🏒 NHL vs Nobel (Nyhetsbrev #486)

NOBELSIZE. IgÄr gick jag ner till den lokala bokhandeln för att invÀnta ettslaget (kl 13) dÄ Svenska Akademien skulle meddela vem som tilldelats Ärets Nobelpris. BÄde bokhandlare och kunder verkade vÀldigt nöjda med Ärets val, en författare som finns översatt och utgiven pÄ ett av de större förlagen. De fem exemplar av hennes böcker som Killbergs hade i lager gick Ät direkt.

Vissa kulturskribenter var inte lika nöjda. Han Kang Ă€r inte tillrĂ€ckligt litterĂ€r (smal) för att fĂ„ ett Nobelpris, hon Ă€r ”bara” Bookerpriset-vĂ€rdig. För folklig. Björn Wiman pĂ„ DN tycker inte att en Nobelpristagare ska finnas i pocket (innan hen fĂ„r priset) och Victor Malm pĂ„ Expressen att Kang Ă€r mer kĂ€nd Ă€n bĂ€st.

I tider dÄ vi vill fÄ fler att lÀsa kan man förstÄs fundera över om Akademien ska belöna ett tillgÀngligt författarskap (som en vanlig dödlig bokÀlskare kan lÀsa) eller ett otillgÀngligt författarskap (dÀr författaren anstrÀngt sig för att skriva en bok utan punkter, en viss bokstav eller varför inte utan vokaler?).

Bokhandlare vill sÀlja böcker, dÀrför vill de ha vinnare som har gott om titlar pÄ svenska. Men de vill ocksÄ att kunderna ska bli nöjda och faktiskt lÀsa böckerna. Hur mÄnga orkade igenom de Fosse-böcker som landade i ett hÄrt paket under granen förra Äret?

I diskussionen om vÀrdiga vinnare gÄr det förstÄs inte att bortse frÄn det omöjliga i att utse en vinnare eftersom det inte finns nÄgra avgrÀnsningar. Varje land mÄste ha ett dussin vÀrdiga vinnare. Tusentals författarskap att bedöma.

Ska vi begrÀnsa nomineringar till författare med minst tvÄ böcker översatta till svenska? En variant pÄ det internationella Bookerpriset. Det skulle skapa incitament för fler lÀnder att ge översÀttningsstöd för att tillgÀngliggöra sina bÀsta författarskap pÄ svenska. Eller Àr det lite vÀl kaxigt att förvÀnta sig att ett pyttesprÄk som svenska ska stÀlla sÄdana krav?

Vad Ă€r vĂ€rdet pĂ„ ett Nobelpris för ett förlag? Det kollade vi pĂ„ för tre Ă„r sedan i artikeln Nobelpris-effekten – sĂ„ mycket ökar försĂ€ljningen pĂ„ förlaget.

Skriva böcker Ă€r en hobby”

En bekant tipsade mig om Seth Godins blogginlÀgg med rÄd till författare (av fackböcker):
VÀnligen förstÄ att bokutgivning Àr en organiserad hobby, inte en affÀrsverksamhet.
Avkastningen pÄ kapital och tid, bÄde för författare och förlag, Àr fruktansvÀrd. Om du gör det för pengarna kommer du att bli besviken.


Han skrev detta 2005. Min bekant menar att det Àr lika sant idag.

Fattiga författare imponeras av att den sydkoreanska författaren Han Kang fÄr hela 11 miljoner kronor (2024 Ärs belopp) för sin prestation. Men dagen innan offentliggjordes att den svenska hockeymÄlvakten Linus Ullmark signerat ett nytt avtal med sin NHL-klubb Ottawa. Det ger honom 8,25 miljoner. Dollar. Per Är i fyra Är. Motsvarande 30 Nobelpris.

Jag vet att det Àr orÀttvist att jÀmföra med hockeyspelare. Men det Àr trots allt lÄngt fler svenskar som lever pÄ att spela hockey Àn pÄ att skriva böcker.

Om situationen Ă€r densamma i Sydkorea har jag inte lyckats utröna genom en snabb googling. Men sydkoreanska proffslaget HL Anyang har i alla fall vunnit tvĂ„ raka titlar i Asia League Ice Hockey en slags asiatisk motsvarighet till NHL med klubbar frĂ„n Kina, Japan och Sydkorea sedan de ryska klubbarna kastats ut efter invasionen av Ukraina 2022. DĂ€remot finns det för nĂ€rvarande ingen sydkoreansk hockeyspelare i NHL – jĂ€mfört med 104 svenska.

Förresten: Stöpte om nyhetsbrevets form lite för att göra den mer lÀttillgÀnglig i mobilen dÀr de allra flesta numera lÀser.

Ha nu en bra helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. För att vara tydlig. Utöver de 104 svenskarna som lever pÄ att spela hockey i NHL sÄ finns det ytterligare ett par hundra svenska hockeyspelare som gör det i Sverige, Tyskland, Schweiz och ytterligare ett antal lÀnder i Europa.

