Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Mitt skrivande har sitt ursprung i min själs strävan efter ljus och frihet, och i min
kärlek till att skapa världar bortom det som för ögat är synligt. Mitt språk är präglat
av min uppväxt nära skogen och av musiken som alltid varit en stor del av min
vardag. Under många år turnerade jag som artist runtom i världen och jobbade
parallellt som lärare inom skapande verksamheter. Musiken var länge mitt primära
uttrycksmedel, men under en svår sjukdomsperiod, då jag tvingades till stillhet, blev
poesin en väg till läkning och dikterna till min debutbok Svart kol Vita duvor började
formas. Mina texter kommer alltid intuitivt och i ett flöde där känslan alltid
förekommer intellektet. Jag lyssnar i ögonblicken och låter orden undersöka vilka
bilder och historier som vill komma fram ur kroppens gömställen och ur det som
blänker till i viskningarna och ropen runtom oss. Likt sagan har mina dikter en
inbyggd strävan efter upplösning och förvandling vilket låter mig och läsarna läka
och växa.

Svart kol vita duvor

Svart kol vita duvor

Kan du hålla mina ord

Smeka dem med dina varma fingrar

Bära dem i din hand

Kupa händerna

Blåsa försiktigt

Med ditt varma andetag

Se om de vill flyga

Stilla framför dina ögon

Eller tillbaka igen i kupade händer

FÖRFATTARPRESENTATION

Klara Rosén (f. Läs mer »

Linn Austli

Jag är född och uppvuxen på småländska höglandet. Återvände efter några turer till andra delar av Sverige och Norge. Här bor jag med min familj på en liten gård där vi driver gårdsbruk för att delvis vara självförsörjande. Vi är ideellt engagerade i vår hembygd och mycket tid läggs på föreningsliv. Jag har på senare år blivit filmskapare och har producerat några korta dokumentärer och en essäfilm. Dessa åker jag runt och visar och håller föreläsningar kring. Jag arbetar till vardags inom skola och barnomsorg och har gjort det på olika sätt större delen av livet. Jobb och ledarskap i föreningar ledde mig till att skriva ett par böcker inom läromedelslitteratur. Jag har även varit redaktör för tidningen Frisksport under några år. Jag är en mångsysslare som älskar ordet och använder det för att få utlopp för min kreativitet.

Periferi

Periferi

Linn Austli blev inspirerad av sin släkthistoria. Andra världskriget härjar och nazisterna har ockuperat Norge. Tusentals flyr och vissa hamnar i flyktingläger i Öreryd, Småland. Den 9 april 1940 ockuperas Norge av tyskarna och Ottar tvingas fly från sitt hemland. Läs mer »
Marie Englund. Fotograf: Peter Jennerheim

Jag har närt drömmen att debutera med en roman sedan tonåren. Som yngre läste och skrev jag mest hästberättelser men efter hand som intresset ökade för historia, mysterier och detaljerade beskrivningar fick mina egna berättelser djupare detaljer och en mer invecklad dramaturgi.

Jag är uppväxt nära skogen och har nu bosatt mig med man, dotter och katter i ett hus i norra Göingebygden med stor tomt, nära till natur och flertalet spännande hus och platser att hämta inspiration ifrån. Med utbildning inom kreativt skrivande, journalistik och marknadsföring samt arbetserfarenhet från olika delar av handelsbranschen har jag dessutom mött olika fakta, människor och behov som lätt appliceras i mina berättelser. 

De platser jag trivs bäst på är vid skivstången på gymmet, vid bordet längst in i ett hörn på ett café eller vid balkongbordet en ljum morgon med en kaffekopp och filt över axlarna samt endast vårfåglarna som ljudkuliss. 

Vingklippta

Vingklippta

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2024-04-27
Det är en vacker höstdag då Kristoffer begravs i landsortskyrkan. Varken Lukas, Sofie, Anton eller Josephine vill egentligen vara där och flyr igen så fort tillfälle ges. Läs mer »

Jag heter Peder Claesson och blir i slutet av året 70 år, kommer ifrån Borås men bor sedan några år i Träslövsläge (även kallat Läjet) söder om Varberg. Debuterar som författare med boken Hilma på Torpa – Personlig vän med alla spöken. Har sedan tonåren var intresserad av släkten och historia och började då att forska.

