💀Jobbtjuvarna (Nyhetsbrev #436)

Tidsflykt. Det hĂ€r mejlet skulle förstĂ„s ha kommit i fredags, eller allra senast i lördags dĂ„ Boktugg firade 9 Ă„r. En pĂ„minnelse om hur fort tiden gĂ„r. Återkommer till det i nĂ€sta brev.

Idag blir det en del om röster om AI-röster och vem som tar ditt jobb. InlÀsaren Katarina Ewerlöf Àr en av de kritiska rösterna (!) mot Storytels nyhet och menar att inlÀsning av skönlitteratur Àr en konst som inte lÀmpar sig för AI.

SjÀlv börjar jag min semester pÄ torsdag. Det innebÀr inte att Boktugg stÀnger, men det blir kanske nÄgot mer sporadiska inlÀgg och nyhetsbrev.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


EN TANKE

Kommer AI att ta ditt jobb – eller bli din assistent?

Det talas mycket om hur mÄnga jobb som kan ersÀttas av en AI. Nu nÀr generativ AI börjar slÄ igenom. Inte minst i bokbranschen sprider sig paniken nu pÄ ett sÀtt som vi inte sett sedan desktop publishing slog igenom. Eller kanske nÀr tryckpressen konkurrerade ut kopiering av böcker för hand. Med penna.

KonsultjÀtten McKinsey har slÀppt en rapport som Àr tÀnkt att lugna alla panikslagna. De uppskattar att 60-70 procent av en typisk arbetsdag utgörs av moment som skulle kunna ersÀttas med generativ AI eller befintliga typer av automatisering. Denna gÄng Àr det dessutom vÀlutbildade arbetare som kommer att pÄverkas, till skillnad frÄn tidigare automatiseringsvÄgor i fabriker exempelvis.

I veckan som gick berÀttade Storytel att tekniken för talsyntes nu Àntligen börjar bli sÄ bra att de vÄgar sig pÄ att testa den genom att ge lyssnare möjlighet att vÀlja mellan röster. Det kommer att testas pÄ svenska i höst, sex Är efter att Boktugg framtidsspanade om att det snart var pÄ gÄng. Det tog lÀngre tid.

Jag var och lyssnade pĂ„ seminarium om Nuanxeds verktyg och tjĂ€nst för översĂ€ttning av skönlitterĂ€ra texter. I grunden finns tekniken att ladda upp ett manus, vĂ€lja sprĂ„k och ladda ner en översatt text. Men precis som en text översatt av en mĂ€nsklig översĂ€ttare behöver redigeras och korrekturlĂ€sas sĂ„ behöver AI:ns arbete kontrolleras. DĂ€rför Ă€r det snarare ett verktyg som gör att en översĂ€ttning gĂ„r fortare – och förhoppningsvis blir bĂ€ttre i takt med att AI-modellen utvecklas.

Det Ă€r ocksĂ„ vad McKinsey sĂ€ger. Det Ă€r inte sĂ„ mycket att AI kommer att ta ditt jobb utan att AI kan göra delar av ditt jobb. Och precis som tidigar teknikskiften bidra till att höja kvaliteten pĂ„ det du lĂ€mnar ifrĂ„n dig. Även om mĂ„nga nu förfasas över AI-rösternas brist pĂ„ anpassning till textens innehĂ„ll sĂ„ Ă€r det bra att tĂ€nka pĂ„ hur datorerna höjt kvaliteten pĂ„ bĂ„de text och form i bokproduktionen.

Översatt till bokbranschen kommer det förmodligen att bli sĂ„ hĂ€r:
En medelmÄttig författare/översÀttare/illustratör med bra AI-verktyg kommer att nÄ bÀttre resultat Àn en bra författare/översÀttare/illustratör utan bra AI-verktyg. Men bÀst resultat fÄr en bra författare/översÀttare/illustratör med ett bra AI-verktyg.

Eller mer krasst: de som behÀrskar AI kommer att ta jobben frÄn dem som inte behÀrskar AI.

Och sÄ kan man ju göra en Ànnu lÀngre tillbakablick. I min bokhylla har jag boken FrÄn IX till V : orgiefixare, begravningsclowner och andra Àdla antika yrken som Àr en nyttig pÄminnelse om hur mÄnga yrken som försvunnit genom Ärhundradena. Och att allt inte var bÀttre förr. Om författare skrivs bland annat:

”För att bli publicerad i tryckt form lĂ€ste författaren (eller en slav som fungerade som ersĂ€ttare) högt för en grupp slavar som kopierade det pĂ„ 30 centimeter breda rullar av papyrus. (…) För att eliminera fellĂ€sningar eller tryckfel var författaren tvungen att korrekturlĂ€sa varje exemplar.”

