Ät upp till bevis : fakta och fördomar om kost och hälsa

Ät upp till bevis : fakta och fördomar om kost och hälsa
Serie Hälsa och Livsstil
Författare
Förlag Optimal Förlag
GenreMedicin
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor143
Vikt310 gr
Utgiven2010-03-31
SABVcc
ISBN 9789172411999
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
<h3>Gör maten oss friskare eller sjukare?</h3> Ät upp till bevis! är en frispråkig och fördomsfri bok som vänder sig till dig som inte nöjer dig med samhällets allmänna kost- och hälsoråd. Professor Fredrik Nyström utmanar alla som har en åsikt: upp till bevis! Själv ger han vetenskapliga referenser i sin bok, för att visa på att detta inte bara är tyckande, utan fakta.

Många »sanningar« om kost och hälsa vilar på svag eller obefintlig bevisföring. Fredrik Nyströms forskning visar att åtskilliga borde omprövas i grunden. I Ät upp till bevis! redogör han för studier som drar felaktiga slutsatser om farliga samband mellan kost och sjuklighet. Och omvänt. Många studier påstås visa nyttiga samband mellan kost och hälsa som inte alls kan bevisas.

Det finns alldeles för få studier om sambanden mellan kost och hälsa. Men det här vet vi: <ul> <li>Du blir inte fet bara för att maten är fet. <li>Du går upp mer i vikt av godis än av jordnötter. <li>Kaffedrickare har lägre risk för diabetes. <li>Vitamintillskott kan öka risken för sjukdom. <li>Det är inte bevisat att ökad motion på doktorns inrådan förlänger livet. <li>Vindrickare får mindre hjärt- och kärlsjukdom. Vin förbättrar blodfetterna. </ul> Författaren

Fredrik Nyström, född 1963, är överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet. Han forskar på de stora folksjukdomarna fetma, högt blodtryck, blodfetter och diabetes.