Janssons frestelse och ansjovisen

Janssons frestelse och ansjovisen
Författare
Förlag Carlsson
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2025-04-14
SABQca
ISBN 9789189826663

Janssons frestelse tillhör de svenska matklassikerna. Få ingredienser, omhuldad i slott och koja, besjungen av både mästaren Tore Wretman och en rad andra kockar. Rättens uppkomst är oklar, dess namn har varierat. Bland annat benämndes den Ansjovislåda. Ingredienserna är få, men just ansjovisen är ett oundgängligt inslag. 

Här skriver den legendariske kocken, krögaren och matboksförfattaren Gösta Nordén en del av frestelsens historia. Inte minst passar han också på att ge sin hyllning till ansjovisen.

Om författaren

Gösta Nordén är entreprenör, mångårig restaurangman och författare. På Carlssons har han tidigare utgivit Välkommen till bords Uteätandets historia (2012) och Matsalshantverket och trancheringskonsten: Fileing, flambering och tillag (2020).