Den arbetande gommen : vinprovarens dubbla grepp, från analys till upplevelse
Författare | |
---|---|
Förlag | Herdenstam Bokförlag |
Genre | Mat och dryck |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 240 |
Vikt | 505 gr |
Utgiven | 2011-04-18 |
SAB | Qcaf |
ISBN | 9789174372182 |
Finns det saker som konsten kan uttrycka som vetenskapen inte kan?
Vinprovarens yrkeskunnande bygger på en genuin yrkestradition som tillägnas
genom övning och erfarenhet. Detta kunnande är svårt att artikulera,
samtidigt som det utgör en icke eliminerbar del av att utöva yrket. Anders
Herdenstam visar i sin doktorsavhandling nödvändigheten av ett dubbelt grepp
när det gäller att utveckla vinprovarens yrkeskunnande. Det dubbla greppet
handlar om att en naturvetenskaplig kunskapssyn måste möta en estetisk
praxis. Laboratoriespråket måste kompletteras med det gestaltande språk
som uttrycks i den konkreta – och undflyende – dialogen medan utövandet
pågår. När det gäller upplevelsen av ett vin finns inget annat sätt att göra sig
förstådd.