Under ytan : varför det gnisslar när svenskar jobbar med andra kulturer

Under ytan : varför det gnisslar när svenskar jobbar med andra kulturer
Serie Kunskap på nolltid
Författare
Förlag Eget förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor96
Vikt87 gr
Utgiven2024-12-05
SABBf
ISBN 9789189774162
På våra arbetsplatser finns det ofta flera nationaliteter och många arbetar i en internationell miljö. Ju mer globaliserade vi blir, desto större behov har vi av att hantera kulturella skillnader. Med interkulturell kompetens minskar stereotyper, missförstånd och frustration. Och samtidigt främjar vi bättre kommunikation, samarbete och innovation.

Vad kostar alla misslyckade fusioner, svenska utlandsanställda som åker hem, utländska medarbetare som inte levererar, uteblivna innovationer, all frustration och alla missförstånd?

Enligt studier är kulturella skillnader huvudorsaken till att internationella samarbeten fallerar. Kostnaden betalas inte bara i pengar, utan även i personliga misslyckanden.

Den här boken handlar om de osynliga värderingar som ofta leder till kulturkrockar när svenskar jobbar med människor från andra länder.

Sverige är ett svårt land att flytta till, och svenskarna är – oftare än vi vill tro – komplicerade att göra affärer med. Våra värderingar är faktiskt extrema. På alla skalor.

Om vi förstår olika kulturers värderingar kan vi lättare inse varför människor beter sig som de gör, och få nya perspektiv.

Om författaren
Christina Rundcrantz arbetar som interkulturell konsult för BBi Communication. Hon är certifierad som Cross-Cultural Trainer enligt Richard Lewis-modellen. Hon föreläser på svenska, engelska och franska och har i mer än tjugo år jobbat med internationella företag över stora delar av världen. Fokus är att bygga tillit i internationella team. Hon har ofta workshoppar för svenskar som ska arbeta utomlands, eller för utländska chefer eller medarbetare som ska arbeta i Sverige.

Christina har en masterexamen i engelska och franska och även en lärarexamen, och har genomfört universitetsstudier i interkulturell kommunikation och nationalekonomi.