En handbok : cognac

En handbok : cognac
Författare
Medverkande
Förlag Grenadine
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor70
Vikt297 gr
Utgiven2007-09-20
SABQcaf
ISBN 9789185329601
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Grenadines handboksserie fortsätter med den kanske mest efterfrågade boken hittills. En handbok cognac går igenom grunderna om tillverkningen, de olika husen och deras filosofi er liksom en del om cognacens bästa vänner. Författaren Roland Eriksson har under hela sitt liv botaniserat bland druvdestillat, viner och andra delikatesser och är den bästa tänkbara vägvisaren på denna resa i cognacens värld. En handbok cognac tar upp hur det började. Historien gås igenom med en spännande resa från hamnkvarter bland brännvinsbrännande holländare till fransmän som undrar vad de ska göra av ett alltför surt vin. Och dramatiken stiger då vinlusen senare skövlar Cognac under slutet av 1800-talet. En ingående beskrivning ges av hur tillverkningen går till idag. De kända husen kartläggs liksom hur de arbetar, med eller utan egna odlingar. Jordmånens betydelse avhandlas och med det varför det inte går att göra riktigt bra konjak utanför Cognac. En stor smakpåverkande faktor för cognac är ekfaten. Hur de ger mycket av själen till denna gyllene dryck beskrivs i boken, liksom hur klassningen sker och varför cognac mycket sällan är årgångsmärkt. En handbok cognac avslutas med njutningstips kring vad som passar bäst till cognacen. Boken ger också en prognos om framtiden och de trender som ses med single barrel-cognac och dylikt. En referensdel med producenter finns också med på slutet. Äntligen en handbok om ett av världens mest historietyngda destillat! Kanske dags för en avec, eller? Författare är Roland Eriksson, en kännare på det mesta som har med livets goda att göra. Med ett intresse sedan snudd på barnsben kring detta är hans kunskaper även om konjak omfattande. Roland Eriksson har anställning som sensoriker på V&S Group och han är också en flitig föredragshållare kring både cognac, vin, sherry, ost och liknande läckerheter. Han har god vana att berätta om alla de underhållande detaljer som kännetecknar allt vad njutningsfull mat och dryck heter.