Motiv eller tillfälle? : en studie om ekonomisk brottslighet i restaurangbranschen
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Bokförlaget Atlas |
Genre | Juridik |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 354 |
Vikt | 530 gr |
Utgiven | 1999-01-01 |
SAB | Oepa-c |
ISBN | 9789189044463 |
Ekonomisk brottslighet är ett sentida samhällsfenomen, som på allvar började uppmärksammas i Sverige på 1970-talet. Stora insatser sattes in för att kartlägga dess omfattning och karaktär, mycket av detta arbete havererade dock genom det årgärdspaket mot ekonomisk brottslighet som föreslogs av 1984 års offentliga utredning. Frågan politiserades mellan det socialistiska och borgerliga blocket. Kartläggningen av fenomenet gick i stå fram till mitten av 1990-talet man nu har frågan åter kommit upp på dagordningen.
Motiv eller tillfälle? är en av de senaste årens mest omfattande studier av den ekonomiska brottsligheten i restaurangbranschen. Undersökningen bygger på ett omfattande intervjumaterial med krögare och myndighetspersoner från Stockholm, Göteborg och Malmö. Titeln syftar på en principiell frågeställning inom forskningen kring ekonomisk brottslighet, nämligen vilken grundläggande syn samhällsvetenskapen skall inta till den ekonomiske brottslingens drivkraft att begå brott. Är det de okontrollerade tillfällena som vägleder denne i brottsgärningen? Författarens kontroversiella slutsats är att den ekonomiska brottsligheten i restaurangbranschen är ett strukturellt beteende, som för många krögare byggts in som en "naturlig" del i deras förhållningssätt till verksamheten. För vissa är det till och med en förutsättning för att få verksamheten att bära sig.
Motiv eller tillfälle? är en av de senaste årens mest omfattande studier av den ekonomiska brottsligheten i restaurangbranschen. Undersökningen bygger på ett omfattande intervjumaterial med krögare och myndighetspersoner från Stockholm, Göteborg och Malmö. Titeln syftar på en principiell frågeställning inom forskningen kring ekonomisk brottslighet, nämligen vilken grundläggande syn samhällsvetenskapen skall inta till den ekonomiske brottslingens drivkraft att begå brott. Är det de okontrollerade tillfällena som vägleder denne i brottsgärningen? Författarens kontroversiella slutsats är att den ekonomiska brottsligheten i restaurangbranschen är ett strukturellt beteende, som för många krögare byggts in som en "naturlig" del i deras förhållningssätt till verksamheten. För vissa är det till och med en förutsättning för att få verksamheten att bära sig.