Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Niclas med RC-Boomen i Sverige i sitt kontor.

Vad gör man om ens största intressen är radiostyrda bilar och nostalgi? I mitt fall blev svaret: skriver boken RC-boomen i Sverige. Som barn av det glada 80-talet har jag spenderat en stor del av mitt vuxna liv med att leva i det förgångna. Inte på ett sorgligt vis, utan snarare som en form av rekreation. I mina bästa ögonblick, ofta i bastun, är jag nästan där. Mentalt alltså. Då har jag ishockeyfrisyr, kör radiostyrd bil och vill bara gå ut och ha kul.

I ärlighetens namn är det nog bara frisyren som har ändrats med åren. Och som tur är har jag hittat ett stimulerande arbete, som frilansskribent, där jag faktiskt går ut och har kul om dagarna. Inte minst då jag gör intervjuer och får ta del av andra människors funderingar, passioner och livsöden. Dessa samtal berikar mitt liv.

Naturen är en annan källa till välmående. Därför har jag min hemvist på landet, en bit utanför Linköping. Där bor jag tillsammans med min sambo, vår dotter och en katt – och alldeles för många radiostyrda bilar. I alla fall enligt andras bedömning.

RC-Boomen i Sverige

RC-Boomen i Sverige

Hur kunde radiostyrda bilar utvecklas till en hobby som mer eller mindre formade en hel generation? Allt om Hobbys mångårige skribent, Niclas Sjöqvist, har fördjupat sig i hur det gick till när en mäktig RC-våg en gång sköljde över Sverige. Läs mer »
Christian Ottosson debuterar med diktsamlingen ”Vi föds mer än vi dör”

Jag är uppvuxen i Småland, närmare bestämt i Vrigstad och i Huskvarna. Numera bor jag i Huddinge där jag bland annat har jobbat som politiker under många år. I skrivande stund har jag precis fått förtroendet att leda juryn för Karin Boyes litterära pris.

Poesin har länge haft en plats i mitt liv. Och så har det nu blivit dags för debut – med en diktsamling om nära relationer. För att hantera mina böcker bildade jag nyligen mitt eget förlag, Polysem Förlag. Utöver skrivandet ägnar jag åt familj, trädgård, lärarjobb och andra relationer. I pipelinen finns manus till flera andra diktsamlingar.

I princip behöver varje ord vara på rätt plats i den dikt som jag publicerar, men på vägen dit kan det justeras många gånger. Jag skriver gärna med ett mångtydigt språk, som samtidigt behöver vara sant för mig utifrån det som jag skildrar.

Vi föds mer än vi dör : Dikter, relationer & Kärlekens eld

Vi föds mer än vi dör : Dikter, relationer & Kärlekens eld

En berättelse om att hitta fram i nära relationer. Om att se sin egen födelse. Och om att just när vi når stillheten, återvända till frågorna. Vilka är våra livs stora rörelser? Var föds lågan i våra relationer? Föds vi mer än vi dör?

Sagt om boken: Dikterna har tagit sig in i mitt inre och bjuder in till massor av tolkningar. Läs mer »
Lars Hallin debuterar med boken Jake, Elwood och jag

I juni 1979 störtade Charlie ut i livet mot en oskriven framtid. Ett knappt halvsekel senare har han hunnit med mycket, men också funderat på vad han kunde blivit om han gjort andra val. Följ med på en resa över hav och land i båt, bil, buss och på motorcykel. Från neonljusen i Sydamerikas hamnkvarter via den becksvarta natten på Amazonfloden till de vindlande kurvorna på Route 36 i Kalifornien.

Vem är egentligen Charlie? Sjöman, liftare, biker eller Svenne? Låg han bakom Argentinas invasion av Falklandsöarna? Var han gnistan bakom den svenska IT-boomen? Är han verkligen den som inspirerade manusförfattaren till Pretty Woman?

Lars Hallin är uppvuxen i Göteborg och gick till sjöss som 16-åring. Han beskriver sig själv som ”njutningsdriven utan att vara slarvig med ett problematiskt förhållande till auktoriteter, men i övrigt högst ordinär”. Hans litterära förebild är Tage Danielsson, hans favoritfilm vid jul är ”Die Hard” och hans favoritserie är ”Fawlty Towers”.

