đŸŽ™ïž Det lĂ„ter som AI (Nyhetsbrev #480)

AI-Sune. Den hĂ€r veckan kom det en hel massa AI-nyheter. Framför allt gĂ€llande frĂ„n text till tal, eller AI-röster som vi numera sĂ€ger lite slarvigt.

ElevenLabs (dĂ€r Storytel Ă€r delĂ€gare) slĂ€ppte i veckan sin app Reader globalt med stöd för 32 sprĂ„k – dĂ€ribland svenska. I praktiken innebĂ€r det att om du köpt en ebok i epubformat kan du ladda upp den i appen och lyssna pĂ„ den. Det blir inte perfekt, men det Ă€r ett stort kliv framĂ„t.

I praktiken Àr dock appen mer av en marknadsföring av bolagets övriga tjÀnster som att producera bland annat ljudböcker och finjustera dem sÄ att uttal och tempo faktiskt blir sÄ bra som lyssnarna förvÀntar sig.

Det har man förmodligen gjort med ljudboksutgÄvan av Festfixaren Sune som producerats med en AI-klon av författaren Anders Jacobssons röst. Kommer barnen att höra skillnad? Kommer deras förÀldrar att göra det? Och kommer de att bry sig?

I detta fall finns dessutom ett giltigt skÀl att göra sÄ hÀr: Anders Jacobsson kan sjÀlv inte lÀsa in ljudboken dÄ han rehabiliterar sig efter en stroke. AI-rösten blev alltsÄ en rÀddare i nöden.

Det Àr dock lÀtt att se en utveckling dÀr barnboksförfattare klonar sina röster för att fÄ sina ljudböcker inlÀsta med deras egen röst. Kanske ett sÀtt att förbÀttra ersÀttningen pÄ barnböcker?

Men lita pĂ„ att debatten kommer att fortsĂ€tta. MĂ„nga illustratörer jublade exempelvis i veckan över att vd:n pĂ„ lilla uppstickaren Procreate (en Ipad-app), James Cuda, gick ut och meddelade att han hatade generativ AI och att hans företag inte skulle inkludera generativ AI i appen – till skillnad frĂ„n de större konkurrenterna Adobe och Canva.

FrÄgan Àr dock hur mÄnga illustratörer som i smyg kommer att bygga egna AI-modeller trÀnade pÄ deras egna teckningar och stil för att öka sin produktivitet? Men med tanke pÄ debattlÀget givetvis förneka att sÄ skett.

Stora nyheter annars i veckan? Kanske att EQT Àntligen sÄlt sitt innehav i Storytel. Vi vet Ànnu inte vilka köparna Àr, men om det Àr pensionsfonder sÄ stÀrker de gamla storÀgarna med Jonas Tellander i spetsen sin position.

Adlbris öppnar Ànnu en butik i en storstad nÀra en annan kedja. FörlÀggareföreningen har skrivit en rapport, eller nÀstan historiebok, över bokbranschens utveckling 2003-2023. LÀsvÀrt! Min egen analys av rapporten blev mer av en framtidsspaning.

Författarförbundet dÀremot hintar om att de kanske vill starta en egen rÀttvisemÀrkt ljudbokstjÀnst dÀr författarna fÄr bÀttre betalt. Fast de ska inte driva den sjÀlva.

Och den försenade upphandlingen av ramavtalet för inköp av E-litteratur till biblioteken blev ett fiasko – nu ska den göras om.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS – du har vĂ€l inte missat nyhetsbrevet Boktugg SpĂ€nning?


PLATSANNONS


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT

📗 LÄSLOV. Årets tema för LĂ€slovet vecka 44 blir Poesi. DĂ„ uppmuntras alla skolelever att lĂ€sa, skriva och tolka poesi. Temat presenteras digitalt den 26 augusti pĂ„ LĂ€slovets inspirationsdag. Svenska Akademien ger ut boken ”Tid för poesi” riktad till mellanstadiet, i samarbete med Skolverket och En bok för alla. Boken delas ut gratis till skolor i klassuppsĂ€ttningar för att frĂ€mja poesilĂ€sning.

đŸ€– AI-DEAL. OpenAI (som stĂ„r bakom ChatGPT) har ingĂ„tt ett avtal med tidningsförlaget CondĂ© Nast kring verktyg för AI-genererat innehĂ„ll för tidningar som Vogue, Wired och The New Yorker. Samtidigt fĂ„r OpenAI tillgĂ„ng till CondĂ© Nasts innehĂ„llsarkiv, vilket ska anvĂ€ndas som trĂ€ningsdata för att förbĂ€ttra AI-modellerna, skriver VentureBeat. CondĂ© Nast Ă€r kĂ€nda för sina högkvalitativa tryckta magasin och kĂ€mpar nu med att positionera sig digitalt.

💰 UTFÖRSÄLJNING. EQT, Storytels största (14,2 %) enskilda Ă€gare, sĂ„lde pĂ„ onsdagskvĂ€llen hela sitt innehav pĂ„ nĂ€stan 11 miljoner aktier för 51,90 kronor styck i en sĂ„ kallad placing till flera institutionella investerare för totalt runt 570 Mkr, rapporterar Dagens Industri. EQT aviserade redan sommaren 2023 att de skulle avveckla sin Public Value-fond och sĂ€lja bland annat Storytel-innehavet. Di uppskattar att EQT-fonden förlorat 1,2 miljarder kronor pĂ„ Storytel-investeringen. ÅterstĂ„r att se om Storytel fĂ„tt nya delĂ€gare eller om befintliga Ă€gare som Virtuvian Partners (4,35 %) och Swedbank (3,14 %) har stĂ€rkt sina positioner.

