Den bedrägliga kokkonsten
Författare | |
---|---|
Förlag | Recito Förlag AB |
Genre | Samhälle, politik och debatt |
Format | Danskt band |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 50 |
Vikt | 0 |
Utgiven | 2010-01-13 |
SAB | Vna |
ISBN | 9789186407858 |
Carl-Åke Svärdström har under sitt 90-åriga liv till största delen levt i hälsokostens tecken, tidigt influerad av Are Waerland och hans på den tiden mycket radikala idéer om vegetarisk kost på 30- och 40-talet. I sin höga ålder är han ett levande bevis på riktigheten i dessa idéer. I sin skrift hävdar han bland annat att uppkomsten av många vällevnadssjukdomar främst beror på hur vi behandlar vår föda. På ett lättillgängligt och stundtals underhållande sätt leder han sina teorier i bevis. Han presenterar fakta tillsammans med resultat från olika forskningsrapporter och experiment. Han jämför vårt västerländska sätt att leva med olika primitiva folkslags, samt drar paralleller mellan oss och vår närmaste släkting schimpansen. Detta är en märklig liten skrift där författaren inte helt är överens med livsmedelsverkets syn på vad som är orsak och verkan när det gäller nutidsmänniskans hälsotillstånd. Även vår kosthållning i förhållande till våra miljö- och klimatproblem samt vår djurhållning och köttindustri får sig en släng.