Svenska drycker : Från mineralvatten till mjölkdestillat
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Carlsson |
Genre | Kulturhistoria och allmän humaniora |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 236 |
Vikt | 660 gr |
Utgiven | 2018-09-28 |
SAB | Qcaf |
ISBN | 9789173319195 |
<span ></u>Tredjeplats i Gourmand Awards 2019 i kategorin "Drinks Writing"!<span ></u>
<span >Det första som människan förtär i livet är i de flesta fall modersmjölken, det sista i livet är även det något lättsmält och näringsrikt i flytande form. Däremellan blir det många drycker av olika slag: mjölk, saft, nyponsoppa, kaffe, te, pilsner, vin, läskedrycker, cider, must, sportdryck, brännvin, buljong, bärdrycker och många andra flytande intag.</u>
<span >Här inventeras vilka svenska drycker som funnits tidigare i historien och vilka som tagits fram efter hand. Om detta handlar boken, liksom om dryckernas plats i det gastronomiska landskapet. 2015 startades Svenska Dryckesakademien av bl.a. författaren i avsikt att sprida kunskap om drycker framställda i Sverige.</u>
<span >I text och med hjälp av många fotografier går författaren igenom vatten; mjölk och andra animalier;sav; must; nektar och saft; örtdrycker; ojästa maltdrycker; jästa drycker; syrade drycker; alkoholdestillerade drycker och destillat; kolsyrade drycker etc. Han diskuterar lagring, blandningar, förpackningar och de olika möjligheter som finns. Svenska drycker <span >är ett arbete som bör bli ett standardverk.</u></u>
<span >Martin Ragnar är författare och civilingenjör, kemist, forskare och språk- och kulturvetare. Han har utgivit bl.a. Svensk ostkultur<span >, <span >Grisens historia <span ><span >och <span ><span >Regional matkultur<span >.</u></u></u></u></u></u></u></u>
</div></div></div></div>