Sanna historier om pirater

Sanna historier om pirater
Serie Sanna historier
Författare
Medverkande
Förlag Historiska Media
GenreFacklitteratur barn och ungdom
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor143
Vikt258 gr
Utgiven2006-08-11
SABuPrcd
ISBN 9789185377619
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Piraternas storhetstid löpte över cirka 300 år, från 1400-talet ända fram till 1700- talet. Men deras intensivaste period varade bara i trettio år, mellan 1690 och 1720: piraternas guldålder. Under denna period blomstrade handeln mellan de europeiska kolonierna i Amerika och Karibien och Europas hamnar. I Indien hade ostindiska kompaniet etablerat handelsvägar över hela Östern och Mellanöstern. Handelsfartygen var många gånger fyllda av värdefullt gods. Det var en lönsam tid för en pirat. Bartholomew Roberts, den mest framgångsrike sjörövaren av alla under guldåldern, sammanfattade piratlivet så här:
”Det är ett kort men roligt liv.”

Sanna historier om pirater består av spännande och lättlästa skildringar av män och kvinnor som på olika sätt har ägnat sig åt piratverksamhet. Piraternas tillsynes äventyrslystna och fria liv, där ett lagligt och långt liv förbyttes mot ett kort i frihet, har fascinerat författare, konstnärer, filmskapare och gemene man genom tiderna. Här möter vi några av de personer som ligger till grund för myterna. Boken är rikligt illustrerad med båtillustrationer och kartor.

I fjorton korta och spännande berättelser får vi möta pirater från skilda tider och platser.

Många av dem fick rykte om sig att vara havets skräck, i Long Ben – ärkepiraten, Mrs Ching – sydkinesiska havets skräck, Två ragator och Black Joke möter vi några av de värsta och mest fruktade. Det var också många män som mer eller mindre tvingades ge upp sina liv som vanliga sjömän för att bli pirater, som Bartholomew Roberts i berättelsen Piraten som drack te och prästsonen i Kapten Kidd – den motvillige piraten.

Liksom i alla andra kriminella sammanhang finns det alltid några hjältar som ägnar ett helt liv åt att bekämpa de ”onda”. In i piraternas tillhåll handlar om den modiga kaptenen Woodes Rogers som beslutade sig för att försöka rensa upp piratön New Providence. Resan blev knappast smärtfri, liksom många andras möten med pirater. Men en del kom faktiskt undan med livet i behåll tack vare sitt mod och sin listighet. I Kapningen av Bird Galley, Greven av Ericeiras diamanter och Kväkarnas seger möter vi några beundransvärda gestalter som vågade sätta sig upp mot piraterna och därmed också lyckades undfly dem. Andra kom undan med livet i behåll genom ren tur, och lite skicklighet, som i kaptenen och delar av besättningen i kapitlet Strandsatta. Men som sagt var inte alla möten av det tursamma slaget. En spansk författare flyr undan korsarerna handlar om hur den välkände spanske författaren Miguel Cervantes såldes somslav och i Ett helgon som överlevde slaveriet får vi möta fader Vincent de Paul som gick samma tragiska öde till mötes, men i sista stund vände oturen och de lyckades fly från ett liv i kedjor. Under pirattiden var gränsen mellan sjöröveri och ”legalt” krigsbyte ofta hårfin. I berättelsen Sir Henry Morgan, kungens pirat, får vi en helt annan bild av sjöröveriet. Regeringar anställde gärna pirater som skulle anfalla deras fiender, dessa pirater kallades kapare och blev rikt belönade, sir Henry Morgan kom att bli en av de främsta.

Lucy Lethbridge har varit delaktig i flera ungdomsböcker, till exempel om Napoleon och Ada Lovelace. Hon är också verksam som skribent i flera av de stora brittiska tidningarna.