För övrigt var egenutgivning vanligt pÄ den tiden. Antingen hade författaren pengar sjÀlv eller sÄ behövdes en mecenat.

Sölve Dahlgren
chefredaktör Boktugg


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

👩 BarnboksstjĂ€rna. Den amerikanska författaren och serietecknaren Jeff Kinney, skapare av barnbokserien ”Dagbok för alla mina fans”, besöker bokmĂ€ssan i Göteborg i höst. Kinneys böcker har översatts till 69 sprĂ„k och sĂ„lt över 275 miljoner exemplar. Besöket ger en möjlighet att samtala om succĂ©serien som fĂ„ngat bĂ„de ovana och vana lĂ€sare. PĂ„ svenska finns för nĂ€rvarande 24 böcker i serien (varav 17 ingĂ„r i huvudserien).

đŸ€ Censur. Art Spiegman, författare till Maus (som i mars 2023 slĂ€pptes i nyutgĂ„va pĂ„ svenska), kritiserar en skolstyrelse i Missouri, USA, för att hans Pulitzer-vinnande verk diskuteras för borttagning. Styrelsen anklagas för att begrĂ€nsa skolplanen och radera historiskt viktigt material, med ”Maus” som senaste mĂ„ltavla. De som vill bannlysa hans bok verkar tycka att ”det Ă€r bara Ă€nnu en bok – kasta den pĂ„ bĂ„let”, sĂ€ger han i en intervju med Washington Post.

📚 LĂ€sstatistik. 69 % av svenskarna kommer att lĂ€sa en fysisk bok i sommar, bland dem sĂ„ uppger nĂ€stan en fjĂ€rdedel (24 %) att de kommer att lĂ€sa fler böcker Ă€n förra Ă„ret, enligt en ny undersökning frĂ„n Kantar Sifo pĂ„ uppdrag av Adlibris. Boktips fĂ„r man frĂ€mst av familj och vĂ€nner (70 %) men andra söker tips i dagstidningar och magasin (31 %) samt TV/radio (20 %). PĂ„ lĂ€stlistan ligger SpĂ€nning och deckare högt, framför allt i Ă„ldern 50-64 Ă„r.

🏆 Stipendium. Författaren Aino Trosell tilldelas 2023 Ă„rs stipendium till Jan FridegĂ„rds minne. KulturnĂ€mnden i Uppsala hyllar Trosell för hennes gĂ€rning inom arbetarlitteraturen och hennes perspektiv pĂ„ samhĂ€llsfrĂ„gor samt skildringar av den svenska landsbygden. Stipendiet, om 100 000 kronor, delas ut i samband med 45-Ă„rsjubilĂ©et av hennes författarskap.

✒ UtstĂ€llning. Tecknaren Björn Berg, kĂ€nd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens och Alf PrĂžysens böcker, skulle ha fyllt 100 Ă„r i Ă„r. För att fira honom visas utstĂ€llningen ”Björn Bergs sagovĂ€rld – Emil och mĂ„nga andra!” pĂ„ Astrid Lindgrens NĂ€s i sommar. UtstĂ€llningen, som sammanstĂ€llts av hans barn Maja och Torbjörn, innefattar verk frĂ„n hela hans karriĂ€r, frĂ„n tidiga skisser till ikoniska illustrationer. Besökarna kommer att ha chansen att se originalbilderna frĂ„n vĂ€lkĂ€nda böcker. UtstĂ€llningen visas mellan 17 juni och 24 september.

💰 Budgivning. Publishers Weekly hĂ€nvisar till Wall Street Journal och skriver att HarperCollins konkurrerar med ett antal investmentbolag, bland dem KKR (som tidigare köpt Overdrive), om att fĂ„ köpa storförlaget Simon & Schuster. BĂ„da fanns bland de förlorande budgivarna nĂ€r Penguin Random House bjöd 2,2 miljarder dollar – en affĂ€r som stoppades av amerikanska konkurrensmyndigheter. Andra budomgĂ„ngen ske i juli och ett nytt avtal kan vara klart redan i slutet av sommaren.

