I en tid då Sveriges beredskap och geopolitiska hot återigen står i fokus, är författaren Josefine Hektor aktuell med en ny deckare. Skyddsrummet är en psykologiskt laddad berättelse som rör sig mellan sommaren 1986 och samtiden – och som speglar en verklighet där det förflutna känns obehagligt nära.
Efter debuten med Sömmerskorna som tog avstamp i 60-talets tekokris, dyker Hektor denna gång ner i 80-talets mobförråd, skyddsrum och militära dimridåer. Berättelsen är inspirerad av stridsledningsplats Björn. En av Sveriges då mest hemliga och strategiska anläggningar, belägen i en anspråkslös skogsdunge i Skaraborg.
– Det är svindlande att tänka på hur lite vi egentligen vet om vad som gömmer sig i våra skogar – bakom rostiga hänglås, övergivna skjul och de där luckorna i marken som man ibland får syn på under svamppromenaden. Vår aningslöshet säger en del om hur vi förhåller oss till hotet om en annan verklighet, säger Josefine Hektor.
I Skyddsrummet följer vi människorna på en camping i Hektors hemstad Falköping 1986 – året då Tjernobylkatastrofen och spionmisstankar färgade vardagen. Boken är också en samtidsberättelse där gemenskapens baksidor i små städer ställs mot individens försök att bryta sig fri från rykten och skvaller. I berättelsen lyfts också den polska fackrörelsen Solidaritet och hur den svenska fackrörelsen bidrog till kommunismens fall i Östeuropa.
– Jag är otroligt hemkär och för mig finns det en otrolig stolthet i att försöka skildra platser som kanske inte ser mycket ut för världen, säger hon.