Stigar, vägar och tankebanor

Stigar, vägar och tankebanor
Serie Dalsland och gränsbygden
Författare
Medverkande
Förlag Fjellmans Ord & Bild
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor57
Vikt145 gr
Utgiven2014-06-17
SABNcbl
ISBN 9789197959421
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Titeln på denna bok syftar på att vägar och banor är ord med många betydelser, inte bara konkret som en väg att gå eller köra på, utan också abstrakt som tankens väg och tankegångar.

Det första kapitlet "De gamla vägarna och deras skötsel" handlar om hur stigar och ridvägar blev till landsvägar. Dalslands äldsta vägar beskrivs, mellan vilka orter de gick, vem som byggde dem och kraven på bönderna att underhålla och sköta dem. Här kan man läsa om de viktiga vintervägarna som hade en annan sträckning än landsvägen. Vidare berättas om den äldsta vägkartan samt om gästgiverier och milstenar.

Nästa kapitel "En ung mans väg till ena pigo" beskriver kärlekens vägar, som kryssar mellan krav på seder på bruk å ena sidan och de ungas förälskelse å den andra. Hur var det att vara ung i Dalsland på 1800-talet och ordna alla sin nöjen själv? Hur gjorde man när man gick på domp? Vilka tydor och skrock rättade man sig efter? Och hur gick själva frieriet och trolovningen till och hur firade man bröllop?

"Selma Lagerlöfs väg till författandet och hennes anknytning till Dalsland" heter det tredje kapitlet. Man får läsa om Selma Lagerlöfs familj, hennes uppväxt och utbildning samt hennes lust och längtan att författa. Här skildras hur hon började skriva Gösta Berlings saga och hur hon fick idén till Nils Holgerssons underbara resa. Sophie Elkans betydelse för Selma Lagerlöfs författarskap framhålls också. Kapitlets tyngdpunkt ligger på Selma Lagerlöfs anknytning till Dalsland och släkten där, samt hur viktigt Mårbacka var för henne och hennes författarskap.

"Ordens väg mellan språken" är det sista kapitlet och det handlar om vanliga uttryck och fraser och deras ursprung, som hälsningsord, käring och gubbe, semester och ferier, termin och examen, kära släkten, bokstav och bok, byggen och verktyg, lånord, ordets jul ursprung och några tankar om vår dialekt.

Boken avslutas med litteraturtips om de ämnen som boken handlar om.