đŸ“” AvskĂ€rmad (Nyhetsbrev #482)

Septembersommar. Nej, brittsommar Ă€r inte förrĂ€n om en mĂ„nad (7 oktober). Men hĂ€r nere i SkĂ„ne har vi fĂ„tt uppleva högsommarvĂ€rme de senaste dagarna och svettats pĂ„ kontoren. Kan vi vĂ„ga hoppas pĂ„ att lite av vĂ€rmen dröjer sig kvar fram till BokmĂ€ssan i Göteborg om tre veckor? Lite lagom dĂ„, det fĂ„r inte vara för fint – dĂ„ kanske besökerna stannar utomhus istĂ€llet för att gĂ„ inne pĂ„ mĂ€ssan.

Annars Àr det vÀl AI som vÄllar heta kÀnslor i bokbranschen för tillfÀllet. NÀr AI-illustrationer börjar dyka upp pÄ omslagen och i barnböckerna Àr det inte heller ovÀntat att nÄgon blir oskyldigt anklagade.

Mondial gjorde en Äterutgivning av en serie barnböcker dÀr Peter Bergtings omslagsbilder ersattes av AI-bilder. NÀr samma förlag Àven slÀppt barnboken Dagbok frÄn DÄrhusen av Felipe Leiva Wenger, Lilla Al Fadji och Behrang Behdjou sÄ dök det i en Facebookgrupp för författare upp en anklagelse eller Ätminstone antydan till att Àven den hade AI-illustrationer. Det hade dock inte krÀvts mycket research för att konstatera att det inte stÀmde men illustratören Jonnie Holmberg fick gÄ ut i ett eget inlÀgg och förklara att hans teckningar verkligen Àr ett hantverk. DÀrefter raderades det ursprungliga inlÀgget.

AI-genererade objekt pÄ alla omslag?

Samtidigt har Photoshop fĂ„tt sĂ„ mycket nya AI-funktioner för att utöka bilder eller redigera bort objekt ur bilder att det bara Ă€r en tidsfrĂ„ga innan samtliga bokomslag har delar som AI-genererats. Kanske blir det dĂ„ Ă€nnu mer vĂ€rdefullt med det Ă€kta och vi kommer att fĂ„ se fler illustratörer visa upp hur de jobbar för att bevisa att det Ă€r handtecknade omslag. Även om mĂ„nga illustratörer numera ritar för hand pĂ„ skĂ€rm.

PÄ tal om skÀrm har FolkhÀlsomyndighetens rapport anvÀnts av regeringens predikanter för att förklara att vi bör gÄ frÄn skÀrm till pÀrm. I alla fall nÀr det gÀller barnen. Debattartiklar och tv-inslag om dessa pÄbud konsumeras givetvis pÄ skÀrm av oss vuxna. Forskningsstödet Àr som vanligt svagt förutom nÀr det gÀller kopplingen mellan att anvÀnda mobilskÀrm precis innan man ska gÄ och lÀgga sig.

I övrigt gÀller vÀldigt mycket hönan och Àgget. MÄr man dÄligt för att man anvÀnder skÀrm eller anvÀnder man skÀrm för att man mÄr dÄligt?

Mobilberoende Àr förstÄs ett verkligt problem. Precis som mÄnga andra sorters beroende dÀr man har svÄrt att sluta. En del Àr beroende av nyheter, tv-serier, alkohol eller chips. Problemet Àr förstÄs att skÀrmar kan anvÀndas till nÀstan all form av informationskonsumtion. Men Àven produktion.

Det sÀmsta vi kan göra Àr dÀrför att skambelÀgga skÀrmanvÀndning. DÀremot lÀra ut hur man hanterar det. NÄgot som mÄnga vuxna helt Àrligt har enorma problem med. Hur Àr det med notifieringar pÄ appar? Hur mÄnga timmar tillbringar du med att scrolla och reagera pÄ inlÀgg pÄ Facebook och Instagram? Du vet vÀl förresten att de bÄda gör allt de kan för att imitera det förhatliga Tiktok?

Spelplattformar som Roblox och Minecraft Àr i mÄnga fall mer utvecklande Àn att titta pÄ tv. Youtube Àr utöver underhÄllning Àven vÀrldens största utbildningsplattform. SkÀrmar Àr inte svart eller vitt. Hur gÀrna politiker Àn vill fÄ dig att tro det.

