Gillar du Boktugg och våra nyhetsbrev? De är gratis – tack vare sponsorer (se längst ner) och prenumerationer. Om du inte redan betalar – välj ditt eget pris från 125 kr (rabatt) eller från 200 kr för 12 mån. Vill du hellre swisha – gör så här. Är du ett bokproffs så ska du naturligtvis prenumerera på Analysbrevet för full access.
🐦
TEKNIKHAVERI & AI. Det här nyhetsbrevet gör jag på tid. Dels för att jag har ont om tid idag, dels för att jag undrar hur lång tid det egentligen tar. Om jag fokuserar och inte försvinner iväg ner i olika kaninhål (läs sociala medier och diverse nyhetssajter på webben).
Jag har flera idéer på teman till den här krönikan. Jag skulle kunna skriva om hur jag snubblade över en tabell som handlade om vilka olika intäkter och utgifter olika grupper i samhällsekonomin har. Där studsade jag till när man under hushållens inkomster hade listat … lån. Jösses. Lån är aldrig en inkomst bara för att det kommer in på kontot. Lån ska återbetalas.
Men jag släpper det. Istället kommer jag att tänka på hur jag i en veckas tid försökt överleva utan apostrofer accenttecken.
Jag uppdaterade Windows 11 och någonting gick snett. Jag märkte det inte först men plötsligt så fungerade inte längre funktionen för att sätta apostrof accenttecken. Alltså som é i idé. Det blev id´´ istället och att skriva ide var inget alternativ.
Första tanken var att jag råkat byta till engelskt tangentbord, vilket sker ibland när man trycker ner vissa tangenter samtidigt i ett snabbkommando.
Någonstans där blev jag lite irriterad och filosofisk. Jag frågade mig själv ifall vi inte borde överge alla streck och prickar på bokstäver. Är inte tiden mogen för en övergång till ett alfabet på 25 rena bokstäver? Å andra sidan hade det krävt ett namnbyte för min del då jag trots allt använder ö.
Min egen IT-support: ChatGPT
Vad gör man då? Jo, efter att ha felsökt utan framgång så började jag istället formulera om mig. Kan man inte skriva idé så får man använda andra ord. En annan väg var att leta upp en text där jag redan använt é och bara kopiera och klistra in. Inte särskilt effektivt.
Jag testade att byta ut tangentbordet, tänkte att det kanske hade lagt av. Men felet kvarstod. Jag läste på Microsofts hjälpsidor men blev inte hjälpt. Läste Reddit-trådar med alla olika buggar som hittats i den här uppdateringen, men inget som funkade.
Efter flera timmar frågade jag istället ChatGPT och fick tydliga konkreta tips på vad jag kunde försöka. Ett av dem länkade till en Youtube-video där någon på engelska med indisk accent visade och berättade hur man kunde avinstallera tangentbordet (vilket innebar att jag inte längre kunde skriva någonting) för att sedan starta om datorn som då automatiskt ominstallerade drivrutinen för tangentbordet.
Och så plötsligt kunde jag skriva idé, café, entré eller à la carte. Vilken befrielse.
Men tänk hur enkelt två-tre timmar kan försvinna. Och tänk vilken nytta vi kan ha av AI. Kanske fick jag därigenom betalt för det arbete som stulits när de där AI-modellerna tränat på några av mina böcker (som har piratkopierats) och de tusentals artiklar jag skrivit och publicerat på webben?
Lån är inte inkomst
Förresten frågade jag ChatGPT om det där med lån och inkomst. Den svarar nej och förklarar skillnaden mellan de två orden och sammanfattar:
Lön, bidrag, gåva → inkomst ✅
Lån → inte inkomst ❌
Förresten. Tabellen med faktafelet – den fanns i en tryckt bok. Ett läromedel för gymnasiet. På tal om att korrekturfel alltid förekommer.
På tal om läromedel. Jag inledde min krönika för en vecka sedan med orden: “När jag gick på gymnasiet hade vi en formelsamling.” För några dagar sedan kom nyheten att Gleerups tar över utgivningen av just en sådan formelsamling – Formler & tabeller i fysik, matematik & kemi. En riktig kassako uppenbarligen. Kanske framgångsformeln är att skriva en formelsamling istället för ännu en deckare? Å andra sidan behöver du inte mer än en sådan.
En annan vinkel jag funderade över var nyheten att regeringen äntligen har gett KB i uppdrag att utreda den svenska eboksutlåningen. Jag utgår ifrån att de kommer att landa i behovet av att skilja plattform från innehåll i kommande upphandlingar. För fysiska böcker vänder man sig ju inte till distributörer utan återförsäljare (bokhandlare och liknande) då detta upphandlas. En viktig skillnad, precis som den mellan lån och inkomst.
När jag nu skrivit klart krönikan återstår att lägga in alla rubriker och notiser i mallen, därefter språkgranska och finlira. Göra testutskick. Motstå frestelsen att skriva “bara en notis till“.
(…)
Det tog slutligen 89 minuter. Men nu är jag redo att trycka på knappen och samtidigt önska dig en riktigt trevlig helg. Nästa vecka blir det en blixtvisit till Stockholm och Branschdagen i regi av Förläggare- och Bokhandlareföreningarna. Lagom till dess hoppas jag Boktugg kan bjuda på en ny läsvärd live-topplista. Bara lite kvar att fixa.
