I köttbullslandet konstruktionen av svenskt och utländskt på det kulinariska fältet
Författare | |
---|---|
Förlag | Acta Universitatis Stockholmiensis |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 424 |
Vikt | 0 |
Utgiven | 2005-01-01 |
ISBN | 9789185445042 |
Vad är det som gör det vi idag uppfattar som "typisk svensk mat" så typiskt svensk? Och när börjar vi uppfatta den som sådan? Vad är det vi i olika tider har föreställt oss som den typiskt icke-svenska matlagningen? Och när började vi överhuvudtaget att i större utsträckning klassificera matlagning som "svensk" och "utländsk"?
Dessa frågor relaterar till den bredare frågeställningen om hur olika aktörer försöker skriva in människor i konsumtionsgemenskaper, exempelvis nationella matkulturer. Med utgångspunkt i detta försöker Jonathan Metzger i denna avhandling ställa våra föränderliga uppfattningar om vad som är "svenskt" och "utländsk" på matlagningsfältet i relation till mer övergripande samhällsförändringar; däribland den svenska nationella identitetens omvandlingar och de generella attityderna gentemot det som uppfattas som kulturellt avvikande i moderna och senmoderna samhällen.
With a summary in English.