đŸ€– ÖversĂ€ttAIre. Dansk OversĂŠtterforbund varnar för lĂ„gavlönade jobb dĂ€r översĂ€ttare och redaktörer redigerar AI-översatta böcker. De pĂ„pekar att detta kan underminera branschen, skapa sĂ€mre arbetsvillkor och leda till undermĂ„liga översĂ€ttningar, skriver Bogmarkedet. Arbetet med AI-texter kan vara mer krĂ€vande och ger inte samma rĂ€ttigheter som traditionellt översĂ€ttningsarbete – exempelvis upphovsrĂ€tt, biblioteksersĂ€ttning och erkĂ€nnande.

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Skolminister Lotta Edholm (L) Ă€r positiv till bemannade skolbibliotek och beskriver Gustav Fridolins redan tvĂ„ Ă„r gamla utredning som ”i huvudsak bra”. ÄndĂ„ har hon ingen prognos om nĂ€r och…

Storytel vill öka sin marginal. Förlag och författare vill öka sin. Är det dags för en ny prenumerationsmodell som lĂ„ter kunden spara sina timmar? Breakit stĂ€ller den provocerande frĂ„gan om…

Den prisbelönte amerikanske författaren Cormac McCarthy Ă€r död, rapporterar The Washington Post.Han Ă€r mest kĂ€nd för sina moderna vĂ€sternskildringar, dĂ€ribland romanen ”No country for old men” som senare gjorde succĂ©…

I slutet av Ă„ret ska Storytels kunder kunna vĂ€lja mellan flera AI-röster med funktionen VoiceSwitcher genom ett samarbetsavtal med ElevenLabs som Storytel Ă€ven kommer att investera i. – Vi Ă€r stolta…

Idag arrangerar Storytel sin Kapitalmarknadsdag dĂ€r de ska berĂ€tta om framtiden för bolaget. Boktuggs chefredaktör listar 8 nyheter som marknaden och investerare skulle vilja höra av VD Johannes Larcher. Storytel…

Inför Kapitalmarknadsdagen presenterar Storytel sina finansiella mĂ„l pĂ„ nĂ„gra Ă„rs sikt. År 2026 ska omsĂ€ttningen passera 5 miljarder kronor med 12 procent vinstmarginal och bolaget ska ha 3,2 miljoner abonnenter….

Den amerikanska författaren Elizabeth Gilbert drar tillbaka utgivningen av sin kommande roman ”The snow forest”, efter kritik mot att den utspelar sig i Ryssland. Mer specifikt handlar romanen om hur…

Publizon, Bokdata och Förlagsekonomi inleder ett samarbete som ger bokförlag möjlighet att effektivisera arbetet med att hĂ„lla koll pĂ„ försĂ€ljning, distribution och royaltyredovisning. En enkel och sömlös integrering ska underlĂ€tta…

Lucinda Riley före Sofie Sarenbrant i topp pĂ„ listan över de 100 mest sĂ„lda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterĂ€ra böcker i maj 2023. Inte ovĂ€ntat blev finalboken, den Ă„ttonde…

PĂ„ Ă„rets femte mĂ„nadstopplista hittar vi idel kĂ€nda namn i framgĂ„ngsrika serier. Överst pĂ„ listan över de mest sĂ„lda barnböckerna i maj 2023 ligger andra boken i serien Yumi &…

HĂ€r Ă€r de mest sĂ„lda fackböckerna i maj 2023. I topp pĂ„ 100-listan finner vi Ă€ven denna mĂ„nad Diamant Salihus nya bok. Mondial kan nu konstatera att Ă€ven Diamant Salihus…

Ulf Kvensler, Sofie Sarenbrant och Mari Jungstedt. DĂ€r har ni tĂ€ttrion pĂ„ topp 100-listan över de mest sĂ„lda pocketböckerna i april 2023. Lucinda Riley har sju böcker pĂ„ topp 100…

Den Ă„ttonde och sista delen i Lucinda Rileys succĂ©serie Sju systrar, Atlas: historien om Pa Salt, har en mĂ„nad efter utgivning sĂ„lts i 114 000 exemplar i Sverige – varav…

Studora Ă€r en plattform med kurslitteratur men Ă€ven ett digitalt studierum med verktyg för att stötta studenter i lĂ€randet. Sedan starten har utbudet ökat successivt och nu inleds ett samarbete…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>

Jobbar du i bokbranschen? LĂ€s Analysbrevet och prenumerera!