Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Weronica Nässelqvist.

Jag heter Weronica Nässelqvist, är 56 år och kommer ut med min första bok den 30 november. Det är en barnbok som heter ”Jätteflugsvampen”. Illustratören till boken heter Lotta Myrefelt.

Det är min första bok men jag har flera på gång. Jag är född och uppvuxen i Jönköping men bor numera i Tranås. Jag har även bott på Visingsö i några år. Jag har 5 barnbarn i åldrarna 2 – 7,5 år. Jag älskar läsa och skriva böcker, går mycket i skog och mark samt har mycket fantasi. Jag är en lekande mormor och farmor. Tycker om att hitta på skoj med mina barnbarn och läsa för dem. 

Jag har jobbat många år på polisen och jobbar nu som vårdadministratör inom psykiatrin. Jag började skriva på allvar förra sommaren. Jag gick en manuskurs i Simrishamn där jag fick mycket inspiration.

Jätteflugsvampen

Jätteflugsvampen

<em>Jätteflugsvampen</em> handlar om en flicka som är ute med sin mamma och lillasyster i lekparken. Hon går in i skogen som blir förtrollad i flickans fantasi.

I skogen träffar hon på en förtrollad svamp som lär henne att man ska dela med sig av saker och glädje så blir allting mycket roligare. Läs mer »

Jessica Eklund.

Jag är en 38 år, bor i Stockholm tillsammans med min 10 åriga son. Arbetar som barnskötare på förskola sen 18 år tillbaka. Min son har fått tagit del av många berättelser och sagor och har med sin otroliga tydlighet sagt vad som fungerar och vad som inte fungerar. Min främsta supporter!

Har under mina år berättat egna sagor på förskolan, berättar ibland om leksaker som blir levande under natten eller få in berättelser som har stort genusperspektiv. Nu har jag börjat skriva ner dessa sagor. Genom mitt yrke har jag även blivit medveten om att det är mycket böcker som fattas. Mitt nästa steg i mitt skrivande är att se vad som behövs och inte bara skriva för att skriva. Vill att mina böcker ska få vara ett sätt att få kliva in i fantasins värld men även kunna fungera som en tröst eller en stund att få skratta. Att böckerna kan handlar om något de själva är med om.

Det finns det även en roman som ligger och väntar på att skrivas färdigt.

Stort tack till Lotta Myrefelt som skapade fram Maximus som min debutbarnbok handlar om. Hon fångade mina ord och gjorde honom och berättelsen levande i bokform.

Konstmusen Maximus

Konstmusen Maximus

Mitt inne i stan ligger ett konstmuseum. Inuti väggen bor en liten mus som heter Maximus. Hans stora dröm är att bli konstnär, Maximus vill också hänga sina tavlor på museet! Han börjar bli otålig. Läs mer »

Merja Modin. Fotograf: Linda Foto

Jag är född i Finland men bosatt i Sverige sedan 1976. Jag tillhör de människor som har ordets gåva, som kan skriva så att texten flyter. Därför var poesi länge min favoritgenre och även noveller tilltalade mig att skriva.

Jag är dessutom född med mycket fantasi som jag använder när jag skriver mina sagor som jag också gillar stort. Även en släktbiografi damp en gång ned i min skrivarbox, när min dotter frågade ”kan du inte mor, berätta”. 

Tills jag en dag drabbades av en fruktansvärd sjukdom, ”djävulssjukan” som den kallades innan. Som numera heter Guillain-Barré, som förlamar och förstör nervbanorna. Men som också låter sig botas fast efter en mycket lång konvalescent tid. 

Så jag skrev en bok av det. Så att alla kunde läsa. Hur hemskt jag hade det. Och hur jag sedan blev frisk och kunde fortsätta att skriva. 

Skriva på mitt eget säregna sätt. Ärligt och rakt på sak. Blandat med rapp finsk humor, visdom och tänkvärda ord. Som en extra gåva till den som läser.

Djävulssjukan

Djävulssjukan

<span >Boken handlar om något som kan drabba vem som helst. En fruktansvärd sjukdom splittrar hela tillvaron. Döden knackar på, helt oväntat, som blixt från en klar himmel! </span>

<span >Men finner sin överman i dagens medicin och människans vilja att överleva och drar sig motvilligt tillbaka. Läs mer »

Malena Sundström.

