Hushållning och värdskap hos Årstafrun : Märta Helena Reenstiernas dagböcker ur ett gastronomiskt och ekonom-historiskt perspektiv

Hushållning och värdskap hos Årstafrun : Märta Helena Reenstiernas dagböcker ur ett gastronomiskt och ekonom-historiskt perspektiv
Författare
Förlag Roos & Tegner
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor227
Vikt448 gr
Utgiven2019-11-01
SABLz Reenstierna, Märta Helena
ISBN 9789187439605
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
MÄRTA HELENA REENSTIERNA, mer känd som Årstafrun, förde mellan åren 1793 1839 dagbok över allt stort och smått som hände i hennes liv på Årsta herrgård. De idag transkriberade dagböckerna utgör ca 5 000 sidor och är en mycket viktig källa till kunskap om Sverige under den tiden. I boken utforskar författaren materialet utifrån två frågeställningar: Hur såg arbetet ut för Årstafrun för att ekonomin och utvecklingen skulle vara så stadig som möjligt? Hur såg hennes egen hushållning och gastronomi ut? Frågorna besvaras med ett tvärvetenskapligt fokus på historia, gastronomi och ekonomi. Boken är indelad i fem avsnitt som vardera behandlar trädgård, jordbruk, djurhållning och mat och dryck men även makens sjukdomsperiod. För att få en djupare förståelse för Årstafruns vardag kompletteras dagböckerna med ekonomi och samtida kokböcker. De ger insikt i de tekniker som låg bakom de maträtter som Årstafrun nämner som sina favoriter.