Diabetesboken - om typ 1-diabetes i dåtid, nutid och framtid

Diabetesboken - om typ 1-diabetes i dåtid, nutid och framtid
Författare
Medverkande
Förlag Norlén & Slottner
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2020-05-22
SABVeod
ISBN 9789188503718
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Författaren Emelie Anttonen-Bøe diagnostiserades med typ 1-diabetes år 1993, vid nio års ålder. I sin bok berättar hon om den första sjukdomstiden, den krävande tonårstiden och hur det kan vara när man är gravid och har typ 1-diabetes.
Boken tar också upp diabulimi, även kallat insulinbantning, och den förklarar varför en ketoacidos är ett livshotande tillstånd, hur en hypoglykemi känns och mycket mer.
Förhoppningen är att boken kan hjälpa till att sprida kunskap, ta knäcken på några fördomar och berätta historien om diabetes från ett annorlunda perspektiv.
Den tar upp vad som hände innan och när Banting och Best knäckte insulinets gåta, och den berättar även historien om lille Bertil – pojken som drabbades av diabetes år 1919 och som aldrig riktigt hann börja leva, innan sjukdomen tog hans liv. I den berättelsen finns även hans syster Ally, författarens gammelmormor, som också skulle drabbas av diabetes.
Den gamla tidens dieter förklaras och flera gästskribenter berättar om sina erfarenheter av till exempel olika följdsjukdomar.
Boken är inte bara nyttig för den som själv har typ 1-diabetes utan också för andra – familjen, vännen eller partnern som gärna vill förstå, men tycker att det är komplicerat. Eller till någon som helt enkelt vill lära sig mer om sjukdomen genom att läsa en bok som inte är ”medicinskt tung”, utan förhoppningsvis informativ, intressant och stundtals humoristisk.
Flera experter medverkar och beskriver ett specifikt område, som till exempel när dietist Stig Mattsson berättar om kolhydraträkning eller när professor Johnny Ludvigsson berättar om forskning. Dr Isabelle Steineck informerar bland annat om hur man undviker hypoglykemier efter träningspasset, och professor Johan Jendle förklarar varför blodsockret tenderar att stiga i gryningen.
20 kr av varje sålt exemplar går oavkortat till Barndiabetesfonden.