Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Olle Wranne. Författare av Doftspår

Jag har länge velat ta en text från idé till färdig bok och debuterade 25:e november med spänningsromanen Doftspår. För mig har det varit en ny upplevelse att arbeta på en arena där jag i princip måste lära från grunden. Jag är industridesigner och är van att arbeta med fysiska produkter. Att vandra över till ett ickefysiskt medium som text har varit roligt, spännande och skrämmande. Att släppa det kända och kasta mig ut i ett för mig nytt universum.

För att inte behöva uppfinna alla hjul valde jag att se boken som ett designprojekt. Jag skapade en persona, en tänkt läsare som jag skrev boken för. Jag valde även ut några testpersoner, min fokusgrupp, som fick läsa och kommentera. Helt enkelt arbetade jag som jag gör som produktutvecklare. Det kanske är så alla författare gör i någon mån men detta var ett sätt att tydliggöra processen för mig själv.

Skrivandet har varit frustrerande och tidskrävande men framför allt väldigt roligt! Det är min förhoppning att du ska gilla Doftspår.

Doftspår

Doftspår

Deras uppfinning kommer att revolutionera energiförsörjningen. Inte bara i Sverige utan i världen. Forskarna Klara Hassel och Anna Williams har lösningen på den globala uppvärmningen och ser samtidigt en ljus ekonomisk framtid för sig själva. Men onda krafter är ute efter tekniken. Läs mer »

Staffan Portin debuterar med mindfulnessboken ”Du är inte din smärta: ett bättre liv med mindfulness”

Jag har levt med fysisk och psykisk smärta hela livet. Efter många år av operationer, behandlingar, medicineringar och rehabiliteringsförsök,
tvingades jag acceptera invalidpension när jag var 43 år. Jag fick höra att jag får lära mig att leva med mina krämpor, men ingen berättade hur.

Ingen ska behöva bli så sjuk som jag blev innan man hittar fungerande verktyg för att hantera livets med- och motgångar. Det har varit min drivkraft för att skriva ”Du är inte din smärta: Ett bättre liv med mindfulness”. I boken delar jag med mig av erfarenheter, insikter, teoretiska resonemang, konkreta exempel och många olika former av praktiska övningar. Den är en utsträckt hand till alla med långvarig fysisk eller psykisk smärta, men också till alla som bara vill leva en mer innehållsrik och harmonisk vardag.

Jag bor i Finland och är instruktör i mindfulnessbaserad stressreduktion, mindfulnessbaserad kognitiv terapi och medicinsk qigong samt öronakupunktör och erfarenhetsexpert. Därutöver politices magister och lärare.

Du är inte din smärta : ett bättre liv med mindfulness

Du är inte din smärta : ett bättre liv med mindfulness

Du är inte din smärta: Ett bättre liv med mindfulness visar hur du kan påverka din smärtupplevelse genom ett medvetet och konstruktivt förhållningssätt till dina tankar, känslor och smärtförnimmelser.

Boken är en utsträckt hand till alla med långvarig fysisk eller psykisk smärta för att hantera det som känns svårt. Läs mer »

Författaren Ninni Löfqvist släpper boken Skuttan har ont i magen. Foto: MissJeni

Läsning var en stor del av min uppväxt och jag har älskat att läsa och skriva så länge jag kan minnas. En annan stor del av min uppväxt var djur av olika slag. Dessa underbara varelser som så generöst ger och ger, från en aldrig sinande källa av ovillkorlig kärlek.

Mitt stora djurintresse fick mig att utbilda mig till veterinär. Som smådjursveterinär träffade jag ofta barn som följde med vid besöket. Jag tyckte det var svårt att hinna med att förklara för barnen så noga som jag hade önskat kring vad som skulle hända och att bemöta deras känslor och funderingar.

När mina kollegor på kliniken i Härnösand kom på idén om att skriva barnböcker om veterinärbesök så började jag genast spåna på idéer! Det tog däremot flera år tills idéerna mognat tillräckligt för att jag skulle ta tag i dem ordentligt, och den första boken där ”vi träffar veterinären”blev antagen av Idus förlag.

Min förhoppning är att Skuttan har ont i magen ska uppskattas av både stora och små djurälskare! 

Skuttan har ont i magen

Skuttan har ont i magen

Leo älskar sina kaniner, Skuttan och Luna. En dag när Leo ger kaninerna mat kommer inte Skuttan fram som hon brukar. Hon ligger alldeles stilla. Leo lockar med en morot, hennes favoritmat, men hon vill inte äta. Vad har hänt med Skuttan? Är hon sjuk ... Läs mer »

Johanna Bergblomma har skrivit barnboken Smultronstövlar och gröna tomater.

Min författarbana började när jag var tre år gammal. När mamma var sjuk ritade jag en bok till henne med bland annat båtar med många rattar och bäbisar med långa armar. Karriären fortsatte några år senare med ett flertal böcker till min sex år yngre kusin. Jag både skrev och illustrerade böcker med titlar som Mask-kalaset, Kalle berättar, Grisen och Landet i fjärran. Under hela mitt liv har det skrivna ordet varit en stor del, både att läsa och skriva. Sen kom vuxenlivet ikapp mig fullt med barn och jobb. Tid och lust till att skriva blev en bristvara, men drömmen om att en dag få ge ut en bok levde kvar.

