inte mycket AI i debatten

PÄ förhand hade man kunnat misstÀnka att debatten skulle handla om AI, den kanske mest omvÀlvande tekonologin i Sverige.

IstĂ€llet hamnade samer, hybridförlag och rĂ€ttvisemĂ€rkta ljudböcker i fokus. Samt det vilda festandet, vilket kĂ€ndes lite uppförstorat. Temat SĂĄpmi omfattade 60 scensamtal och 26 seminarier men störst rubriker fick ett kritiskt seminarium med rubriken ”Samerna. Privilegierad minoritet eller utsatt urfolk?”. Hybridförlagen granskades i ett SVT-reportage om författare som kĂ€nde sig lurade medan Författarförbundet presenterade sin prototyp till en ljudbokstjĂ€nst som ska ge författarna bĂ€ttre betalt.

Om samedebatten kan ni lÀsa i andra medier och jag Àr inte tillrÀckligt insatt för att tycka till. Det Àr jag dÀremot nÀr det gÀller hybridförlag. SVT:s Kulturnyheterna hade gjort ett stort reportage (Författardrömmar) med flera intervjuer och hade dessutom en studiodebatt dÀr bland SvB:s förra chefredaktör Lasse Winkler och Expressens kulturchef Victor Malm medverkade.

I fokus för kritiken stod Lava och Ekström & Garay som anses profitera pÄ författardrömmar. Problemet med diskussionen i studion Àr ju att tre av fyra inte har nÄgon aning om hur bokbranschen fungerar, alltsÄ rent företagsekonomiskt. Trots att man lagt otaliga timmar pÄ reportagen sÄ skrapar resultatet bara pÄ ytan.

FÄ böcker recenseras

Oddsen för att bli recenserad pĂ„ de stora tidningarnas kultursidor Ă€r smĂ„ för hybridförlag, helt riktigt. Men de Ă€r smĂ„ för alla författare och böcker och det Ă€r ren matematik som saknades. Det ges ut 6000-8000 titlar varje Ă„r som skulle kunna vara av intresse för recensenter. En enskild tidning, som Expressen, recenserar högst 400 av dessa. Kollektivt kanske svensk media nĂ„r upp i 1000 titlar? Det Ă€r lite svĂ„rt att överblicka dĂ„ mĂ„nga lokaltidningar recenserar lokala författare – och mĂ„nga av dem faktiskt frĂ„n hybridförlag. BTJ har tidigare recenserat mellan 2000 och 3000 titlar per Ă„r.

Med andra ord, Àven de stora förlagens utgivning ignoreras till stora delar.

Den andra frÄgan Àr förstÄs hur dyr en bokutgivning fÄr vara utan att författaren blivit lurad. Det Àr ungefÀr samma frÄga som hur dyr en bil fÄr vara utan att köparen blivit lurad.

Det finns en liten svensk biltillverkare som tar 2,6 miljoner för sin senaste modell. Dollar. De heter Koenigsegg och köparna stĂ„r pĂ„ kö. Är det ett överpris med tanke pĂ„ att du kan köpa en liten Hyundai för under 200 000 kronor?

Nu protesterar nÄgon och sÀger att inget svenskt hybridförlag kan jÀmföras med Koenigsegg. Det förstÄs sant.

Men poĂ€ngen Ă€r att de 73 000 kr för en bokutgivning som nĂ€mndes i reportaget (och det framgick inte heller ifall detta var inklusive eller exklusive moms, viktigt i sammanhanget) kan vara bĂ„de billigt och svindyrt. Helt beroende pĂ„ vad som faktiskt ingĂ„r – och vilken kvalitet som levereras. Det Ă€r skillnad pĂ„ motor och motor, precis som det Ă€r skillnad pĂ„ redigering och redigering.

4000 kr Àr den verkliga bluffen

I en FacebooktrÄd, dÀr reportaget i SVT kommenterades, förkunnade en författare att hen aldrig hade lÄtit sig luras att betala 73 000 kronor eftersom hen gett ut en bok pÄ hybridförlag och bara betalat 4000 kr.

Alla som kan nÄgot om branschen förstÄr att den som bara betalat 4000 kr för sin utgivning garanterat har blivit lurad eftersom de pengarna inte ens rÀcker till de mest grundlÀggande momenten i en bokutgivning. För en lekman Àr det förstÄs svÄrt att veta vad saker ska kosta. Hur mycket arbetstid krÀvs av en redaktör, formgivare eller korrekturlÀsare för just mitt manus?

Ibland ska det bara kosta nÄgra tusenlappar för att trycka upp en bok till slÀkt och vÀnner i nÄgot tiotal exemplar. Utan varken redaktör eller korrekturlÀsare. Ibland Àr det kanske hundratusen kronor för att anlita proffs i varje litet steg som krÀvs för att nÄ författarens mÄl.

