Den politiska rättvisan och dess inflytande på moralen och lyckan

Den politiska rättvisan och dess inflytande på moralen och lyckan
Serie Svart sten
Författare
Förlag H:ström Text & Kultur AB
GenreFilosofi och idéhistoria
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor771
Vikt730 gr
Utgiven2017-09-20
SABOc:d
ISBN 9789173270014
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
William Godwin har gått till historien som en av sin tids mest radikala tänkare och som den anarkistiska filosofins anfader. Mycket av det ryktet vilar på denna bok, vars första utgåva utkom 1793, fyra år efter stormningen av Bastiljen.

Smittad av upplysningens optimistiska människosyn målar Godwin upp en vision om ett rationellare sätt att leva tillsammans som fria självständiga individer - människans potential att utvecklas är obegränsad, och de politiska institutionerna utgör snarast hinder för denna utveckling. Decentralisering, allas deltagande i produktionen, avskaffande av staten, ekonomisk jämlikhet, arbetstidsförkortning - allt detta har stått på anarkismens dagordning alltsedan Godwin.

Nu föreligger Godwins huvudverk för första gången i svensk översättning av Erik Carlqvist. Med ett introducerande förord av Ragnar Ohlsson, professor emeritus i filosofi. Den politiska rättvisan ingår i förlagets serie Svart sten.

William Godwins (1756-1836) liv var i flera avseenden lika fängslande som hans verk. Han var gift med den feministiska pionjären Mary Wollstonecraft som skrev Till försvar av kvinnans rättigheter, och tillsammans hade de dottern Mary Godwin (senare Shelley), författaren till Frankenstein och gift med den romantiske poeten P. B. Shelley.

Godwin började sin bana som präst men lämnade snart kyrkan för att försörja sig som journalist, romanförfattare och filosof. Med sina samhällskritiska texter blev snart en av centralfigurerna i de brittiska radikala kretsarna under 1790-talet.

Bokförlaget h:ström - Text & Kultur har av William Godwin tidigare utgivit: Världen som den är, eller Caleb Williams äventyr, samt Mary Wollstonecraft: En minnesteckning