TACK

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare …
… sponsorer (se lĂ€ngst ner)
… swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
… stödprenumeration (NYHET!) – ett Ă„r för 125 kr

QUIZ

FrĂ„ga: I november slĂ€pps romanen Den andra dottern. Vem har skrivit den? LedtrĂ„d: En tidigare Nobelpristagare.
Facit: Klicka hĂ€r för att se svaret >>

TRENDSPANING

UTVALDA NYHETER

Sydkoreanska Nobelpristagaren Han Kang fick beskedet att hon tilldelats Ă„rets Nobelpris i litteratur nĂ€r hon…

StĂ€mningen Ă€r pĂ„ topp pĂ„ Nobelpristagaren Han Kangs förlag Natur & Kultur i Stockholm dĂ€r…

Det kommer att firas stort i Sydkorea med anledning av Han Kangs Nobelpris i litteratur,…

ANALYSBREVET

Boktuggs chefredaktör har startat tvĂ„ olika bokförlag och sett dussintals andra komma och gĂ„ under femton Ă„r i bokbranschen. Om han skulle börja om och starta ett nytt förlag idag…

Analysbrevet kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Som prenumerant fĂ„r du dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet med de senaste Ă„rens analyser. 

UPPSNAPPAT

📚 BOKSKATT. Karlskrona kommun övervĂ€ger att köpa Nordenskjöldska gĂ„rden för att rĂ€dda Carlskrona LĂ€sesĂ€llskaps unika boksamling, enligt SVT. Biblioteket, med 9 000 böcker, tvingades tidigare flytta men politikerna vill nu undersöka möjligheten att flytta tillbaka det. Bland böckerna finns verk som Ă€r upp till 300 Ă„r gamla. Kommunen har gett direktören i uppdrag att utreda förslaget.

📓 TIOÅRSBOK. Albert Bonniers Förlag ger ut Jens Stoltenbergs bok om Nato hösten 2025, dĂ€r han beskriver sina tio Ă„r som generalsekreterare för Nato. Boken, som redan sĂ„lts till nio lĂ€nder, fokuserar pĂ„ kriget i Ukraina, Natos arbete i Afghanistan och samarbetet med Donald Trump. Stoltenberg skildrar en dramatisk period i vĂ€rldspolitiken och Natos stĂ€rkta roll i en allt farligare vĂ€rld.
– Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Jens Stoltenberg haft vĂ€stvĂ€rldens öde i sina hĂ€nder. Som generalsekreterare för Nato har Stoltenberg haft en nyckelroll i arbetet med att försvara Ukrainas suverĂ€nitet och Natos grĂ€nser. Albert Bonniers förlag Ă€r stolta över att kunna ge ut Jens Stoltenbergs berĂ€ttelse om denna dramatiska tid, sĂ€ger Albert Bonnier, förlĂ€ggare.

🏆 PRIS. Författaren Elin Anna Labba fĂ„r Olof Högbergplaketten för Norrbotten 2024 för att ”hon i levande berĂ€ttelser frĂ„n SĂĄpmi lyfter fram den okĂ€nda historien om övergrepp mot mĂ€nniskor och natur, som skett i vĂ„rt land, men som Ă€r ett dolt kapitel i historien. Med ett nĂ€st intill poetiskt sprĂ„k har Elin Anna Labba berĂ€ttat dessa historier som samtidigt beskriver en ilska över utsatthet och vanmakt som drabbat befolkningen i SĂĄpmi”, skriver Norrlandsförbundet i ett pressmeddelande.
Hon har skrivit böckerna Herrarna satte oss hit (2020), som beskriver tvÄngsförflyttningarna av samer, och Far inte till havet (2024), som handlar om de stora vattenregleringarna som gjordes i Stora LuleÀlv. BÄda böckerna bygger pÄ samernas egna berÀttelser, de som aldrig sparats i arkiv utan bara fortlevt muntligt bland familjerna.

🎭 SAGOPARK. Astrid Lindgrens VĂ€rld har utsetts till Sveriges starkaste varumĂ€rke inom nöjesattraktioner enligt Evimetrix Swedish Brand Award. Undersökningen baseras pĂ„ Nöjd Kund Index och varumĂ€rkeskĂ€nnedom bland 4 500 svenska konsumenter. Topplaceringen Ă€r ett erkĂ€nnande av parkens starka relation till sina besökare, skriver man i ett pressmeddelande.

FLER RUBRIKER

EVENEMANG

DEBUTANTER

VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev. Kontakta oss pÄ support@boktugg.se eller lÀs mer om att Bli sponsor du ocksÄ. 

Tack för att du lĂ€ste …


 Ă€nda hit. Som verkligt intresserad av bokbranschen Ă€r du kanske redan betalande prenumerant? 

Analysbrevet – dĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen. 1-2 ggr/mĂ„nad.

Boktugg SpĂ€nning – vĂ„rt nyhetsbrev för dig som gillar spĂ€nningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.

Boktugg Mini – en stödprenumeration som ger tillgĂ„ng till de artiklar vi vĂ€ljer att kategorisera som premium vid sidan om Analyser och SpĂ€nning.

Förresten, vad tyckte du om nyhetsbrevet?


Du fÄr detta nyhetsbrev för att du nÄgon gÄng anmÀlt dig som prenumerant via sajten. Boktugg anvÀnder Memberful och Mailchimp för att administrera vÄra prenumeranter.

Om du inte lĂ€ngre vill ha Boktuggs nyhetsbrev blir vi sĂ„klart ledsna – men du kan sjĂ€lvklart avsluta din prenumeration hĂ€r.

Avs: Boktugg AB, Box 1018, 251 10 Helsingborg.

Kontakt: support@boktugg.se