Svensk chokladbok
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Grenadine |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 169 |
Vikt | 1365 gr |
Utgiven | 2008-09-17 |
SAB | Qcaam |
ISBN | 9789185329779 |
I tidningar, på mässor och i böcker skrivs och
talas det om choklad. Den är hälsosam, den
ska vara av rätt procenthalt kakao och rätt
tillverkning, och den ska framför allt vara
god!
I Svensk chokladbok beskrivs allt om choklad
hur den odlas och var den tillverkas, historiken
om var och hur det började. Författare är
Maja Berthas, Sveriges troligen mest anlitade
och beresta, just när det gäller choklad.
Hon har lång erfarenhet på ämnet. Hennes
kunskaper är grundmurade med ett flertal
besök hos chokladtillverkare och odlare. Det
ger djup i kunnandet. Och både djupet och
bredden ligger som en kakaodoftande bas till
denna bok om choklad och svenskt chokladätande!
I Svensk chokladbok får vi följa med författaren
Maja Berthas på en lång och rolig resa genom tid
och rum, hela tiden med kofferten fylld av godsaker.
Boken tar sin utgångspunkt i odling och tillverkning
och ett flertal utlandsresor som ger extra tyngd åt
dessa delar.
En stor del av boken behandlar de svenska tillverkarna,
såväl de industriella som de mer hantverksmässiga,
som alla levererar allt från kakor till läckra
tryfflar. Historik, bakgrund och nyckelpersoner gås
igenom, liksom deras filosofi med det hantverk de
utför.
Boken passar väl in i Grenadines serie av böcker
med svenskt tema. Detta eftersom den tar upp vår
svenska kultur på ämnet. Maja Berthas visar oss inte
bara runt hos tillverkarna, utan täcker även in vad
vi äter och hur våra preferenser har utvecklats. Maja
har många föreläsningar och mässbesök med choklad
tema bakom sig. Det är få i landet som har sådan
överblick om vad vi gillar som hon. Det märks varför
hon är anlitad. Budskapet är att choklad är både
roligt och gott, och här är det ovanligt mumsigt att
läsa om den också!
Maja Berthas har med en sommelierutbildning och ett
brinnande chokladintresse en utmärkt profil för att skriva
om choklad. Att hon dessutom är Sveriges kanske mest
anlitade föreläsare på temat choklad gör saken givetvis
bättre. Efter att genom åren ha träffat tusentals svenska
chokladnjutare är hon perfekt lämpad för att förmedla
både fakta och känsla om svenskar och våra chokladvanor.
Förutom den verksamhet där provningarna ingår är
Maja Berthas också nordisk representant för det organ som
marknadsför sydafrikanska viner i världen, WOSA.