Jake, Elwood och jag : en rastlös liftares bekännelser

Jake, Elwood och jag : en rastlös liftares bekännelser

I juni 1979 störtade Charlie ut från Torslandaskolan mot en oskriven framtid. Ett knappt halvsekel senare har han hunnit med mycket, men också funderat på vad han kunde blivit om han gjort andra val. Följ med på en resa över hav och land i båt, bil, buss och på motorcykel. Läs mer »
Författaren Tommy Bildström släpper boken Hjälteresan Foto: Privat

Jag heter Tommy Bildström och bor i Obbola, där jag delar mitt liv med min sambo, våra hundar och katt. Jag är en flerfaldigt prisbelönt bibliotekarie med ett djupt intresse för läsning och kultur. Något som ibland sticker ut är mitt intresse för tv-spelskultur och berättande. Mitt skrivande inspireras av allt från peka-och-klicka-äventyr till lokala sagor och den samiska föreställningsvärlden.

Jag har alltid dragits till berättelser som balanserar humor och allvar. Som författare utforskar jag ofta filosofiska teman med en lätt absurdistisk ton. Mina texter kombinerar det lekfulla och det existentiella, med karaktärer som speglar både vardag och det extraordinära. Torgny Lindgren och tv-spel två viktiga, något otippade, influenser. För mig handlar skrivande om att hitta nya sätt att förstå och berätta om livet – och att våga göra det med glimten i ögat

När jag inte skriver eller arbetar på biblioteket spenderar jag gärna tid med min familj, läser eller spelar.

Hjälteresan

Hjälteresan

Sigvard befinner sig i Sajveland med ett uppdrag. Läs mer »

Författaren Karin Hallberg debuterar med På andra sidan Älvsborgsbron: En kärleksroman om facklig kamp. Foto: Mai Nestor.

I livet i allmänhet och skrivandet i synnerhet fascineras jag av kontraster: Att blanda till synes oförenliga ämnen för att se vad som uppstår. Jag vill identifiera skärningspunkten där företeelser kolliderar och för en sekund uppslukas av varandra, för att sedan skickas iväg åt motsatta håll, för evigt förändrade.

Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att jag under arbetet med min debutroman ofta fått frågan om hur den ska genrebestämmas. Facklig feelgood? Kärleksroman bland grensletruckar? Spänningsroman om avtalsjuridik?

Mitt svar? Ja, alltihop!

Själva ryggraden i boken är Hamnarbetarförbundets avtalskonflikt 2018–2019, och är inspirerade av mina egna upplevelser av att jobba på fackkontoret under den perioden. Men vad händer om man blandar en arbetsmarknadskonflikt, som i det närmaste kan beskrivas som Davids kamp mot Goliat, med förälskelse, förlorad vänskap, inre kamp för försoning och acceptans och sjungande kärlek till staden Göteborg?

Det som händer är min debutroman.

På andra sidan Älvsborgsbron – En kärleksroman om facklig kamp

På andra sidan Älvsborgsbron – En kärleksroman om facklig kamp

Sophie kämpar med både juridikstudier och mörka tankar när hon på ett arbetsrättsseminarium träffar Marko: hamnarbetaren med rebelliska lockar, medelhavsögon – och en vigselring. Han är dessutom ordförande för Hamn4an, den basdemokratiska fackföreningen i Göteborgs hamn. Läs mer »
Anders Härén debuterar med Sundsvallsdeckaren Under Ytan (Foto: Håkan Sjöström)

Anders Härén – dödsmetallaren som blev författare.

Anders växte upp i Timrå. Det bodde inte många jämnåriga i byn, men det gjorde inget. På rummet fanns allt han behövde: Böcker, serietidningar, gitarr, stereo och skivor. Sedermera adderades datorn till pojkrummet, då Anders hittat ett nytt intresse: Programmering.