I november tog jag mitt första steg som författare, en barndomsdröm som nu blivit verklighet. Så länge jag kan minnas har jag längtat efter att få skriva något som andra kan läsa, redan som barn skapade jag påskbrev fyllda med egna världar och historier. Från tidningar och teaterpjäser till radiomanus, fann jag alltid vägar för mitt berättande. Men det var en livskris som fick mig att ta steget att våga skriva en bok.

Jag sätt där på balkongen hemma i Schweiz, där jag bor sedan 15 år, tittade på de vackra bergstopparna och kände mig bara så misslyckad. Jag var 36 år, uppsagd från jobbet, och kände mig förlorad i småbarnsårens kaos. Inspirerad av ilskan och frustrationen över en tillsynes perfekt värld på sociala medier, började jag skriva. Det blev en terapi, ett sätt att vända kris till kreativitet.

Min fascination för det mänskliga psyket och hur vi framställer oss själva på nätet blev en inspirationskälla. Som kommunikatör på sociala medier reflekterar jag mycket över vårt behov av bekräftelse. Denna insikt, tillsammans med erfarenheter från bergslopp och en livskris, formade grunden för mitt skrivande.

Jag hoppas att mina berättelser ska väcka tankar, skapa igenkänning och kanske även ett skratt eller två. Att dela mina historier med världen är en dröm som nu blir sann.

Kan man få en jävla like?

Kan man få en jävla like?

Kan man få en jävla like? är en satirisk pärla som blandar det bästa av feelgood med en vass blick på samtiden.

Möt Molly, en förvirrad kvinna mitt i Stockholms lyx och flärd. Hon har allt utom det som verkligen räknas äkta glädje. Läs mer »

Jag heter Ellika Shilling och bor i Patterson i staten New York, ungefär 1.5 timme med pendeltåget från NY city. Jag har bott i USA i trettio år, är gift och har två vuxna barn, fyra alpackor, en häst, en katt och sex hundar. Till vardags arbetar jag som akupunktör.

Min stora dröm blev uppfylld den 17 november, då släpptes nämligen min debutroman ”En enkel till Uppsala: Majas resa”. Jag är enormt stolt över allt arbete med boken, för det tog mig närmare fem år att färdigställa den.

Jag har alltid velat skriva åtminstone en bok, men jag har inte haft historien klart för mig. Inte förrän nu. Det var när jag läste ”Käraste Herman” (Maja Hagerman) som jag förstod att det var ju professor Lundborgs älskarinna Maria Isakssons historia som jag skulle återberätta. Jag kände Majas, som hon kallades, närvaro under hela skrivprocessen, och det kanske inte är så konstigt eftersom hon var min mammas faster.

En enkel till Uppsala : Majas resa

En enkel till Uppsala : Majas resa

En gripande historisk roman om kärlek och mod baserad på en sann berättelse om rasbiologen professor Herman Lundborg och hans lappländska älskarinna Maja Isaksson.

Hösten 1926 tar Maja Isaksson det djärva steget att lämna sitt hem och sin trygghet. Med en enkelbiljett till Uppsala i fickan kliver hon på tåget i Nattavaara. Läs mer »

Therése Sandberg.

När jag inte skriver arbetar jag på bibliotek med läsfrämjande och mångspråk, men jag har också en yrkesbakgrund inom kriminologi och psykologi vilket jag använder mig mycket av när jag skriver just spänningslitteratur.

Även om mina texter oftast är fiktiva berättelser som är menat att underhålla läsaren så inkluderar berättelserna ofta teman som utanförskap och hur människor bemöter andra människor som inte agerar som förväntat.

Katarinafallet får vi exempelvis följa en mamma som kämpar med moderskapet och som inte är som andra mammor är. Skrivandet är för mig ingången till förståelse och varför människor begår de val de gör.

Katarinafallet

Katarinafallet

Katarina försvinner spårlöst efter en utekväll i Piteå 1990. Trettio år senare flyttar Talia, som nyss blivit utskriven från en psykiatrisk avdelning, till grannbyn. Hon tar upp kontakten med sin barndomsvän Carla, som har gift sig med sin ungdomskärlek från byn. Läs mer »