Olaus Magnus bilder : utsnitt ur Olaus Magnus historia om de nordiska folken muntert kommenterade av Jan-Öjvind Swahn

Olaus Magnus bilder : utsnitt ur Olaus Magnus historia om de nordiska folken muntert kommenterade av Jan-Öjvind Swahn
Författare
Medverkande
Förlag Historiska Media
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor192
Vikt726 gr
Utgiven2005-10-12
SABKt-b.3
ISBN 9789185057825
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Kyrkomannen Olaus Magnus (1490-1557) användes tidigt av Gustav Vasa för diplomatiska uppdrag. Han var motståndare till reformationen och kom tidigt på kant med kungen. Redan 1527 var han tillsammans med sin bror Johannes Magnus, Sveriges siste katolske ärkebiskop, tvungen att lämna landet och levde resten av sitt liv i landsflykt.

Under tiden i landsflykt längtade Olaus Magnus hem och blev alltmer patriotisk och nostalgisk. Han började då skriva om och illustrera Sveriges historia. Redan 1539 utkom "Carta Marina" som är en för sin tid modern karta över de nordiska länderna samt en beskrivning över allehanda märkvärdigheter, både verkliga och påhittade.

1555 utkom storverket "Historia om de nordiska folken" (Historia de gentibus septentrionalibus) som är en beskrivning av seder, bruk och naturförhållanden. Med hjälp av illustrativa träsnitt och enkel prosa är det en unik skildring av hur människorna levde i Norden under 1500-talet. Motiven växlar både geografiskt och socialt. Många bilder har en påfallande vardaglig prägel. Man kan få se hur det såg ut i en fiskaffär i Stockholm eller hur man kontrollerar tandanlagen hos en häst. Men det finns också motiv som visar sjökrigföring eller vad som fanns i en slottsherres gemak. Allt är gjort med glimten i ögat och innehåller förtäckta angrepp på lutheranerna. "Historia om de nordiska folken" kom ut i flera olika upplagor och översattes till olika språk. Under hundra års tid utgjorde verket grunden för Europas kunskap om Sverige och svenskarna.

I Olaus Magnus bilder har Jan-Öjvind Swahn valt ut cirka hundra av dessa träsnitt med tillhörande text och försett dem med underhållande och informativa kommentarer. Resultatet blir en mustig beskrivning av folklivet under 1500-talet i Norden. På typiskt Jan-Öjvindsvis blandas högt och lågt och det blir en lustfylld läsning. Jan-Öjvind Swahn delar generöst med sig av sin stora kunskapsbank och förklarar konstiga ord och uttryck samt ger tips om ytterligare läsning.

Jan-Öjvind Swahn är etnolog och folklorist. För den större allmänheten är han känd för sitt stora vetande i teveprogram som "Fråga Lund" och "Kvitt eller dubbelt". Och, inte minst, för sina originella glasögon!


- I år 450 år sedan Olaus Magnus historia gavs ut för första gången.
- En Jan-Öjvind Swahn i toppform.
- En kul och intressant bild av det tidiga Sverige presenteras.