Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Författaren Niklas Lindkvist släpper barn- och ungdomsboken Vem ser jag i spegeln?

Mitt namn är Niklas Lindkvist och debuterar med boken Vem ser jag i spegeln? om den tennisälskande Dante som brottas med sitt utseende. Jag föddes med läpp-, käk- och gomspalt 1976 och fick som barn genomgå ett flertal operationer.

Redan som barn upptäckte jag en väldig kärlek till bollar. Jag älskade att spela fotboll och ishockey men en dag fick jag chansen att prova på tennis. Det ändrade mitt liv. Jag blev som besatt. Jag tränade och tävlade för fullt men valde att sluta helt som 17-åring. Det är än idag den största sorgen i mitt liv. Jag har nu på senare år tagit upp tennisen igen och det är mycket på grund av att mina två barn börjat att spela.

När jag slutade med idrotten satte jag i gång med att skriva musik. Jag har gjort några skivor genom åren och förra året skrev jag låten ”A new life” och gjorde ett samarbete med Operation Smile. Jag blir alltid rörd när jag ser deras inslag på barn som är födda med läpp-, käk- och gomspalt. Det gör ont i mig och jag känner igen mig.

Vem ser jag i spegeln?

Vem ser jag i spegeln?

Dante älskar tennis, nästan mer än allt annat. Fast klassens snyggaste tjej, Lydia, står rätt högt upp på hans lista också. Han brukar kika lite på henne i smyg på lektionerna i skolan och drömmer sig bort. Men tennisen kräver fokus och hans föräldrar bråkar om hur dyrt det är. Samtidigt kämpar Dante med den person han ser i spegeln. Läs mer »
Författaren Carido Widergren släpper boken Vespers äventyr : fisken i sjön. Foto: Michaela Widergren.

Berättelsen om Vesper och hennes äventyr växte fram under en tid när jag bodde på den skånska landsbygden tillsammans med min fru och våra barn. Det var en period som gav upphov till både inspiration och kreativitet och en möjlighet för mig och min fru att arbeta fram berättelsen om Vespers äventyr. 

Jag har alltid älskat att skriva och finner stor glädje i att försöka skapa texter som fångar och trollbinder läsaren. Inspiration hämtar jag dels från berättarstilen i den afrikanska folksagan om den lilla pojken Kirikou, och min förhoppning är att kunna skriva historier som inspirerar precis som berättelsen om Kirikou har inspirerat mig.

Jag ser fram emot att dyka djupare in i Vespers värld och i framtiden hoppas jag på att skriva fler berättelser och dela dessa med er alla.

Vespers äventyr : fisken i sjön

Vespers äventyr : fisken i sjön

Det är inte lätt att vara liten. Om dagen behöver Vesper hjälp. Hjälp att äta, hjälp att klä på sig, och hjälp att leka. Men om natten, i drömmarna, far Vesper på äventyr.

Den här natten möter Vesper en fisk. En fisk som förgäves söker efter en väg hem till sin familj. Kanske kan Vesper hjälpa till?

Läs mer »
Författaren Ann Tavelin släpper barnboken Lilla monsterguiden. Foto: Sekai Media

Jag heter Ann Tavelin, och som barn var jag väldigt mörkrädd. Dunklets rörelser, märkliga ljud och en fantasi som skenade i väg lämnade mig ofta sömnlös.

Ända sedan jag var liten har jag blivit beskriven som “en kreativ själ med stor fantasi.” Under många år har jag drivit mitt företag, Base Media Norr, där jag som webbkonsult har skapat webbsidor, grafiska profiler och andra designarbeten. Men på senare tid har jag återupptäckt en gammal passion – handteckning.

Nu bjuder jag in dig till en magisk värld fylld av charmiga, busiga små husmonster. Dessa vänliga varelser har skapats för att sprida glädje och kanske hjälpa andra barn att bli lite mindre rädda för mörkret.

Lilla monsterguiden

Lilla monsterguiden

Har du någonsin undrat var dina borttappade strumpor tar vägen? Eller kanske vad som egentligen gömmer sig under soffan? I denna bok får du träffa 15 av våra allra vanligaste små ”husmonster” – busiga och lekfulla varelser som älskar att vara där vi minst anar det. Men var inte rädd! Dessa monster är snälla, nyfikna och fulla av upptåg. Läs mer »
Olle Wranne. Författare av Doftspår

Jag har länge velat ta en text från idé till färdig bok och debuterade 25:e november med spänningsromanen Doftspår. För mig har det varit en ny upplevelse att arbeta på en arena där jag i princip måste lära från grunden. Jag är industridesigner och är van att arbeta med fysiska produkter. Att vandra över till ett ickefysiskt medium som text har varit roligt, spännande och skrämmande. Att släppa det kända och kasta mig ut i ett för mig nytt universum.