/Sölve & vännerna på Boktugg
Uppdatering kl 9.13: Som flera läsare påpekat så var det ju accenttecken som jag inte kunde skriva, inte apostrofer. En tankevurpa som jag till och med lyckades få in i rubriken på mejlet. Ovan har jag därför rättat det i texten. Men det går ju inte att göra i ett utskickat mejl så där får jag stå med skammen. Precis som om det vore en tryckt bok.
🔥 PS. Fixa din Boktugg Spänning på 30 sekunder!
Logga in på ditt konto, gå till preferenser och kryssa i Boktugg Spänning. Klart!
Om du prenumererar via jobbet – fyll i företag/organisation så hamnar det på kvittot.
Passa också på att svara på frågan om vilken roll du har och hantera dina betalda prenumerationer. Snabbt och enkelt!
EN ARTIKEL
Bookbeat har fått tillbaka engelska titlar från Penguin Random House. Men bara för styckköp. Funktionen som utvecklades för den norska marknaden har nu smugits in även i andra länder –…
* sponsrade presentationer
UPPSNAPPAT
📈 BOKSLUT. Nu är 2024 års bokslut för Boktugg AB offentligt. Vi ökade vinsten till 158 (72) tkr trots att omsättningen sjönk till 839 (914) tkr. Den förbättrade marginalen var resultatet av bland annat eliminerade lokalkostnader (vi lämnade kontorshotellet) samt sänkte vissa IT-kostnader genom byte av leverantör. “För att Boktugg ska vara långsiktigt hållbart med vettiga resurser behöver vi tredubbla omsättningen till runt 2,5 Mkr”, säger Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren.
📚 PRISAD. Julia Ravanis får årets Gerard Bonniers Essäpris för Emmys teorem (Natur & Kultur), en bok om matematikern Emmy Noether som enligt juryn förenar vetenskap och humaniora med kristallklar prosa. Priset är på 100 000 kr, meddelar Albert Bonniers Förlag i ett pressmeddelande. De senaste årens pristagare är Elisabeth Hjorth 2022, Göran Greider 2023 och Jannete Hentati 2024
✍️ DOLD BRANSCH. Kvinnliga spökskrivare i Storbritannien får i snitt 13 800 pund per bok – hälften av sina manliga kollegor, enligt en ny undersökning från The Ghostwriters Agency. I USA är situationen den omvända: kvinnor får mest, ofta över 100 000 pund (cirka 1,3 miljoner kronor) per bok. Branschorganisationen vill nu öka transparensen kring villkor och arvoden, rapporterar The Bookseller. Vad en svensk spökskrivare får betalt? Allt mellan 50 000 och 500 000 kr, enligt källor.
✍️ SKRIVGLÄDJE. Över 2 200 högstadieelever deltog i Akademibokhandelns och Novellix skrivtävling. Nu ges de fyra vinnarnovellerna ut i samlingen Frihet. ”Så många kloka och duktiga ungdomar det finns”, säger jurymedlem Mårten Melin. Tävlingen återkommer i höst, enligt ett pressmeddelande.
🏆 PRISAD. Den finländsk-estniska författaren Sofi Oksanen får årets Bjørnsonpris för sitt litterära mod och sitt starka engagemang för yttrandefrihet och kvinnors villkor i krig och fred. ”Mitt arbete hade inte varit möjligt utan de som försvarat yttrandefriheten med livet som insats”, säger hon i ett pressmeddelande. Förra sommaren kom hennes bok I samma flod : Putins krig mot kvinnorna på svenska.
📘 FÖRVÄRV. Gleerups breddar sitt utbud i naturvetenskapliga ämnen genom att köpa Konvergentas läromedel, inklusive den populära formelsamlingen Formler & tabeller i fysik, matematik & kemi. Den är en av Sveriges mest sålda och släpptes i ny utgåva av Gleerups 1 april – samma dag som överlåtelsen trädde i kraft. Förvärvet stärker förlagets position inom gymnasiet, enligt ett pressmeddelande. Konvergenta omsatte under 700 tkr 2023.
FLER RUBRIKER
VÅRA SPONSORER
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Tack för att du läste …
… ända hit. Du som är verkligt intresserad av bokbranschen har förstås redan blivit betalande prenumerant?
Boktugg Analys – där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen. Analysbrevet 1-2 ggr/månad ingår. Du kan även läsa samtliga premiumartiklar på sajten.
Boktugg Inspiration – stödprenumeration som även ger tillgång till de artiklar vi väljer att kategorisera som premium förutom Analysbrevet.
Förresten, vad tyckte du om nyhetsbrevet?
Du får detta nyhetsbrev för att du någon gång anmält dig som prenumerant via sajten. Boktugg använder Memberful och Mailchimp för att administrera våra prenumeranter.
Om du inte längre vill ha Boktuggs nyhetsbrev blir vi såklart ledsna – men du kan självklart avsluta din prenumeration här.
Avs: Boktugg AB, Box 1018, 251 10 Helsingborg.
Kontakt: support@boktugg.se