Mat, dryck och magi
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Carlsson |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 226 |
Vikt | 520 gr |
Utgiven | 2016-09-20 |
SAB | Mz-c |
ISBN | 9789173318013 |
I den här boken berättar Ebbe Schön lättfattligt och engagerande om magin kring mat och dryck, hos jägare och fiskare lika väl som hos bönder. Såkakan på omslagets framsida var en rikt utsirad brödkaka som låg på bordet under hela julhelgen men absolut inte fick ätas. Skenet från julbrasan laddade kakan med helgens magiska kraft, påstods det. Efter helgen förvarades den i sädesbingen ända till vårarbetet. Då smulades den sönder och blandades med utsädet. På så sätt fördes växtkraften över från det ena året till det andra. Allt enligt gammal nedärvd tro. Om vi vill få en sann bild av människans tankevärld under gångna tider är det nödvändigt att studera den roll som magin spelade i folks medvetande. Annars blir vår uppfattning om förfädernas andliga kultur ofullständig och grovt missvisande. Men även i vårt moderna samhälle dyker magiskt färgade föreställningar överraskande ofta upp, särskilt när det handlar om mat och dryck. Ebbe Schön är etnolog, forskare, författare och tv- och radiomedarbetare m.m. med många böcker om folkliv och folktro på sin lista. Boken är illustrerad av Håkan Ljung, som är konstnär och illustratör i Dagens Nyheter.