POTATIS och potatisrätter från många hörn av världen
Förlag | Hammar Förlag |
---|---|
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 80 |
Vikt | 140 gr |
Utgiven | 1992-10-10 |
ISBN | 9789185786343 |
JONAS ALSTRÖMER PÅ NOLHAGA
Mitt ibland grönskande eklundar och fagra lövängar ligger det vita Nolliaga invid stranden av sjön Mjörn i, några få kilometer från AIingsås. Det var här de första försöken med systematisk odling av potatis gjordes i Sverige.
I flera källor, bland annat i några uppslagsverk, tlllskriver man Jonas Alströmer »upptäckten» av potatisplanta.,i, vilket är att göra honom en alltför stor ära.
Ungefär åttio år tidigare fanns potatisen medtagen i en förteckning, över växterna i Uppsala botaniska trädgård som utgavs 1658 av Olof Rudbäck d. ä. Alströmer påbörjade sina experiment åren 1723 eller 1724, det exakta årtalet är ovisst.
Pommes de terre á la créme
I stort överensstämmer denna rätt med vad vi i Sverige helt enkelt kallar stuvad potatis. Emellertid skiljer sig tillvägagångssättet i en liten detalj som det kan vara nyttigt att ta del av.
Koka potatisen och skala den varm. Därefter skärs den i tjocka skivor som läggs ner i en kastrull. Späd med kokande grädde så mycket att den står över potatisen, men inte mer. Koka ihop gräddden, salta och peppra efter smak. Sist tillsätter ni litet kall, tjock grädde och rör om.
Buljongkokt potatis (Fransk)
Ni kan också koka potatisen i vanlig buljong från tärning, den kokas da skalad. Passar utmärkt till oxbringa och annat nötkött.
Pommes de terre Parisienne
Tag ur runda bollar ur den råa potatisen med ett skåljärn. Stek dem gulbruna i smör eller majsolja. När de är färdiga rulla dem i smält köttgelé och därefter i finklippt persilja.
Pommes de terre persillées
Koka potatisen i lätt saltat vatten, låt den rinna av och torka den i en handduk. Sedan rullas den i smält smör och pudras med finklippt persilja.