Gastronaut - Grädde

Gastronaut - Grädde
Förlag Bokförlaget Parasoll
GenreMat och dryck
FormatBF
SpråkSvenska
Antal sidor144
Vikt0
Utgiven2024-11-26
ISBN 9789198890747
Gastronaut är ett bookazine för dig som brinner lite extra för mat och dryck och vill göra smakliga upptäcktsfärder i tid, rum och tanke. Vi ger oss ut i ett universum där det finns mycket att upptäcka. I Gastronaut kan kan läsa längre porträtt av råvaruproducenter, mathantverkare, vinmakare, kockar och restauratörer. Här möter du mat och dryck på många olika vis. Vi berättar om trender, historia, forskning, nyheter och personliga upplevelser. Vi tar upp prylar, kryddor, nyheter och råvaror, och recenserar allt från gourmetkrogar till burgarhak. Gastronauts testpanel tar fram de bästa råvarorna och vimlar det av recept lätta och svårare, men alltid spännande. Vi ser förstås drycken som en del av måltidsupplevelsen, så alla recept har en egen dryckesrekommendation. En stor del av varje nummer upptas av ett tema. I det tolfte numret nördar vi ner oss i grädde, som är så mycket på en och samma gång. Först och främst kossans näringsrika föda till kalven. Men också »den gulaktigt vita, fettrika och vattenfattiga del av mjölken som, när denna får stå i ett kärl, avsätter sig på ytan såsom ett mer eller mindre tjockt lager (överdrag) eller som avskiljer sig, då mjölken centrifugeras« för att citera Svenska Akademiens ordbok. Grädden är även kockarnas och konditorernas mirakelmedel som kan sjudas, sockras, smaksättas för att sedan vändas, röras och vispas till en rad olika konsistenser. Den är lenheten som kaffet behöver liksom kärleken behöver kyssar. Den är det fluffiga feta som tillsammans med mandelmassan förvandlar den släta bullen till semla - och mycket mer.