Jag har alltid haft många drömmar, idéer och projekt och det tog många år efter studenten innan jag hade en utbildning och jag landade till slut som förskollärare. Ett fritt arbete där jag många gånger får ge utlopp för min kreativitet tillsammans med barnen. Efter några år slog dock rastlösheten till igen och jag beslutade mig för att utbilda mig inom min stora passion – trädgård och odling. Det slutade med att jag även kunde titulera mig trädgårdsarkitekt.

Jag var ändå inte riktigt nöjd. Den där drömmen om att skriva en bok fanns kvar där, långt bak i huvudet och en dag tog jag helt enkelt tag i drömmen. Jag satte mig vid köksbordet med min dator och började skriva. Länge hade idén om en barnbok om trädgård funnits i mig, en blandning av skönlitteratur och fakta. En bok som ger kunskap och väcker nyfikenhet och engagemang. När jag var nöjd skickade jag mitt manus till några olika förlag, utan några större förhoppningar. Det var trots allt mitt första försök. Döm av min förvåning när Idus förlag svarade efter några veckor och skrev att de gärna ville ge ut min bok! Jag frågade en vän som arbetar som illustratör om han ville göra bilderna och sen satte karusellen igång. Här är jag nu. En författare. På riktigt.

Smultronstövlar och gröna tomater

Smultronstövlar och gröna tomater

- Du måste vara försiktig, säger jag och försöker förklara.
- Men herregud, det är ju bara en mask, säger Ella surt.
- Ja, fast en mask är inte bara, så bara. De är superviktiga.
- Varför då? frågar Ella och ser lite nyfiken ut.

Smultronstövlar och gröna tomater är en rikt illustrerad kapitelbok för barn i åldrarna 6 9. Läs mer »

Marie Svedberg Axelson släpper barnboken "Plutte, en ovanlig kanin". Foto: Michaela Fröberg

För 25 år sedan var jag på väg hem från sommarsemestern med våra tre barn. Jag hade ingen längtan tillbaka till stressen på kontoret och sa på skoj till barnen ”Jag tror jag ska bli författare”. Jag glömde vad jag sagt, men barnen berättade för grannarna att mamma skulle byta jobb och bli författare. Då såddes ett frö hos mig, som fortsatte mitt vanliga jobb, men skrev en bok om familjens ovanliga kanin Plutte på kvällarna.

När manuset var klart hamnade det bokstavligen i byrålådan, där det fick ligga i 25 år. Nu har jag äntligen plockat fram det och gjort verklighet av boken. Aldrig trodde jag väl inte att den skulle ges ut på riktigt och att det skulle vara så roligt att lära mig nytt under processen.

Marie Svedberg Axelson heter jag och är uppvuxen i Tyresö utanför Stockholm där jag fortfarande bor. Jag älskar närheten till naturen och havet. På fritiden umgås jag helst med familj och vänner och spenderar gärna tid i fjällen eller i skärgården.

Mer skrivande kommer det också bli.

Plutte, en ovanlig kanin

Plutte, en ovanlig kanin

Plutte är en påhittig och modig kanin, men han är inte som andra kaniner. När Plutte flyttar till familjen Björk vill han nämligen vara med på allt som familjen gör. Men det är inte alltid det passar en kanin

Berättelsen om kaninen Plutte och familjen Björk är inspirerad av författarens egen familj och deras kanin, som ständigt hamnade i diverse äventyr.

Läs mer »
Författaren Annika R. Melin romandebuterar med Vårens vresiga eldar. Foto: Kicki Persson

Ända sedan barnsben har jag varit en skapande person men min kreativitet har fått utlopp främst via tyger och garner. Samtidigt har jag alltid gillat historier, att läsa böcker och se filmer. Språkvetenskap fascinerar mig och för bara för mitt eget höga nöjes skull har det blivit en del lingvistikstudier på universitetet. Min egentliga utbildning är dock inom textilt skapande och sedermera programmering.

Just programmering är ju också språk och i min utbildning på nittiotalet för att bygga hemsidor så ingick dessutom att skriva innehåll för webben. På skolan utlystes samtidigt en novelltävling som jag med framgång deltog i. Ändå var det inte förrän många år senare som jag tänkte att jag skulle skriva skönlitteratur.

Numera arbetar jag som teknisk projektledare i min hemstad Lund. Det är kul, jag gillar att driva projekt. Att skriva en bok är ett stort projekt och det känns spännande att min första roman nu är redo att möta världen, för att inspirera och beröra.

Vårens vresiga eldar

Vårens vresiga eldar

Siri tror inte sina ögon. Under snön ligger en ränsel. Hon slickar sina torra läppar och trycker handen mot magen. Mat? Till barnen, förstås. Men vems är lädersäcken? Inte kan hon bara ta den!

– Har du berättat för någon mer om vad du hittade i ränseln, undrar Eira. Du har väl inte visat dem för någon?
– Nej, svarar Siri och skakar på huvudet. Läs mer »