đŸŸ Boktuggs flĂ€der (Nyhetsbrev #475)

Midsommar. Den hĂ€r veckan Ă€r förmodligen inte den bĂ€sta att skicka ut nyhetsbrev eller sĂ€lja böcker pĂ„ nĂ€tet. Framför allt inte idag nĂ€r alla Ă€r fokuserade pĂ„ att komma ivĂ€g tidigt frĂ„n jobbet (eller varit förutseende och tagit ledigt) för att köa pĂ„ Systemet och i livsmedelsbutikerna och pĂ„ vĂ€garna.

I veckan har vi firat vÄr 10-Ärsdag och dessutom lanserat vÄrt nya nyhetsbrev Boktugg SpÀnning (ber om ursÀkt ifall jag tjatar men det finns fortfarande chans att nyttja introduktionsrabatterna).

Nu gÄr vi in i sommarperioden. Under min nostalgitripp inför vÄrt jubileum kom jag att tÀnka pÄ vÄr superambitiösa satsning 2018 med Sommartuggarna. Hade ju önskat att jag kunde presentera en likadan i Är, men det blir sommarlÀsning i lite mindre skala. Vi kommer att dra ner pÄ tempot under juli och unna oss lite ledigt.

En av de artiklar som inte blivit skrivna Ànnu Àr alla författare som satsar pÄ sprit. Dan Buthler lanserar Creuz Vodka (döpt efter huvudpersonen i hans nya spÀnningsserie) och Magnus Carling har satt sitt eget namn pÄ Magnus Carling Navy Gin. Sedan tidigare har ju författare som Lars WilderÀng sitt vin Preparatus Supervivet och Leif GW Persson flera sorter. Kanske nÄgon mer författare som jag glömmer.

Den givna funderingen Àr förstÄs ifall Boktugg borde recensera författardrycker? Vi har inte fÄtt nÄgra recensionsexemplar Ànnu sÄ vi har inte behövt fundera över den frÄgan.

Men en sĂ„n hĂ€r dag inser jag att vi sjĂ€lva borde ha satsat pĂ„ Boktuggs FlĂ€der – den snaps som de flesta Ă€ndĂ„ tycker Ă€r drickbar? Eller Ă€r det bĂ€ttre med Boktuggs Beska eller en Boktugg Akvavit? De dĂ€r flaskorna som rĂ€cker i Ă„ratal.

För bokbranschen kanske det ÀndÄ hade passat bÀst med Boktuggs Bubbel, perfekt att dricka pÄ releasen eller som vÀlkomstdrink pÄ midsommar. Eller kanske prata med den lokala kÀllan och se ifall inte Ramlösa Boktugg blir nÀsta smak? Ett alkoholfritt alternativ.

Vi fÄr se ifall vi ska utöka sortimentet med flytande innehÄll.

Ha en riktigt skön midsommarhelg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

💰 PS. Är du riktigt snabb hinner du sĂ€kra en av de sista livstidsrabatterna pĂ„ Boktugg SpĂ€nning.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT

📉 BOKSLUT. OmsĂ€ttningen för Norstedts Förlagsgrupp 2023 blev 372 Mkr (405 Mkr) och rörelseresultatet landade pĂ„ -5 Mkr (26 Mkr). Det var första Ă„ret sedan 2014 med minusresultat.
”2023 blev ett postpandemiĂ„r med sjunkande försĂ€ljning pĂ„ marknaden, inflation som gav ökade kostnader och lĂ€gre marginaler. Pappers- och energikrisen i slutet pĂ„ 2022 gjorde dessutom att lagervolymerna ökade för att sĂ€kra upplagorna i julförsĂ€ljningen med ökade lagernedskrivningar som följd 2023. I början av 2023 la vi ocksĂ„ ned vĂ„ra boklubbar”, skriver bolaget i en kommentar.
2022 var i jÀmförelse ocksÄ ett mycket starkt Är för förlagsgruppen för den fysiska bokförsÀljningen (Nobelpris och Augustpris), medan 2023 var mer av en ÄtergÄng till normalomsÀttning för Norstedts Förlagsgrupp.
Norstedts sa upp personal under hösten 2023 vilket kommer att synas i siffrorna först 2024.

NovelltĂ€vling. SmĂ„Lits sommarsatsning Ă„tervĂ€nder med en novelltĂ€vling pĂ„ temat ”Ekon frĂ„n SmĂ„land”. Tidigare har tĂ€vlingen fĂ„tt hundratals bidrag, med 450 noveller Ă„r 2022. Vinnaren fĂ„r sin novell publicerad i Jönköpings-Posten och VĂ€rnamo Nyheter, samt ett pris pĂ„ 10 000 kronor.
– Tidigare Ă„rs vinnarnoveller har gett starka lĂ€supplevelser som stannar kvar lĂ€nge. Vi ser verkligen fram emot att lĂ€sa Ă„rets utvalda bidrag och fĂ„ lĂ€ra kĂ€nna författarna bakom, sĂ€ger Rebecca LidĂ©n, SmĂ„lit.
TÀvlingen Àr öppen för alla och pÄgÄr till 31 augusti. LÀs mer pÄ SmÄlit.