SĂ„ vad blir rĂ„den till den med författardrömmar? Är det sĂ„ enkelt som att det aldrig gĂ„r att tjĂ€na pengar pĂ„ en hybridutgivning? Nej, sjĂ€lvklart inte. Det finns mĂ„nga exempel pĂ„ författare som tjĂ€nar bĂ€ttre hos hybridförlag Ă€n hos traditionella förlag, vilket Ă€r naturligt eftersom de finansierar och tar risken.

Men den absoluta majoriteten kommer inte att tjÀna tillbaka pengarna de lÀgger pÄ en bokutgivning. Traditionella förlag vet detta och tar den ekonomiska smÀllen utan att berÀtta för författaren exakt hur stor förlusten blev. Dessutom vet förlagen att det inte gÄr att avgöra förrÀn flera Är efter utgivning om den gick plus eller minus. Författaren fÄr förhoppningsvis ett rimligt förskott.

Satsa bara det du har rÄd att förlora

Det givna rÄdet om du funderar pÄ hybridförlag Àr detta: Satsa aldrig pengar pÄ en utgivning som du inte har rÄd att förlora. Det Àr osannolikt att du sÀljer noll böcker, men risken Àr stor att du inte tÀcker dina kostnader. Just dÀrför Àr det en lika dÄlig idé att lÄna pengar till en bokutgivning som till en semesterresa.

Dessutom: oavsett om du ger ut pĂ„ traditionellt förlag eller hybridförlag sĂ„ ska du luslĂ€sa ditt avtal. FrĂ„ga förlaget om allt som verkar konstigt. IfrĂ„gasĂ€tt paragrafer. Ta hjĂ€lp av Författarförbundet att granska avtalet. Fundera över vad som hĂ€nder ifall du och förlaget vill gĂ„ skilda vĂ€gar om ett eller fem Ă„r. Är royaltyn rimlig? Behöver du stĂ„ för nĂ„gra kostnader? Vad tycker andra författare som Ă€r utgivna pĂ„ förlaget tidigare? Studera böcker utgivna pĂ„ förlaget – Ă€r omslag och beskrivningar professionella?

Bokbranschen Àr en komplex djungel. Betydligt mer komplex Àn vad 30 minuters tv kan beskriva. Det finns inga genvÀgar till att lÀra sig hur branschen fungerar. Du mÄste lÀsa Boktugg. Okej, det dÀr sista var förstÄs skamlös egenreklam.

Transparens: Jag Àr en av grundarna till Hoi förlag (som numera heter Hoi Publishing och köpte Ekström & Garay tidigare i vÄras). Jag lÀmnade styrelsen 2017 och har sedan dess inget inflytande över företaget Àven om jag fortfarande Àger en liten andel (nu mindre Àn 0,8 %) av bolaget.

Den rÀttvisemÀrkta ljudbokstjÀnsten fÄr vi Äterkomma till i en annan artikel, liksom en rad andra intervjuer vi gjorde under BokmÀssan. Bland annat tvÄ intervjuer till Boktugg SpÀnning.

Vi tackar Ă€ven Arctic Paper som Ă€r ny sponsor, ett av de företag som stöttar Boktugg och gör det möjligt för oss att fortsĂ€tta sprida kunskap om bokbranschen. Företag och organisationer – bli sponsorer!

Ha nu en riktigt skön helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare …
… sponsorer (se Ă€ven nedan)
swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
stödprenumeration (NYHET!) – ett Ă„r för 125 kr


QUIZ

FrÄga: En av Ärets gÀster pÄ BokmÀssan Àr Hernan Diaz som föddes i Argentina 1973 och emigrerade till Sverige och Stockholm som barn, men flyttade som tioÄring med sin familj till New York och bor nu i USA. Förra Äret fick han Pulitzer-priset för boken Egendom. Men vad heter hans senaste bok och vilket förlag ger ut den i Sverige?
Facit: Klicka hÀr för att se svaret >>


Trendande böcker


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksÄFör att fÄ veta mer, kontakta oss pÄ sales@boktugg.se


UPPSNAPPAT

📉 KONKURS. PiteĂ„-bokhandeln Duvan Bok och kontor har gĂ„tt i konkurs. Det har har i grunden varit en missionsbokhandel och bedrivit handel med böcker, papper och kontorsmaterial men försĂ€ljningen av religiös litteratur till Svenska Kyrkan har minskat pĂ„ senare Ă„r, enligt PiteĂ„tidningen. OmsĂ€ttningen för 2023 landade pĂ„ 3,9 Mkr och för tredje Ă„ret i rad blev det en förlust, denna gĂ„ng pĂ„ -404 tkr.

