Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Författaren Christina Boman släpper boken Äventyret i den magiska skogen. Foto: Johanna Westermark

Tänk att jag vågade! Jag är så glad och tacksam för alla som peppat mig att anta utmaningen och låta drömmar och ovisshet mötas i det okända. Fem ord för att beskriva mig är: norrländsk, familjekär, mys-fixare, glädjespridare och barnasinne.

Lusten och glädjen i att formulera mig i ord har alltid funnits och ger en förlösande och positiv energi där fantasin får fritt spelrum och där stängda dörrar kan öppnas. Jag vill beröra och lämna kvar en ljus upplevelse med eftertanke, det är mitt kännetecken i att förmedla det skrivna ordet. Det pirrar när jag tänker på den häftiga upplevelsen att i bokform få läsa egna ord och tankar.

Utöver skrivandet är jag mån om att skapa trygghet och ha omtanke om mina medmänniskor i mitt arbete som undersköterska. Jag bjuder på mig själv och vill att andra ska känna sig delaktiga och sedda. Jag uppskattar att vara tillsammans med familj och vänner i olika sammanhang där även sång och musik och att bara vara i nuet har en betydande plats.  

Äventyret i den magiska skogen

Äventyret i den magiska skogen

På mormors gård står ett gammalt träd som är ingången till en magisk värld. Där kommer sjuåriga Fia få vara med om äventyr hon aldrig kunnat drömma om.

Fias hjärta bultar lite extra när hon en dag upptäcker en mystisk papperslapp, i en flaskpost från förr i tiden. Den leder henne in i en fantastisk skog. Läs mer »

Författaren och illustratören Rhianwen Roberts släpper boken Margerits känslor är som vädret. Foto: Alesh Jerman

Hemma hos mig har jag ett magiskt rum, där mina karaktärer får liv och deras berättelser får växa fritt. Att dela det rummet med mina läsare ger mig en enorm glädje. Möjligheten att beröra eller locka till ett litet skratt är oändligt kul och värdefullt.

Med mina berättelser och illustrationer vill jag ge en plattform till sånt som annars kanske inte får ta så stor plats- saker som är tabu, obekväma eller läskiga. Jag tycker att det är i gränslandet mellan det som är svårt och det som är underbart som man hittar det mest rörande och komiska i att vara människa. 

Mina bilderböcker är riktade till barn men är egentligen lika relevanta för vuxna eftersom de handlar om ämnen som följer oss genom livet, som exempelvis värderingar, utanförskap och identitet. Jag har en dröm om att de som är barn idag kommer bli en generation med en bättre förståelse och medkänsla för sig själva och andra. Förhoppningsvis kan mina böcker bidra till en sådan utveckling.

Margerits känslor är som vädret

Margerits känslor är som vädret

Ibland blir Margerit jättearg och jätteledsen. Hon tycker att det är läskigt, som om hon står ensam mitt i en storm. Men när hon får tröst av pappa och fröken så förstår hon att alla känslor får finnas och att de ändras hela tiden. Precis som vädret. Läs mer »
Författaren Stina Blombäck släpper boken God morgon Hugo

Jag märkte hur min dotter älskade böcker där hon fick vara delaktig och inte bara lyssna. Hon ville knacka, peka och leta. Samtidigt reflekterade jag över hur vardagssysslor som att tvätta, fixa frukost och så enkla saker som att tända lampan i ett rum, kan göras till en rolig aktivitet tillsammans med ett barn. Det gav mig inspiration.

Jag heter Stina, kommer från Knivsta men bor sedan 6 år tillbaka i Schweiz. Att bo nära Alperna är en lyx som jag uppskattar och njuter av. Jag jobbar deltid som mönsterkonstruktör på ett välkänt underklädes- och pyjamasmärke. Resten av tiden spenderar jag med mina barn, ett som är 3 år och ett som är 3 månader. Vi bakar och pysslar, badar och gungar. Vi tittar på sniglar som långsamt snirklar sig fram på en stenmur vid vägen, kanske är den på väg till en kompis, säger jag till min dotter.

Tack till mina älskade barn och tack för vår härliga vardag ihop. Tack vare inspiration från er har jag nu glädjen att få kalla mig för debuterande författare.

God morgon Hugo

God morgon Hugo

Sovit färdigt! säger Hugo glatt. Det är morgon nu, tänd lampan!

I God morgon Hugo får du följa med hunden Hugo när han gör sig klar på morgonen. Det är mycket att göra. Tända lampan, fixa frukost. Och så måste han välja kläder! Kanske kan du hjälpa honom?

