En gotländsk lammgård : Nygårds i Buttle
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Dialogos Förlag |
Genre | Husdjur |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 82 |
Vikt | 0 |
Utgiven | 2002-06-01 |
ISBN | 9789178431687 |
Det finns inga får på Gotland, men gott om lamm och lammungar. Lammen har i långa tider gett människan ull, skinn och kött, och format landskapsbilden när de betat öns strandängar och hedar.
Året på en lammgård börjar i november, en årstid lika grå som lammet självt. Baggen släpps till tackan, nytt liv ska spira. De första lammungarna ser dagens ljus i början av april, de släpps ut på bete några veckor senare. Lammen växer och vårdas under sommaren, klipps och skickas till slakt med början på hösten.
I text och bild ger Eva Sjöstrand och Håkan Hollström en livfull bild av livet och arbetet vid Nygårds i Buttle. Där bor Annette och Dan Bonnevier med sina barn, Elin och Henrik, och hundratals tackor och lammungar. Nygårds lamm betar markerna kring gården mitt på Gotland och på fågelön Stora Karlsö.