Den misstänkte orientalisten

Den misstänkte orientalisten
Författare
Medverkande
Förlag Carlsson
GenreSpråk (inkl. lexikon, parlörer och ordböcker)
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor435
Vikt1020 gr
Utgiven2018-12-14
SABLz Knutsson, Bengt
ISBN 9789173319430
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
<div class="page" title="Page 1"><div class="section" ><div class="layoutArea"><div class="column">

&nbsp;

Ordensprydd språkforskare berättar om gåtfulla världar 

Den misstänkte orientalisten handlar om Lundaakademikern Bengt Knutsson som under tre decennier av 1900-talets andra hälft satte sin prägel på universitetsutbildningen i arabiska och hebreiska och lyfte Mellanöstern- och Nordafrikastudier i utbildningen. Han verkade likaså för det nu levande och talade språkets ställning. Och han har levt som han lärt genom många och långa vistelser och arbete i regionen, som språkvetare och UD-man och som lärare för näringslivsfolk som gjorde affärer i regionen.

Men hans öppenhet mot dagens samhälle och språktillämpning kostade honom en professur, även om han med Lund som bas också var verksam vid Stockholms och Göteborgs universitet. Idag är arabiskan Sveriges största invandrarspråk, näst finskan.

Boken handlar dock lika mycket om Knutssons märkliga och många möten med starka personligheter i såväl i Israel som i en rad arabländer. Tack vare sina eminenta kunskaper i hebreiska respektive arabiska har han kunnat kommunicera direkt med människor på alla nivåer.

Bengt Knutsson är docent, orientalist, kulturadministratör och diplomat. Han har med full professorslegitimation i semitiska språk verkat vid universiteten i Lund, Stockholm och Göteborg. Han har varit direktor för Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem, föreståndare för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul och vice direktor för Svenska Institutet i Alexandria, Egypten. Han ansvarade för Arabvärldslinjen och Programmet för Mellanöstern- och Nordafrikastudier i Lund m.m. Knutsson är bosatt i Bjärred utanför Lund. Han har på Carlsson utgivit Arabiska visdomsord och Jag minns mitt Jerusalem.

"Han har gjort en pionjärinsats för studiet av de semitiska språken som talade, praktiserade språk.Han har visat att nyckeln till en levande kontakt med andra kulturer och särskilt Orienten är språken." Christian Braw i Kyrkans tidning.

"Unik inblick i den arabiska världen." Lundsuniversitetets magasin

<span ><span ><span ><span ><span ><span ><span ><span >&nbsp;</u></u></u></u></u></u></u></u>

</div></div></div></div>