Hellre lÀxfritt Àn skÀrmfritt

Ska man lita pĂ„ forskningen sĂ„ Ă€r det mycket mer effektivt med lĂ€xfritt Ă€n skĂ€rmfritt. Men det utmanar vĂ€rldsbilden hos alla plugghĂ€star som dominerar skolpolitiken. Och kanske Ă€ven bokbranschen … ?

Med en enkel kalkyl kan jag i alla fall konstatera att om förĂ€ldrar under 1980- och 1990-talet strikt hade tillĂ€mpat de rekommenderade skĂ€rmtiderna som FHM nu gĂ„tt ut med – dĂ„ hade Sverige inte haft ett enda IT-bolag i vĂ€rldsklass. Inget Spotify. Inget Skype. Inget Klarna. Inget svenskt spelunder. Och framför allt inte de hundratals mindre kĂ€nda IT-bolagen. Och sannolikt inte heller nĂ„gra streamingtjĂ€nster för ljudböcker. MĂ„nga av dessa techbolag skapades helt eller delvis av tonĂ„ringar som Ă€gnade all sin lediga tid framför datorskĂ€rmar.

Kanske man ska se skÀrmar (som alltsÄ innefattar mobiltelefoner, surfplattor, lÀsplattor, laptops, desktopskÀrmar, smartwatches och tv-apparater) som cyklar. Det hÀnder cykelolyckor varje dag, men rÄdet Àr inte att barn ska cykla mindre. IstÀllet ser vi till att de anvÀnder hjÀlm och att trÀnar dem i riskbedömning och att cykeln Àr i bÀsta skick. Precis sÄ mÄste vi tÀnka kring skÀrmar. Vad blir annars nÀsta steg? Mobiltelefonlangare?

Boktips för skolor Ă€r nya Fin du Ă€r av Caroline Engvall som av förlaget beskrivs som ”en bok att finna mod och stöd och sjĂ€lvförtroende i för den som redan befinner sig i den digitala vĂ€rlden och vill lĂ€ra sig mer”. Lite cykelteori helt enkelt.

Prova gÀrna vÄrt Quiz nedan förresten. Vi har Àven nya topp 100-listor för augusti, avseende pappersböcker:

Och ha en riktigt skön helg – kanske den sista sommardagen i höst dĂ„ du kan sitta pĂ„ stranden och lĂ€sa en bra bok?

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


QUIZ

FrÄga: Mattias Edvardssons En helt vanlig familj har blivit Netflixserie och sÄlts till ett trettiotal lÀnder. Men vilket Är kom den ut första gÄngen i Sverige?
Facit: Klicka hÀr för att se svaret >>

PS. LÀs Àven intervjun med Mattias Edvardsson.


Boktuggs boksök


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksÄ. För att fÄ veta mer, kontakta oss pÄ sales@boktugg.se


    UPPSNAPPAT

    ✍ PRISAD. Aron Landahl tilldelas Elsa Beskow-plaketten 2024 för sin bok Alla Ă€ter alla, som hyllas för sin skildring av livets kretslopp genom naturens skönhet och grymhet. Landahls stil jĂ€mförs med CĂ©zanne och gammaldags skolplanscher. Priset, instiftat 1958, bestĂ„r av 25 000 kronor och delas ut den 21 november, skriver Svensk biblioteksförening.

    đŸ€– AI-FAJT. NaNoWriMo (tĂ€vlingen som gĂ„r ut pĂ„ att skriva en roman pĂ„ 50 000 ord inom loppet av 30 dagar i november) har mött kritik efter att ha sagt att motstĂ„nd mot AI i skrivandet Ă€r ”klassistiskt och ableistiskt”. Organisationen menar att AI kan hjĂ€lpa underprivilegierade och funktionshindrade författare, men mĂ„nga författare anser att detta strider mot NaNoWriMos vĂ€rderingar, rapporterar The Verge.

    📚 BOKHANDELSVÄRVNING. Mariefreds Bokhandel, Ă€gd av Eva Karlsson, gĂ„r med i Ugglans bokhandelsnĂ€tverk efter 20 Ă„r. Karlsson ser fram emot att utöka kontakten med kunder och kollegor i hela landet. Hon hoppas pĂ„ förbĂ€ttrade marginaler tack vare medlemskapet i Ugglan, skriver SvB. Namnet pĂ„ bokhandeln förblir detsamma. Senaste officiella bokslutet (per 30 april 2023) omsatte butiken 2,4 (2,7) Mkr och gjorde en vinst pĂ„ 213 (269) tkr.

