Skicka in ditt manus till förlag
Du har skrivit en bok, ett manus. Nu letar du kanske efter ett förlag som vill ge ut det. Boktugg är dock inget bokförlag utan en kunskapskälla, en nyhetsförmedlare om författarskap och bokbranschen. Många hamnar hos oss när de söker på förlagsnamn eftersom vi har en stor databas med i stort sett alla svenska böcker utgivna de senaste trettio åren.
Boktugg tar inte emot några bokmanus.
Men, låt oss ge dig några råd om hur du faktiskt hittar ditt förlag – och vad du kan göra om du blir refuserad av de förlag du valt ut. Här är några tips.
1. Välj ut ett par förlag att skicka ditt manus till
Ett vanligt misstag är att skicka sitt manus till alla förlag man hittar. Det är ungefär lika effektivt som att köpa en lista med epostadresser och skicka ut ett erbjudande om någonting som man inte vet om de ens behöver. Det kallas spam. De som jobbar på förlag är dock ofta artiga och svarar trevligt. Men för att spara deras och din egen tid behöver du göra research – du behöver leta upp lämpliga förlag för din bok.
Börja med att leta upp böcker som påminner om den bok du skrivit. Det är inte alltid enkelt att själv sätta fingret på om man skrivit en roman, kriminalroman, en självhjälpsbok, en barnbok, en ungdomsbok och så vidare. Men det är samtidigt något du behöver förstå och veta.
Så hitta böcker du gillar som liknar din egen bok. Kolla vilket förlag som gett ut dessa och gå in på deras hemsida och se ifall de gett ut fler böcker i samma stil. Försök hitta information om ifall de tar emot manus och i så fall i vilken form. Idag föredrar de allra flesta digitala format som word-fil eller pdf.
Skicka ditt manus till en handfull förlag till att börja med. Men gör gärna en lista på fler förlag som ger ut “din typ av bok” så har du reserver.
2. Ha tålamod
Traditionella bokförlag får många manus på ett år. De största förlagen får tusentals och är det din allra första bok hamnar du i debutantkategorin. Varje förlag har bara utrymme för några enstaka debutantmanus på sin utgivningslista.
Vissa förlag skriver ut vilken väntetid du kan förvänta dig. Men räkna med minst en månad och ibland upp till fyra månader. Medan du väntar, börja skriva på nästa bok. Om du blir antagen så finns det inget som glädjer ett förlag mer än att veta att det inte är en engångshändelse. De letar efter författarskap, inte en-bok-i-livet-skribenter.
3. Om du blir refuserad
Förbered dig på att det mest sannolika är att ditt manus blir refuserat. Helt enkelt för att det statistiskt sett är vad de allra flesta insända manus blir. Även välskrivna manus sorteras bort av traditionella förlag. Tänk så här: Bland tusen inkomna sållar de kanske fram femtio eller hundra under ett år. Bland dessa väljer de ut de tio bästa. Och av de tio som är nästan jämlika väljer de två eller tre som de tror på.
Ett förlag ska nämligen investera i utgivningen av din bok. De tar en risk och vill minimera denna genom att bara ge ut de böcker som de tror har bäst förutsättningar att sälja så mycket böcker att de får tillbaka sin investering.
Så om de första fem förlagen du skickat till refuserar dig, skicka till fem nya. (Du kan göra detta under tiden.) Om du blivit refuserad av tio förlag kan du överväga egenutgivning (se nedan) eller kanske att ta hjälp av en skrivcoach eller lektör för att förbättra manus. (Det är faktiskt något som allt fler gör redan innan de skickar in sitt manus till ett förlag, för att förbättra sina chanser.)
4. Du får inget fett förskott
Vi läser alla om succéförfattare som debuterar och går in på topplistor och får fina priser. De som kan börja skriva på heltid redan efter första boken. Och så läser vi om bästsäljande författare som får miljonförskott.
Då är det lätt att tänka som debutant: “Jag kanske inte får en miljon men några hundratusen borde jag väl kunna få?”
Nej, sanningen är att förskotten sjunker. De är också förskott på förväntad försäljning. Om man är en författare vars förra bok sålt i 100 000 exemplar kan man också få ett stort förskott baserat på att den nya boken ska sälja 50 000 exemplar minst.
Men om det är en debutant som inte sålt en enda bok tidigare, eller en författare som ger ut sin fjärde bok men ingen av de tidigare sålt mer än 2 000 exemplar, så blir ett förskott betydligt mindre. Ofta inte mer än en månadslön eller två. Inget som gör att man kan säga upp sig från jobbet precis.
5. Du kan ge ut din bok själv
Måste man ge ut sin bok på traditionellt förlag? Nej. Idag är egenutgivning eller utgivning på hybridförlag fullt accepterat. Det finns dessutom flera framgångssagor om författare vars böcker blivit storsäljare trots att de gett ut dem på egen hand.
Men det innebär att du tar den ekonomiska risken. Det innebär att du investerar dina egna pengar i att ge ut din egen bok.
Om du ska ge ut din bok själv bör du ta hjälp med allt som du inte klarar själv. En korrekturläsare är ett minimum, en redaktör är önskvärt. Om du inte behärskar grafisk form och program som Indesign bör du anlita en formgivare för både omslag och inlaga.
Den som inte vill sätta sig in i hela processen och det administrativa arbetet med tryckupphandlingar, logistik, distribution och att ladda upp digitala filer och allt annat som hör till att driva ett förlag, oavsett hur litet, kan anlita egenutgivartjänster eller hybridförlag. I så fall bör du läsa på om hur egenutgivning kan ske på flera olika nivåer.
Lycka till!
Vill du veta mer om författarskapet och hitta inte bara skrivtips utan även en del råd kring hur bokbranschen fungerar så ska du läsa Analysbrevet. Det är vårt premium-brev som vänder sig till både författare, förlagsfolk och andra i branschen. Du kan prova Insider med Analysbrevet till rabatterat pris.
Och sedan kan du förstås läsa tusentals fria artiklar här på Boktugg. Du prenumererar väl redan på vårt nyhetsbrev? Under vinjetten Fråga Boktugg har vi också samlat en hel del vanliga frågor om begrepp i branschen.