Ny bok. HistorielĂ€raren Robin Olovsson, kĂ€nd frĂ„n Historiepodden, debuterar med ”Historien om Norrland”. I första delen, Dimmans land, som slĂ€pps i oktober, skildrar han Norrlands historia fram till 1800-talets svĂ€ltĂ„r. Han Ă€r gymnasielĂ€rare i historia och svenska och Ă„stadkommer nu nĂ„got som han sjĂ€lv lĂ€nge saknat: En sbok som lyfter fram en ofta förbisedd del av Sverige och ger nya perspektiv pĂ„ nationens berĂ€ttelse.

💰 NYEMISSION. Hoi Publishing gör en riktad nyemission dĂ€r ett antal författare, medarbetare och styrelseledamöter tecknar sig genom att kvitta skulder mot aktier. PĂ„ det viset hoppas bolaget kunna stĂ€rka balansrĂ€kningen med runt 350 tkr, skriver Hoi i ett pressmeddelande. Kvittningsemissionen, till kursen 0,42 kr/aktie, mĂ„ste godkĂ€nnas av en extra bolagsstĂ€mma den 10 september.

📈 BÄSTSÄLJARE. Bioaktuella Colleen Hoover blev den första författaren sedan 2015 att ta de tre översta platserna pĂ„ den brittiska bĂ€stsĂ€ljarlistan UK Top 50 med sina böcker ”It Ends with Us” (vanlig och movie-tie-in-utgĂ„va) och ”It Starts with Us”. Hoover hade totalt fem titlar pĂ„ topp 50, men brĂ€dades av thrillerförfattaren Freida McFadden, som hade sex böcker pĂ„ listan varav The Housemaid pĂ„ sjĂ€tteplats kom högst. KĂ€lla: The Bookseller.

SUCCÉFINAL. Älskade Betty, den fjĂ€rde och sista delen av Katarina Widholms populĂ€ra serie om Betty slĂ€pps den 16 september. Serien, som har sĂ„lt över 400 000 exemplar i Sverige och översatts till sju sprĂ„k, har rönt stor framgĂ„ng, sĂ€rskilt i Frankrike. Samtliga böcker har toppat ljudbokslistorna, och tredje delen vann Storytel Awards 2024. I en tidigare intervju med Katarina Widholm berĂ€ttar hon om hur bokserien kom till.

💳 KASSABYTE. Bokusgruppen har bestĂ€mt sig för att byta ut Klarna mot Walley (tidigare Collector Payments, ingĂ„r i Norion Bank) i kassorna pĂ„ sina bĂ„da nĂ€tbokandlar Akademibokhandeln.se och Bokus inklusive Bokus Play.
– I en tid av förĂ€ndring stĂ€lls höga krav pĂ„ oss. För att kunna erbjuda en smidigare kundupplevelse genomgĂ„r vi en betydande digital omvandling. Partnerskapet med Walley Ă€r ett led i det arbetet, och vi ser fram emot att jobba tillsammans för att fortsĂ€tta stĂ€rka vĂ„r konkurrenskraft, sĂ€ger Johan Junehed, försĂ€ljningschef pĂ„ Bokusgruppen, i ett pressmeddelande.

🍎 ÄPPELTUGGA. Patreon anvĂ€nds av mĂ„nga författare som plattform dĂ€r lĂ€sare kan stötta dem med ett mĂ„nadsbelopp. Hittills har Patreon bara tagit 5-12 procent för att tĂ€cka sina kostnader, resten har gĂ„tt till kreatörerna. Nu vill Apple ha en rejĂ€l tugga av Ă€ppelkakan för de anvĂ€ndare som har Patreons iOS-app. Enligt TechCrunch riskerar Patreon att tas bort frĂ„n App Store om de inte följer kravet pĂ„ att Apple tar 30 procent av intĂ€kterna – nĂ„got som bĂ„de Epic och Spotify tagit strid om tidigare. Resultatet? Författare och andra kreatörer tvingas höja sina priser med minst en tredjedel eller fĂ„ minskade intĂ€kter. Eller sĂ„ har tiden kommit att bojkotta App Store?


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ kan du lĂ€sa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.

Idag slĂ€ppte FörlĂ€ggareföreningen rapporten Det digitala genombrottet. Den svenska bokbranschens utveckling mellan 2003 och 2023. Den Ă€r Ă€nnu en pĂ„minnelse om hur kraftigt bokmarknaden förĂ€ndrats – och hur svĂ„rt det…


NYA BOKSLÄPP

Conny Palmkvist slĂ€pper nu den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berĂ€ttelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsĂ„ren dĂ„ mĂ€nniskor, vapen och underrĂ€ttelser korsar Sundet,…

”En fĂ„raktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhĂ„llande med en idisslare och hur upptĂ€ckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett mĂ€rkligt mysterium och slĂ€pper loss hiskeliga…

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu pĂ„ Book Outlet: LĂ€sare av nyhetsbrevet fĂ„r 5% extra pĂ„ redan lĂ„ga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu pĂ„ Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu pÄ Bookhero: Böcker till lÄga priser. *

Just nu pĂ„ Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Handla vĂ„rt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste 



 Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berĂ€tta det sĂ„ att vi fĂ„r din epostadress. För varje hundralapp fĂ„r du 25 dagar som Insider. LĂ€s mer hĂ€r.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.