    SKRÄPDROTTNING. RĂ€ttegĂ„ngen mot Think Pink, företaget misstĂ€nkt för illegal dumpning av avfall i Mellansverige, inleddes idag. Samtidigt avslöjas företagets mörka historia i den kommande boken Queen of Trash av Daniel Fridell och Nina Silventoinen. Boken, som slĂ€pps pĂ„ WAPI vĂ„ren 2025, skildrar en skandal med miljöbrott, korruption och organiserad brottslighet, och kommer att finnas som ljudbok och e-bok.
    – Den hĂ€r historien innehĂ„ller ALLT: miljöbrott, korruption, MC-gĂ€ng, prostitution och utpressning. Det Ă€r en helt osannolik hĂ€rva som nystas upp. Jag vill i boken ge en bild av hela skandalen och hur den drabbat vĂ„r miljö och livet för sĂ„ mĂ„nga vanliga mĂ€nniskor i Sverige, sĂ€ger Daniel Fridell i ett pressmeddelande.

    🏆 PRISAD. Författaren Theis Ørntoft tilldelas Per Olov Enquists pris 2024 för sin roman Jordisk. Juryn hyllar boken som en epokgörande verk som förenar slĂ€ktromanen med ett nytt sĂ€tt att beskriva mĂ€nniskan och vĂ„r tids kriser. Ørntoft, som tidigare belönats med European Union Prize for Literature 2024, fĂ„r priset vid Bok & Bibliotek i Göteborg den 28 september. Prissumman Ă€r 5 000 Euro.

    🏆 BARNBOKSPRIS. Elin HĂ€gg tilldelas Carl von LinnĂ©-plaketten 2024 för sin bok Sex: en historisk resa. Priset, som instiftades 1998, belönar Ă„rligen föregĂ„ende Ă„rs bĂ€sta fackbok för barn eller ungdomar. Juryn hyllar HĂ€ggs bok för dess informativa och normkritiska skildring av vĂ€sterlĂ€ndsk sexualitet, förstĂ€rkt av humoristiska illustrationer. Prissumman Ă€r 25 000 kronor.


    ANALYSBREVET

    Analysbrevet kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
    Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r och betala endast 799 kr första Ă„ret (ord pris 999 kr).

    Är ni flera pĂ„ företaget – vĂ€lj prenumeration med flera konton frĂ„n 1599 kr.

    Digitala abonnemangstjĂ€nster ger kunderna billiga böcker medan förlag och författare fĂ„r stora volymer. Men hur prissĂ€tter man pappersböcker nĂ€r upplagorna sjunker? Och vilken nivĂ„ Ă€r rimlig för nedladdningsbara digitala format?…


    NYA BOKSLÄPP

    Conny Palmkvist slĂ€pper nu den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berĂ€ttelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsĂ„ren dĂ„ mĂ€nniskor, vapen och underrĂ€ttelser korsar Sundet,…

    ”En fĂ„raktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhĂ„llande med en idisslare och hur upptĂ€ckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett mĂ€rkligt mysterium och slĂ€pper loss hiskeliga…

    Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


    RUBRIKER

    Boken om Pojken, mullvaden, rĂ€ven och hĂ€sten gĂ„r fyra Ă„r efter utgivningen fortfarande att hitta pĂ„ topplistorna, och ser ut att ha ett fortsatt försĂ€ljningsmĂ€ssigt…

    Publit ökade omsĂ€ttningen till 45,2 (42,4) Mkr och nĂ„dde positivt kassaflöde under 2023 mycket tack vare kunder utanför den traditionella bokbranschen. NĂ€sta Ă„r ska bolaget…

    ”Utsidans klass”. Det Ă€r titeln pĂ„ en ny roman av filosofen Anna-Karin Selberg. I romanen berĂ€ttar Selberg bland annat för första gĂ„ngen offentligt om den…

    Stor kĂ€rlek. Omöjlig kĂ€rlek. Minnen frĂ„n tonĂ„rstiden i landsbygdshĂ„lan i USA kunde plötsligt vĂ€vas ihop till en berĂ€ttelse. Med boken En liten död debuterar Ebba…

    SaltkrĂ„kan var otidsenlig redan nĂ€r den skrevs – sĂ„ vad hĂ€nder nĂ€r historien ska utspelas under 2020-talet? Det finns ett budskap som en nyinspelning inte…


    SHOPPA OCH STÖTTA

    * sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


    EVENEMANGSGUIDEN


    DEBUTANTPORTRÄTT


    đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste 


    
 Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

    Du kan Àven prenumerera pÄ Boktugg SpÀnning, vÄrt nyhetsbrev för dig som gillar spÀnningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.

    Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ till: