Ett fängelse så stort : roman

Ett fängelse så stort : roman
Författare
Förlag Leopard Förlag
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor350
Vikt610 gr
Utgiven2002-09-01
ISBN 9789173430043
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

"Först hade han skymfat mig. Sedan slog han. För mig gällde det att skydda mina ögon. Ty hans galenskap yttrade sig i en pervers ingivelse: han ville göra mig blind.
- Din otrogna! mullrade han med den sönderslagna whiskyflaskan i handen.
Jag tänkte bara på mina ögon och det alltför stora, öppna fönstret. Sedan hörde jag hans röst som ett eko från ett fängelse, där han befann sig, där han slog vilt omkring sig och där han försökte hålla mig kvar. Under denna skräckfyllda mardröm, med armarna för de slutna ögonen, med höjda armbågar och med redan blodiga händer, hörde jag sålunda och var nära att svara med ett skratt, inte därför att jag var en galen eller förgråten utan en lättad kvinna som försökte göra sig fri:
- Din otrogna! upprepade han. På andra ställen än i den här förtappade stan skulle du ha blivit stenad!"


För Assia Djebar är Algeriet ett fängelse inte bara för kvinnorna utan också för männen, ett fängelse skapat av patriarkal tradition. Ett fängelse så stort är på en och samma gång fiktion och självbiografi, en poetiskt berättad historia om en modernt uppfostrad, utbildad kvinna som växt upp under Algerietkriget. Hon ser sitt äktenskap falla sönder i ett samhälle intolerant mot kvinnor men samtidigt med en stark kvinnogemenskap. Hon ser tillbaka på sitt och sin mor och mormors liv och hur oupplösligt förenade de är med Algeriets uråldriga historia präglad av krig och kolonialt förtryck.

Assia Djebar är algeriska och betraktas som en de främsta litterära rösterna i Nordafrika och är en ständig kandidat till Nobelpriset. 1997 tilldelades hon Prix de Yourcenar och 2000 den tyska bokhandelns fredspris. Ett fängelse så stort är den första bok av Assia Djebar som översatts till svenska.

"Assia Djebar har en sällsynt förmåga att rasera muren mellan den värld hon skildrar och den där läsaren vistas. Det är inte bekännelselitteratur det handlar om utan en inbjudan att komma henne nära, in i ljuset av hennes vitaliserande men aldrig brutala uppriktighet." - Svenska dagbladet