Parallellt med civilingenjörsstudierna i Luleå, träffade han sin blivande fru, och startade Death Metal bandet My Own Grave. Det blev tre album, och europaturnéer, innan bandet lade ner 2012. Då startade Anders Gluttony. Bandet är fortfarande aktivt, och har släppt tre album. Textskrivandet, och bloggskrivande inom rollen som teknikchef, gav länge Anders utlopp för skrivandet, och han fortsatte att sluka böcker. Så en dag flyttade Simon Heldegård in i hans huvud. Anders förstod att det var dags att skriva sin första roman.

Anders debuterar med deckaren Under Ytan på Vibery Press, det är den första boken i en serie om den unge civilutredaren Simon Heldegård.

Under ytan

Under ytan

Tänk vad många människor vi möter varje dag som döljer något fruktansvärt under ytan...

Simon Heldegård är en nyexaminerad kriminolog som börjar på Kalla fall-enheten i Sundsvall. Hans första fall är Fredrik Ståhl, vars nakna kropp hittades i en snödriva för tio år sedan. Simon är en outsider och får snabbt fiender i polishuset. Läs mer »

Författaren Eva Swede debuterar med Följ din längtan. Foto: Eva Holmberg-Tedert

Jag har genom livet sökt förklaringar till varför vi ”är som vi är” och ”gör som vi gör”. Är nyfiken på människans beteenden och förmåga att utvecklas – själva och i samspelet med andra.

Det har tagit mig till olika arbeten, som reseledare, guide, ekonomi- och HR-chef. Sen 2007 driver jag företag, är utbildare, föreläsare, coach och förändringsledare. Arbetar ideellt, läser och skriver. Delar min tid mellan Enskede och Mallorca.

Har alltid gillat att uttrycka mig, är kreativ, närvarande, analytisk och strategisk med hög integritet. När jag började skriva sökte jag mig till en längre författarutbildning eftersom min ambition är att mina böcker ska bli läsvärda.

Med min inspirations- och självstudiebok vill jag ge dig verktyg för att styra ditt eget liv. Jag guidar dig i att bli din egen förändringsledare, skapa en bra vardag som plattform för att följa din längtan och vilja, ge dig ut på större äventyr.

Min vision är att sprida glädjefylld vilja – i arbetet och privat.

Följ din längtan : lev och jobba med glädje och vilja

Följ din längtan : lev och jobba med glädje och vilja

Vet du vad du vill? Då och då i livet kan du känna en inre längtan att ta nästa steg, ett stort eller litet. Kanske längtar du efter att ge dig ut på äventyr eller efter något utöver din vardag. Din längtan kan vara tydlig eller svår att förstå, ibland kan den visa sig som något som skaver på insidan eller en känsla av att du inte är i takt med din omvärld. Läs mer »
Författaren och illustratören Kristina Forssbeck Nyrot släpper boken Var är alla djuren? Foto: Elias Forssbeck Nyrot

För mig som mamma och barnboksläsare är läsandet ett viktigt tillfälle till en mysig stund och en möjlighet att uppleva och lära sig nya saker tillsammans. Jag tycker det är jätteviktigt att även ge de yngsta barnen rika och omsorgsfulla illustrationer som berikar läsupplevelsen.

Jag trivs bäst när jag får skapa saker och har målat under större delen av mitt liv. Samtidigt har konsten att uttrycka sig i skrift alltid lockat mig. På senare år har fokus för mitt måleri varit djur, vilket startade med en målning till min son och sedan utvecklades till ett helt gäng djurvänner i akvarell. Därur föddes idén till att skapa en bok och drömmen om att en dag se mina barn med min bok i sina händer.

Till yrket är jag landskapsarkitekt och projektledare inom infrastruktur, ett jobb där både min kreativa ådra och skrivande finns med mig fast i en annan form. På fritiden är jag gärna ute i naturen och i vår trädgård, vilket är inspirationskällor till mitt skrivande och måleri.

Var är alla djuren?

Var är alla djuren?

Titta! Kan du se räven där? Var tror du att de andra djuren är? 

Var är alla djuren? är en bok på rim för de små. Här får vi möta djuren som tittar fram på olika platser, veta mer om dem och samtidigt träna på prepositioner. Djuren kan nämligen finnas lite här och var vid en sten, bakom en stock eller på en gren. Läs mer »