Mat i myt och historia : gudamat och gästabud, tabumat och odödlighetsdryck (med recept)
Författare | |
---|---|
Förlag | Dejavu Publicering |
Genre | Kulturhistoria och allmän humaniora |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 169 |
Vikt | 330 gr |
Utgiven | 2011-03-02 |
SAB | Qca |
ISBN | 9789174512663 |
Strömmen av matböcker är strid – men den här
innehåller sådant man knappast finner på annat håll.
För vad sägs om recept på gråsuggesås? Eller på
den bortglömda romerska allsåsen garum och
parsernas uråldriga odödlighetsdryck?
Här beskrivs också de babyloniska gudarnas meny,
hur renässansfurstarnas skräck för förgiftningar satt
spår i bordssederna långt in i vår tid, om ett gigantiskt kalas för 70.000 gäster för 2.800 år sedan, och det politiska spelet runt och på borden när De Tre Stora konfererade på Jalta 1945.
Här berättas om när asarnas främste manlighetssymbol Tor åt vid jättarnas bord utklädd till kärleksgudinna som en besvärad forntida transvestit, och om den franske kungen som hellre smög ut i köket med sin hovmästare och lagade hemliga rätter än skötte rikets affärer.
Har ni funderat över vad nektar och ambrosia
bestod av? Eller vad som stod på bordet i Birka – och i antikens Rom? Eller varför Thanksgiving Day
firas med sötpotatis och tranbärssås? Det får ni veta här.
Ja, det finns mycket att berätta om mytologisk och
historisk mat – om gaffelns och potatisens historia,
om varför vi äter det vi äter, om ofattbart frosseri och ofattbart armod genom tiderna.
32 inslag i matprogrammet Meny i radions P1 har här antagit mindre flyktig form, och transformerats till bok. Pia Gadd är författare och journalist, och har
verkat inom såväl kvällspress som radio och TV.