đŸȘ‘ STYRELSEVÄRVNING. Adlibris nya styrelseledamot Susanne Holmström har omfattande erfarenhet frĂ„n retail, telekom och försĂ€kringsbranschen, bland annat som vd för Netonnet, försĂ€ljningschef pĂ„ Tele2 och privatmarknadschef pĂ„ Trygg Hansa. Samt erfarenhet frĂ„n styrelsearbete som ledamot i bland annat Skandia, Blomsterlandet och Bubbleroom, Svenskt NĂ€ringsliv och Svensk Handel. Hon blev nyligen vd för Blomsterlandet.
– Som trogen kund uppskattar jag Adlibris erbjudande och har alltid imponerats av den fina kompetensen bolaget besitter. Jag hoppas att min erfarenhet och kompetens inom digitalisering och kundfokus Ă€r ett fint tillskott i styrelsen och jag ser fram emot att fortsĂ€tta utveckla bolaget tillsammans med styrelsen och bolaget, sĂ€ger Susanne Holmström i ett pressmeddelande.
I Adlibris styrelse Äterfinns sedan tidigare ordförande Amelie Söderberg och ledamöterna Angela Langemar Olsson, Emily Aisling Hall, HÄkan Rudels, Johan Karlsson, Sofia Stewart och Ulrika Saxon. 

🏡 BEVARAS. Ursula K. Le Guin dog 2018 i en Ă„lder av 88 Ă„r. Hon var en författare av högsta klass som bĂ„de gladde och utmanade en global publik av lĂ€sare. ”Vi kommer att hedra Ursula K. Le Guin – en av Oregons mest framstĂ„ende författare – genom att bevara hennes hem, dĂ€r hon bodde och skrev i mer Ă€n 50 Ă„r, och omvandla det till ett residensprogram”, skriver Literary Arts som fĂ„tt förtroendet av Ursula K. Le Guin och hennes familj att bevara detta historiska familjehem och omvandla det till ett arbetsutrymme. De genomför nu en insamling för att finansiera projektet.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ kan du lĂ€sa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.

De senaste tio Ă„ren har digitaliseringen av boken tagit fart. Vi har sett och hört ljudbokens framvĂ€xt. Men för att verkligen se hur radikal utvecklingen Ă€r behöver vi jĂ€mföra Ă„r…


NYA BOKSLÄPP

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER

ÖversĂ€ttaren Anders BodegĂ„rd har avlidit efter en lĂ„ng tids sjukdom. BodegĂ„rd var en av de frĂ€msta översĂ€ttarna i sin generation, specialiserad pĂ„ polsk och fransk…

Sex finalister Ă€r kvar i kampen om priset Årets översĂ€ttning. Av drygt sextio nominerade Ă€r det översĂ€ttarna Cecilia Franklin, Daniel Gustafsson, Johanna Hedenberg, Inger Johansson, Jan Henrik Swahn och Ola Wallin som…

10-Ă„rsjubilerande SmĂ„lands litteraturfestival (SmĂ„lit) har vĂ€xt ur stadsbiblioteket i Jönköping och flyttar till Elmias mĂ€sslokaler. Och VĂ€rnamo byter Ă„rstid till en lördag i oktober. –…

Författaren Kurt Salomonson, har avlidit, 94 Ă„r gammal, uppger VĂ€sterbottens-Kuriren dĂ€r han inför sin 90-Ă„rsdag blev omskriven som ”den siste autodidakten” av kulturjournalisten Gunnar BalgĂ„rd. Född i…

LĂ€karen och författaren Bea Uusma fortsĂ€tter sina efterforskningar om AndrĂ©e-expeditionens öde. I augusti reser hon till Vitön tillsammans med en vetenskaplig polarexpedition för att göra…


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu pĂ„ Book Outlet: LĂ€sare av nyhetsbrevet fĂ„r 5% extra pĂ„ redan lĂ„ga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu pĂ„ Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu pÄ Bookhero: Böcker till lÄga priser. *

Just nu pĂ„ Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Handla vĂ„rt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste 



 Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berĂ€tta det sĂ„ att vi fĂ„r din epostadress. För varje hundralapp fĂ„r du 25 dagar som Insider. LĂ€s mer hĂ€r.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.