Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Författaren Jennie Nilsson släpper boken Under huden blöder jag

När jag fick diagnosen Emotionellt instabilt personlighetssyndrom så gick jag till biblioteket. Jag ville hitta en bok skriven av någon med samma diagnos, någon som jag kunde spegla mig i. Istället fick jag tag i en bok där det stod något i stil med att man bör fundera både en och två gånger innan man inleder en relation med någon som har EIPS. 

Jag gick hem och tänkte att kanske stämmer det. Kanske är jag en hemsk människa. Jag har alltid haft lätt för självkritik… Nu i efterhand känns det nästan som självömkan. 

Jag visste ju egentligen att jag är mycket mer än så. Mer än en diagnos. Jag är förälder och partner, jag är kreativ och älskar att vara i skogen. Jag känner saker snabbt och intensivt, även det som inte sägs rakt ut och jag berörs starkt av det som händer omkring mig. 

Efter några månader tog jag mig upp ur mitt hål av självkritik och självömkan och började skriva. Resultatet är min debutroman.

Under huden blöder jag

Under huden blöder jag

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2024-10-10

<em>Ibland ser min dotter på mig på samma sätt som jag såg på min mamma.</em>
<em>”Behöver du vila?” säger hon med allvarlig blick och huvudet på sned.
</em><em>Det trycker över bröstet. Hur ska jag kunna ge henne allt när det inte finns något inuti mig? Hon måste ju se det. Att det ekar tomt där inne. Läs mer »


Författaren Linnea Jämtner debuterar med spänningsromanen "Makt". Foto: Michael Jämtner

Jag ville skriva om vad som händer när vi tappar kontrollen över våra egna liv, och hur makt – eller bristen på makt – kan påverka oss. Du kan styra över mycket i ditt liv, men det finns saker du står helt maktlös inför.

Jag heter Linnea Jämtner, är uppvuxen i Åby utanför Norrköping och arbetar som projektledare på Polismyndighetens IT-avdelning där jag leder utveckling och förvaltning av internationella och nationella system.

När jag inte skriver (eller är på jobbet), älskar jag att idrotta. Jag är instruktör på Friskis och Svettis, bestiger gärna berg eller springer olika typer av lopp, gärna i kombination med att upptäcka extraordinära platser i världens alla hörn tillsammans med min familj. Mitt stora intresse för idrott och utmaningar, gör att jag förstår innebörden av att hårt arbete ger resultat. Hårt arbete och envishet.

Det finns både små och stora berg att bestiga – varje dag.

Makt

Makt

Snökanonerna gick för fullt, dag som natt, och kylan höll i sig. Det var Alla helgons morgon och Yxbacken stod inför säsongspremiär när en av Norrköpings högst uppsatta politiker hittades korsfäst i ankarliften. Vem ville honom något illa?

Specialutredare Ellie Sparre är hemma på besök när en före detta kollega påstås ha tagit sitt liv. Läs mer »

Mattias Viklund släpper "Men stjärnorna lyser vidare"

Jag var nog 15–16 när jag för första gången hörde talas om min pappas farfar. Att han var okänd och att det inte fanns några som helst spår av honom. I den åldern finns det annat som är mer intressant, så jag ryckte nog mest på axlarna och gick vidare med mitt liv.

Skrivandet har sedan utgjort en stor del av mitt liv. Att skriva – och läsa – avhandlingar, vetenskapliga artiklar, myndighetsrapporter, utredningar och analyser av allehanda slag, det är vad jag har gjort i 25 år och fortfarande ägnar dagarna åt. Att skriva skönlitterärt har varit en tanke som först på senare år har slagit rot och så sakteliga har vuxit sig starkare.

Idéer har förvisso inte saknats, men de har varit flyktigare än solsken i november. Men så blev jag intresserad av släktforskning. Jag hade ju ett mysterium – den fortfarande okände fadern. Mannen som dök upp i Norrlands inland, just när första världskrigets elände ersattes av spanska sjukans plågor, och sedan försvann igen.

Intresset blev till en bok, som jag skrivit tillsammans med min far. När jag berättar om släktmysteriet för min tonårige son reagerar han på ungefär samma sätt som jag gjorde; han ler lite överseende och fortsätter med sitt liv.

Men stjärnorna lyser vidare

Men stjärnorna lyser vidare

När bröderna Thor och Varg år 865 kliver i land på de brittiska öarna, för att hämnas den store krigaren Ragnar Lodbrok, vet de förstås inget om hur deras val kommer att påverka historien. Men de ska lämna spår efter sig. Läs mer »

Madeleine Olsson. Fotograf Ylva Lindgren

Uppväxt i restaurangmiljö har mat och dryck alltid varit aktuellt och närvarande i mitt liv. Jag tycker det är riktigt roligt att utmana mig själv, att utvecklas och hitta på nya intressanta projekt. Genom åren har jag studerat med bredd, geologi, biologi, lärare, språk, sommelier men i kök och bageri är jag självlärd.  

