Gustaf V och andra världskriget

Gustaf V och andra världskriget
Författare
Förlag Historiska Media
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor400
Vikt818 gr
Utgiven2006-09-20
SABKc.54
ISBN 9789185057887
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Gustaf V och andra världskriget är det första större historiska arbete som är specialinriktat på Gustaf V:s handlande som statschef krigsåren 1939–45.

Det har under de senaste åren getts ut flera böcker med Gustaf V i huvudrollen, nu senast Stig Hadenius biografi som utkom i Historiska Medias regentserie våren 2005. En helhetsbild av kungens agerande under andra världskriget har däremot saknats. Det här är det första historiska arbete som har ambitionen att ge en heltäckande bild av kungens ämbetsutövning under kriget.

Det har funnits en tendens att tona ner betydelsen av Gustaf V:s handlande, inte minst under andra världskriget. Ibland har tendensen varit ifrågasättande och till och med nedlåtande. I Gustaf V och andra världskriget ges en delvis ny bild av kungens agerande. Gustaf V:s övergripande och prioriterande målsättning under krigsåren var att medverka till att Sverige hölls utanför kriget. En lång följd av händelser, interventioner och uttalanden beskrivs ingående och författaren Erik Carlsson visar på flera exempel där kungen tar personliga initiativ på statschefsnivå. Tio dagar efter det tyska anfallet på Danmark och Norge i april 1940 förklarar Gustaf V för Hitler att Sverige kommer att ingripa mot varje neutralitetskränkning. Sommaren 1944 låter kungen det svenska sändebudet i Budapest överlämna en vädjan för de ungerska judarna till amiral Horthy. Läsaren kommer att överraskas av omfånget och bredden men även av betydelsen av Gustaf V:s handlande 1939–45.

Gustaf V och andra världskriget tar även upp mer förbisedda frågor som Gustaf V:s kännedom om Förintelsen, avhandlar omtvisade historiska problem som midsommarkrisen 1941 och uppmärksammar inte minst kungens omfattande humanitära engagemang under kriget.

Boken bygger i väsentlig grad på ny arkivforskning ur Bernadottearkivet, UDs arkiv samt andra myndighets- och personarkiv. Författaren har gått mycket systematiskt tillväga i sin genomgång av befintligt arkivmaterial och som faktagranskaren Krister Wahlbäck påpekar: ”Allmänt är mitt intryck mycket positivt när det gäller för:s spårsinne och noggrannhet… Det finns ett klart behov av en sådan genomgång efter de båda tämligen journalistiska böcker om Gustaf V som publicerats på senare år…”

Erik Carlsson är pensionerad arméofficer. Han disputerade i historia vid Lunds universitet hösten 1998 på avhandlingen Sverige och tysk motståndsrörelse under andra världskriget.