Tyskarna som industrialiserade Stockholms bryggerinäring : en studie i till Stockholm invandrade tyska bryggare och bryggeriarbetare under 1800-talets senare hälft, med inriktning på nätverk och personer

Tyskarna som industrialiserade Stockholms bryggerinäring : en studie i  till Stockholm invandrade tyska bryggare och bryggeriarbetare under 1800-talets senare hälft, med inriktning på nätverk och personer
Författare
Förlag Centrum för Näringslivshistoria
GenreHistoria och arkeologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor28
Vikt75 gr
Utgiven2007-07-31
SABPmbaab.05-cz Stockholm
ISBN 9789197431460
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
År 1842 bryggdes ännu öl i Sverige på i princip samma sätt som sedan medeltiden. Bryggerierna bestod endast av ett par hus på gården, arbetet skedde helt manuellt av en bryggare och ett några drängar och ölen hade mycket låg kvalitet. Ett halvsekel senare skulle Stockholm ha flera stora bryggeripallats med många hundratals anställda. Branschen hade på några årtionden omvandlats från ett slutet, skråbundet hantverk till en storskalig livsmedelsindustri. Bakom denna utveckling stod framförallt ett antal invandrade tyska bryggare. Forskningsrapporten tecknar korta biografier över de viktigaste av dessa, särskilt berörs: Franz Adam Bechmann, F.R. Neumüller, Georg Adam Bechmann, Fritz Dölling, Johan Bauer, Frans Heiss och Georg Sellmann. Rapporten undersöker vidare deras nätverk i form av församlingarna (tyska respektive katolska) samt de tyska föreningarna, särskilt Deutsche Gesellschaft i Stockholm. Bakom rapporten står Edward Blom bl.a. ansvarig för bryggerihistoria på Centrum för Näringslivshistoria samt tidskriften Företagsminenns redaktör. Centrum för Näringslivshistoria bevarar och presenterar näringslivets historia.