Boken passar alla barn mellan två och fyra år som älskar att hjälpa till eller att göra själv. Läs mer »

Linda Ivarsson. Fotograf: Joakim Hörsing

Mitt skönlitterära skrivande har alltid funnits där. Långt innan jag började skolan satt jag och gjorde små sagoböcker om björnar och bestar. Krokiga bokstäver och huvudfotingar trängdes på vikta pappersblad. Det bästa jag visste var när min pappa hittade på godnattsagor där jag fick vara en av karaktärerna. Så försökte jag också lära mig att hitta på, omringad av sagoböcker samtidigt som vår slitna vinylspelare raspade fram ännu fler berättelser.

Drömmen om att jobba med skrivandet fram. Kanske kunde jag faktiskt också bli författare? Självklart kom livet emellan. Verkligheten passade liksom inte ihop med drömmen. Jag blev lärare och skrivandet blev min hobby, min hemliga kärlek. Det har också varit bra. Som lärare har jag fått stort utlopp för min kreativitet och skrivandet har varit en stor del av min lärargärning.

Och så händer det äntligen! Kanske kan drömmen bli verklighet? Jag har andra bokprojekt på gång, men ska nu njuta av detta boksläpp som jag är så glad över att dela med er!

Den trettonde kullen

Den trettonde kullen

För Mo och hennes adoptivsyskon har varje dag alltid varit den andra lik. Mos liv kretsar kring regler, böcker och Max underbara leende. Men när folk börjar försvinna förstår Mo att något är väldigt fel. Snart inser hon att saker inte är som de verkar och att de alla svävar i fara. Läs mer »

Så språkar mamma och jag av Päivi Fredäng Foto: Raili Ojala
Efter många års författande av akademiska texter vid Örebro universitet ville jag lära mig att skriva smånätta noveller och njuta av att formulera skönlitterärt. Medan min undran växte om hur teckenspråket och talspråket möts i vardagen blev det en större berättelse om ett hörande barns erfarenheter med döva föräldrar.
 
Wittgenstein menar att olika språk vittnar olika sätt att tänka. Jag vill ge läsaren en inblick i hur språk formar våra relationer, identiteter i en familj där teckenspråk och talat språk samexisterar; vilka följder det kan bli i familjen, i kontakterna med omgivningen och samhället.
 
Jag är själv uppvuxen i en döv familj i Finland där bokens händelser utspelar sig under kalla kriget. Genom att skriva om flickans resa vill jag ge förståelse för både de osynliga barriärer och det starka band som språken skapar samtidigt och samtidigt väcka tankar om inkludering och frihet i en föränderlig värld.
 
Titel: Så språkar mamma och jag
Av Päivi Fredäng
Förlag: Visto Förlag
 
 
Så språkar mamma och jag

Så språkar mamma och jag

Aino växer upp som äldsta barnet i en familj på landet under 1950-talet. I en värld av ljus och skuggor blir finskt teckenspråk det band som knyter familjen samman samtidigt som det skiljer dem från omvärlden. Aino är hörande och föräldrarna är döva. I samspråkandet navigerar hon och hennes småsyskon bland tecken, tal, gester och mimik. Läs mer »

Marie Granberg Moquist och Eva Aggeklint har skrivit Sorg: om förlust och läkning vid förändringar i livet. Foto: Vilma Moquist.

Vi hade båda skrivit i flera år ovetandes om varandra. Om våra vägar genom förluster och förändringar i livet. Vi möttes under pandemin och valde att bejaka nyfikenheten och ge liv åt drömmen att skriva en bok i ämnet. Kanske har boken om sorg rent av valt ut oss som sina författare?

Marie: Ända sedan barnsben har skrivandet varit en kanal för mig att sätta ord på mina känslor. Om livets varande i varje nu. Om glädje och sorg. Om både och. Jag älskar det autentiska mötet med människor, livsberättelser, och att bidra till förändring och förbättring. Att vara handledare i sorgbearbetning är en del av mitt jobb och jag fascineras av människors olika sätt att hitta sin väg genom svåra händelser i livet. Sorg som är en del av allas våra liv och som också ligger nära både kärlek och glädje.

Eva: Jag har alltid tyckt om att skriva, läsa och att lyssna på andra människors berättelser. Som person är jag nyfiken och lyhörd och tycker om att gräva fram skärvor ur historien som inte är så vackra och kanske lite mer okända. Min barndom är mitt avstamp när det gäller texter av mer personlig karaktär. Den ligger både nära och långt bort. Nu känns det pirrigt och spännande att släppa den här boken om sorg som vi båda lagt ner våra själar i. Hoppas att den kommer att skänka stor glädje.

Sorg : om förlust och läkning vid förändringar i livet

Sorg : om förlust och läkning vid förändringar i livet

»Att sörja är en väg till läkning, glädje och frihet även om det inte känns så när vi är mitt i det mörkaste mörka.«
Marie och Eva

Sorgen är ingen annans, den är unik för varje person. Samtidigt är den universell och allmängiltig. Vi kan känna igen oss i varandra.
Det här är en bok om sorgens många ansikten. Läs mer »