För att inte behöva uppfinna alla hjul valde jag att se boken som ett designprojekt. Jag skapade en persona, en tänkt läsare som jag skrev boken för. Jag valde även ut några testpersoner, min fokusgrupp, som fick läsa och kommentera. Helt enkelt arbetade jag som jag gör som produktutvecklare. Det kanske är så alla författare gör i någon mån men detta var ett sätt att tydliggöra processen för mig själv.

Skrivandet har varit frustrerande och tidskrävande men framför allt väldigt roligt! Det är min förhoppning att du ska gilla Doftspår.

Doftspår

Doftspår

Deras uppfinning kommer att revolutionera energiförsörjningen. Inte bara i Sverige utan i världen. Forskarna Klara Hassel och Anna Williams har lösningen på den globala uppvärmningen och ser samtidigt en ljus ekonomisk framtid för sig själva. Men onda krafter är ute efter tekniken. Läs mer »

Cecilia Nordqvist har släppt romanen Tant på väg - bort och vidare.

I mina anställningar tyckte jag att textskapande var roligt, trots ramarna som begränsar skrivandet i forskning- och utredning. Nyligen valde jag bort anställning för att kunna skriva fritt. Det är ännu roligare.

Början av titeln i min romandebut Tant på väg – bort och vidare syftar på en bokstavlig ensamvandring som huvudpersonen gör, och som jag har gjort i verkligheten. Den leder bort. Tanten ändrar sitt liv, eller försöker. Vidare finns hennes diffusa framtid.

Läsare säger att boken har driv som gör den lätt att läsa. De känner igen sig i situationer och i mellanmänskliga dilemman utan lösning. Det var effekter som jag ville skapa.  

Nästa bok kommer att förklara bakgrunden till tantens udda situation.

Mitt första steg in i författarskap var fackboken Mannen i CP-trucken och personliga assistenten (2023).

Hemma i ett fattighus på Sörmländska landsbygden kommer jag att fortsätta att skriva romaner. Här producerar vi även honung och öl. 

Tant på väg - bort och vidare

Tant på väg - bort och vidare

Möt Tanten, tidigare anställd i offentlig sektor. Följ hennes resa, från nutid in i framtiden i ett hus på landsbygden.

Där hanterar hon energiskt situationen med att ha oinbjudna gäster som hon inte förstår, och som hon tror inte förstår henne. Tanten för en tyst snålhetskamp och vill vara gästfri i ordets båda bemärkelser samtidigt. Läs mer »

Staffan Portin debuterar med mindfulnessboken ”Du är inte din smärta: ett bättre liv med mindfulness”

Jag har levt med fysisk och psykisk smärta hela livet. Efter många år av operationer, behandlingar, medicineringar och rehabiliteringsförsök,
tvingades jag acceptera invalidpension när jag var 43 år. Jag fick höra att jag får lära mig att leva med mina krämpor, men ingen berättade hur.

Ingen ska behöva bli så sjuk som jag blev innan man hittar fungerande verktyg för att hantera livets med- och motgångar. Det har varit min drivkraft för att skriva ”Du är inte din smärta: Ett bättre liv med mindfulness”. I boken delar jag med mig av erfarenheter, insikter, teoretiska resonemang, konkreta exempel och många olika former av praktiska övningar. Den är en utsträckt hand till alla med långvarig fysisk eller psykisk smärta, men också till alla som bara vill leva en mer innehållsrik och harmonisk vardag.

Jag bor i Finland och är instruktör i mindfulnessbaserad stressreduktion, mindfulnessbaserad kognitiv terapi och medicinsk qigong samt öronakupunktör och erfarenhetsexpert. Därutöver politices magister och lärare.

Du är inte din smärta : ett bättre liv med mindfulness

Du är inte din smärta : ett bättre liv med mindfulness

Du är inte din smärta: Ett bättre liv med mindfulness visar hur du kan påverka din smärtupplevelse genom ett medvetet och konstruktivt förhållningssätt till dina tankar, känslor och smärtförnimmelser.

Boken är en utsträckt hand till alla med långvarig fysisk eller psykisk smärta för att hantera det som känns svårt. Läs mer »