Jag är uppvuxen i Täby norr om Stockholm. Mina föräldrar drev Värdshuset Koppartälten i Hagaparken i många år, år 2008 övertog jag och min bror företaget. Vi köpte Kea Bageri för att vi behövde någonstans att baka. Att det blev just det lilla glutenfria bageriet i Bromma utanför Stockholm var inget annat än en slump. Jag har inte celiaki själv, utan jag vill bara att våra bröd, kakor och tårtor ska vara goda för alla. 

Tänk så många av våra kunder på Kea Bageri som tyckt att vi ska göra en bakbok. Och nu blir det en bok! Under de tio åren vi drivit detta lilla bageri i ett stilla område utanför Stockholm har vi fått ihop en skatt av bra recept som fungerar till mycket. Tanken är att recepten ska ge inspiration, och kunna varieras på olika sätt till olika tillfällen. Att få möjlighet att nu inspirera andra till att utveckla sig själv känns otroligt kreativt.

Kakor, tårtor och bröd : glutenfria favoriter från Kea bageri

Kakor, tårtor och bröd : glutenfria favoriter från Kea bageri

Det ska vara GOTT och ENKELT att baka utan gluten!

Många är de kunder som har historier om Kea Bageri. Flygvärdinnor som hämtat travar med Keas populära biskvitårtor som ska fraktas över Atlanten till kunder i USA. Eller stockholmare som återkommer i generationer för att smaka bageriets trasiga maränger. Läs mer »

Författaren Ava Tahmasebi släpper boken "Lykke slår ut en tand". Foto: Iman Azarmehr.

Jag heter Ava Tahmasebi och debuterar som författare. Likt många andra, har jag länge drömt om att bli författare. I stället valde jag att bli tandläkare och jobbar nu mestadels med barn och unga patienter. Under mina år som mammaledig, fanns det tid över till att skriva. Nattuggla som jag är, passade jag på att ta fram datorn medan hela familjen låg och sov. Tangenttryck varvades med tedrickande och här står jag med min allra första barnbok som dessutom handlar om tandläkarbesök! Kan det bli bättre än så här?

De säger att vänsterhänta är mer kreativa. Det hade jag inte riktigt förstått fram tills nu då jag inser att mina stora intressen, förutom att umgås med min familj är att skriva och baka. Det kanske stämmer ändå. När jag behöver rensa tankarna, lyfter jag skrot eller tar en löptur runt hemstaden Lund.

Min dröm är fortsätta skriva barnböcker, gärna kopplat till tandvård då jag upplever att det behövs och är ett viktigt samtalsämne för både barn och vuxna.

Lykke slår ut en tand

Lykke slår ut en tand

Lykke är på förskolan och leker med Noah uppe i trädet. Hon älskar att klättra i träd! Plötsligt faller Lykke ner och slår ut sin framtand. Det gör ont. Lykkes mamma kommer till förskolan så fort hon bara kan! "Kom Lykke, vi ska skynda oss till tandläkaren", säger mamma. Läs mer »

Gunilla Glingsten

Hej!

Att min roman nu finns i handeln är otroligt kul och spännande – och oerhört läskigt.
För några år sedan hände saker i mitt liv som gjorde att det där jag alltid vetat, att jag en dag skulle skriva en bok, plötsligt blev självklart. Så jag skrev. Och skrev. Och skrev. Det var terapeutiskt, förlösande och helt underbart och jag kan utan tvekan säga att det var det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Utmaningen och glädjen i skrivandet fyllde ett tomrum och gav mig mening.

Nu är jag i gång med mitt nästa projekt, ännu en skönlitterär roman om livet och vardagen med allt vad det innebär, i kombination med en skrivarkurs eftersom jag har så otroligt mycket att lära inom det här fantastiska hantverket. Det är som med katterna, jag kan helt enkelt inte få nog. De har funnits med i hela mitt liv och jag vet inte hur jag skulle klara mig utan dessa små fantastiska varelser.
Och det här hörni, det är bara början på min resa.

Där kurvan slutar

Där kurvan slutar

39-åriga Mireyas självförtroende pendlar, likaså hennes önskan om att leva eller dö och hon är ständigt på jakt efter en rofylld tillvaro. En tragisk händelse vänder upp och ner på hennes liv, och det hon är bäst på. Hon flyr.

Sonia är en envis, nyfiken och omtänksam 79-åring. Läs mer »