Mitt amatörforskande blev till slut ganska omfattande, innehöll många intressanta människoöden som berörde släkten, då fick jag iden att skriva artiklar om dessa i olika tidningar och publikationer/tidskrifter. Det mottogs bra och skriver fortfarande med stor ingivelse. Min ”bibliografi” är numera ganska omfattande.

Har sedan många år tillbaka drömt om att få skriva en bok och när jag blev pensionär så fanns ju mer tid och för några år sedan så började jag skriva. Hade då bestämt mig vad boken skulle handla om, ett människoöde, och gick till verket. Jag skickade manus till några förlag, en sa ja och några sa nej, beslöt till slut att ge ut den i egen regi på eget förlag.

Boken kan beställas direkt av författaren via mail till pederclaesson54@hotmail.com.

Peder Claesson debuterar med HILMA PÅ TORPA  – Personlig vän med alla spöken

ISBN: 978-91-987337-3-0

Christoffer Orcander.

Min debutroman skulle getts ut redan för två år sedan, men ett mediadrev och en rad oriktiga uppgifter fick mitt förlag att backa och avbryta utgivningen. Leif GW muttrade att mitt författande var ”ytterst olämpligt” från en nedsutten soffa i TV4:s nyhetsmorgon. Men han hade blivit serverad oriktiga uppgifter om hur och när boken skrevs. Jag har jobbat många år som åklagare, på advokatbyrå och även i domstol. Skrivandet kommer alltid vara inspirerat av min yrkeskarriär, men jag har även manusförfattarutbildning och en examen i journalistik. Berättandet har alltid kommit naturligt. Mitt perspektiv är verklighetsnära och avskalat. Jag skriver helst om begär, skam och obehag. Den mänskliga faktorn ligger mig varmt om hjärtat. Omvägen till utgivning av min debutroman har varit kantad av kritik, post-covid, anmälningar, rättsprocesser och andra livsavgörande händelser som att bli pappa. Det betyder oerhört mycket att äntligen gå i mål, med mitt Panik förlag i ryggen.

Främmande kläder

Främmande kläder

Det krävs två för ett bedrägeri… En som vilseleder, och en som låter sig vilseledas.

Storbedragaren Martin Torn sitter häktad och är misstänkt för att ha lurat till sig hundratals miljoner. I media kallas han för Tornfalken och är känd som den organiserade brottslighetens största kassako.

Brottsutredningen mot honom är hisnande. Läs mer »

Jag var 6 år gammal när mitt liv tog en helomvändning. År 2005 fick jag sjukdomen som skulle komma att förändra mitt liv för alltid. Jag blev diagnostiserad med Diabetes typ-1. 

Mitt namn är Tintin Forssberg, jag är född år 1999 och uppväxt på en gård i Mjöhult tillsammans med min mamma, pappa, lillasyster och lillebror. Numera bor jag i Helsingborg tillsammans med min sambo. Mina stora intressen i livet är idrott och mat. Under sista året på samhällsprogrammet fick jag upp ögonen för att skriva, men det var först när jag kom ut i arbetslivet som jag kom på idén att skriva en bok. 

Jag har enda sedan min diagnostisering haft en lite annorlunda inställning till diabetes och har alltid känt att sjukdomen inte får begränsa mig. Istället har jag slängt den i en ryggsäck och tagit med den på alla livets äventyr. Jag låter inte min sjukdom krossa mina drömmar och jag har nu debuterat med en bok jag själv hade behövt som ung diabetiker.

I skuggan av verkligheten : att leva med diabetes

I skuggan av verkligheten : att leva med diabetes

Jag var sex år gammal och skulle åka med mamma, pappa och min lillasyster till badhuset och sedan äta lunch på McDonalds. Men tidigare den morgonen misstänkte mina föräldrar att det var något som inte stod riktigt rätt till. Vi kom aldrig till badhuset, och det blev aldrig någon lyxlunch. I stället blev det en vecka på sjukhuset. Läs mer »