đŸŽ™ïž NOMINERAD. Storytel-dokumentĂ€ren ”Kassettbandet” har nominerats till Radioakademins Guldörat i kategorin Årets dokumentĂ€r. Serien, producerad av Filt, följer Kalle Danielssons jakt pĂ„ mysteriet bakom en gammal telefonsvarare och slĂ€pptes exklusivt pĂ„ Storytel i april 2024. Vinnarna avslöjas den 22 oktober. Andra nominerade med koppling till bokbranschen Ă€r bland andra Barnradions dramatisering av Mio, min Mio.

SOCCERCOPYCATS. Rabén & Sjögren har precis slÀppt FotbollsstjÀrnor : sÄ blev vi bÀst i vÀrlden av Johan Simonsson. Tukan har gett ut en hel serie om kÀnda fotbollsspelare under namnet FotbollsstjÀrnor med titlar som Saka Àger. Men nÀr Egmont slÀppte FotbollsstjÀrnor 2025 förra veckan var det den Ärliga boken i en serie som funnits Ätminstone sedan 1997. PÄ BokmÀssan kan man hitta alla dessa konkurrerande titelkopior. Transparens: Boktuggs chefredaktör har varit redaktör för nÄgra utgÄvor av Egmonts FotbollsstjÀrnor i början av 2000-talet.

HÖGTRYCK. Om det var Riksbankens rĂ€ntesĂ€kning i tisdags som fick besökarna pĂ„ BokmĂ€ssan 2024 att tĂ€nka ”Ă€ntligen kan jag lĂ€gga mer pengar pĂ„ böcker Ă€n bolĂ„n” eller nĂ„got annat lĂ„ter vi vara osagt. Men flera förlag berĂ€ttar för Boktugg att försĂ€ljningen under torsdagen och fredagen var bĂ€ttre Ă€n förra Ă„ret och för vissa Ă€ven all-time-high. Även om en bidragande förklaring i nĂ„gra fall Ă€r höjda priser sĂ„ Ă€r kĂ€nslan vĂ€ldigt positiv pĂ„ mĂ€ssgolvets myller. Men som alltid Ă€r det lördagen som avgör, den stora dagen nĂ€r det gĂ€ller bokförsĂ€ljning.

ÅRETS BOK. Lisa RidzĂ©ns debutroman Tranorna flyger söderut har röstats fram som Årets Bok 2024 av lĂ€sarna i Bonniers Bokklubbars Ă„rliga tĂ€vling. Priset delades ut pĂ„ BokmĂ€ssan i Göteborg, dĂ€r RidzĂ©n ocksĂ„ mottog en statyett designad av Torstensson Art & Design. PĂ„ andra och tredje plats kom KĂ€raste Lena av Ninni Schulman och JĂ€vla Karlar av Andrev Walden.
– En fĂ€ngslande debut som vĂ€cker starka kĂ€nslor tycks vara vĂ€gen till lĂ€sarnas hjĂ€rtan dĂ„ det Ă€ven i Ă„r Ă€r just en sĂ„dan bok som stĂ„r som vinnare nĂ€r lĂ€sarna sagt sitt. Tranorna flyger söderut lĂ€mnar fĂ„ ögon torra och jag förstĂ„r att den gjort starkt avtryck hos lĂ€sarna, sĂ€ger Petra Nuhma, Marknadschef pĂ„ Bonniers Bokklubbar.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 199 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r och betala endast 799 kr första Ă„ret (ord pris 999 kr).

Är ni flera pĂ„ företaget – vĂ€lj prenumeration med flera konton frĂ„n 1599 kr.

Boktuggs chefredaktör har startat tvĂ„ olika bokförlag och sett dussintals andra komma och gĂ„ under femton Ă„r i bokbranschen. Om han skulle börja om och starta ett nytt förlag idag…


NYA BOKSLÄPP

Har skönhet och fred ett pris? StjĂ€rnekronan Ă€r nĂ€sta spĂ€nningsfyllda del i fantasyserien om De Tio VĂ€rldarna. HĂ€r befinner vi oss pĂ„ en vĂ€rld dĂ€r skapande och konst stĂ„r högt…

Precis lagom till BokmĂ€ssan i Göteborg utkommer ”1870”. Den Ă€r Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike Ă„ren 1855-1919. Seriens tredje…

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER


SHOPPA OCH STÖTTA

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


EVENEMANGSGUIDEN


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste 



 Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen har förstĂ„s redan blivit betalande prenumerant

Analysbrevet – dĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen. 1-2 ggr/mĂ„nad.

Boktugg SpĂ€nning – vĂ„rt nyhetsbrev för dig som gillar spĂ€nningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.

Boktugg Mini – en stödprenumeration som ger tillgĂ„ng till de artiklar vi vĂ€ljer att kategorisera som premium vid sidan om Analyser och SpĂ€nning.